Autor Wątek: co to za roślina?  (Przeczytany 5792 razy)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
co to za roślina?
« dnia: Maj 05, 2012, 18:33:54 »
Witam, przesyłam zdjęcia roślinki, której nie mogę zidentyfikować:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Odp: co to za roślina?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2012, 21:19:18 »
Groszek wiosenny  Lathyrus vernus.
W rosyjskiej Wikipedii pisze, że ma działanie na układ krążenia, przeciwbólowe i goi rany. Wywar ze strąków stosowano przy bólu zębów.

Przy stenokardii (ból w klatce piersiowej pochodzenia wieńcowego) i chorobach systemu nerwowego pije się wywar ze zmielonego suchego ziela; wywar z nasion jest moczopędny, krwiotwórczy i przeciwbiegunkowy. Naparem z ziela można płukać usta i gardło przy zapaleniach.

Wychodzi na to, że jeśliby przegrzebać rosyjski internet, to byłoby tego więcej.

Pozdrowienia :-)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2012, 22:06:32 »
 Dziękuję  Basiu.
 Ta  roślina  rośnie  pojedyńczo,  czasami  spotyka  się  dwie  razem.  Napotkałam  ją  w  towarzystwie  kokoryczy,  jasnoty gajowca  i   blisko  miodunki  . Siadają na  niej  białe  motyle.
 Te  jaskrawe  kolory  sa  bardzo  dekoracyjne  i  chociaż  roślina  jest   jedna  widać  ją  z  daleka.  Dziekuję  za  pomoc     w  identyfikacji.
 arte

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2012, 21:11:36 »
Nowa roślinka:)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2012, 21:13:19 »
lodyga

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2012, 21:13:50 »
liscie

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2012, 21:16:54 »
cd:)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2012, 22:43:41 »
 Ta  roślina  rośnie  w  lesie w  miejscu  zacienionym   wysoka  na  ok  70 cm   ; kwiat    jeszcze  nie  rozkwitł  chyba  będzie  biały  ,  łodyga  jest  sztywna  okragła   kwiat  jest  w  takim     ułożeniu    jak     ostróżka    nie  tak  jak  by   to   wynikało  ze  zdjęcia -że  zwisły  .

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2012, 10:05:46 »
Witam,
ta roślinka przypomina mi lilię złotogłów, ale ona jest najczęściej spotykana w Sudetach i Karpatach no i  ma  różowe pąki kwiatowe, a te są zielone, (chyba że kwiatnie o wiele później o czym nie wiem). Ma tez formę białą Lilium martagon 'Album' . Wklep sobie to w google i się przyjrzyj, może to ta właśnie roślinka.
Jeżeli mam rację (chociaż ekspertem nie jestem) to ta roślinka jest pod ścisłą ochroną.
W sumie wpadłam na ten trop, bo liście ma jak typowa "dzika lilia" Polska, którą z nam z ciepłych  buczyn.
Pozdrawiam :).

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2012, 19:24:42 »
To mnie intryguje. Chyba to widziałam na blogu doktora, ale głowy nie dam. Chce znalezc i "diabeł ogonem przykrył"..rosło to na łące, wilgotnej. Co to?

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2012, 19:28:06 »
kolejna..
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2012, 19:36:15 wysłana przez Katarzyna »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 04, 2012, 19:52:28 »
Żywokost

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 04, 2012, 20:04:51 »
Ta  roślina  rośnie  w  lesie w  miejscu  zacienionym   wysoka  na  ok  70 cm   ; kwiat    jeszcze  nie  rozkwitł  chyba  będzie  biały  ,  łodyga  jest  sztywna  okragła   kwiat  jest  w  takim     ułożeniu    jak     ostróżka    nie  tak  jak  by   to   wynikało  ze  zdjęcia -że  zwisły  .

Chyba rzeczywiście lilia złotogłów - jest pod ochroną. Stało się, co się stało - postaraj się chociaż wypielić zielsko dookoła, ale nie tak, by była z daleka widoczna, bo ja ktoś zaraz do ogródka wykopie i podlej w czasie suszy. Jeśli są zbytnio zagęszczone w jednym miejscu, to na jesień delikatnie rozsadź trochę.