General Category > Dla początkujących - pierwsze kroki z ziołami

Co to za roslina

<< < (3/7) > >>

Ingwer:
Magdaleno,
mysle ze byc moze masz racje ...
Na jednej fotografii z bio moja roslina podobna jest do -
ostrożeń błotny ( Cirsium palustre)
Kepa bambusa pochodzi znad oczka wodnego, wiec moze ...
:(
Inez ... ogladalam pod katem ostu i ostrozenia ...
Chyba zaczekam az zakwitnie ...
Dzieki kazdemu, kto usilowal mi pomoc ...

*Agnieszka*:
Ineslik,wg mnie to ostrożeń.Oset ma kłujące liście.
Może dziś uda mi się dotrzeć na łąkę,gdzie rośnie ostrożeń , przy pomocy dzieci prześlę zdjęcia i może wtedy wątpliwości nie będzie.
:)

Basia:
Oficjalna nazwa zwykłego ostu to ostrożeń polny. Ostrożeń warzywny, czyli czarcie żebro też ma nieco kłujące brzegi liści, chociaż prawdą jest, że nie jest to tak dokuczliwe, jak w innych ostach.

Czarcie żebro ma zółto-zielone kwiaty, a liście mają bardzo różnorodną formę.
Wszystkie inne osty mają kwiaty między różem a fioletem przez czerwień.

Zgadzam się z Madzią - na zdjęciu jest czarcie żebro.

Pozdrowienia :-)

ineslik:
ostrożeń warzywny - cieszę się ze znaleziska.

Ostrożeń polny --  intensywnie odczułam  wczoraj na własnych stopach . Bardzo chciał zwrócić uwagę ,że

--- Cytuj ---Ziele ma działanie odtruwające i moczopędne. Hamuje krwawienia poprzez obkurczanie naczyń krwionośnych i wytrącanie włóknika we krwi wypływającej. Posiada właściwości wzmacniające i odżywcze, przyśpiesza przemianę materii, wspomaga procesy odchudzania. Z ziela można przygotowywać napar (2-5 g na szklankę wrzącej wody) i pić 2 razy dziennie po szklance. Napar z ziela ostrożenia ma przyjemny smak i zapach.
--- Koniec cytatu ---
http://rozanski.li/?p=806

w przypadku obu odmian sugerowany przez doktora termin to pora kwitnienia. Ziele jest wtedy bogatsze w składniki?

Ingwer:
Pije ostrozen bardzo chetnie. ;D
Przeslicznie pachnie i ma bardzo przyjemny smak...
Dokladam go do mieszanek ziolowych, codziennych,
przy ziolach zapachowo i smakowo nieinwazyjnych.
Stanowi naprawde wspaniale uzupelnienie bukietu zapachowo-smakowego.

Rzeczywiscie - zaczekam do kwitnienia, wowczas zetne, ususze i zaparze  :D
Korzen przesadze w bezpieczne miejsce,
jesli sie upewnie, ze to ON - bedzie cudownie.  ;D
Jeszcze raz - dzieki Wszystkim  ;D

Ps. Intryguje mnie jednak caly czas " okolcowanie " nerwu wzdluz liscia od spodniej strony ...
Te kolce sa dosc dotkliwe ...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej