Autor Wątek: Guz brzozy. Huba brzozowa  (Przeczytany 105591 razy)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
Odp: Guz brzozy. Huba brzozowa
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 08, 2018, 11:54:04 »
Ja grzyby typu huba najpierw siekierą dzieliłem na małe części, potem młotkiem na jeszcze mniejsze, a jak już mieściły się rozmiarami do ślimaka od śrutownika do zboża, to przepuściłem przez śrutownik. Efektem jest prawie proszek grzybowy. Metoda co prawda czasochłonna, ale moim zdaniem warta uwagi.

Co do betuliny to opisywałem moje perypetie w temacie związanym z korą brzozy. Niestety nie wiem na ile jest skuteczna moja metoda, ale teoretycznie jest ok. W każdym razie jest potrzebna chłodnica zwrotna, co by ekstrahować przez rozsądny czas.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2018, 11:57:13 wysłana przez wzuo »

Offline huan yuan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 08, 2018, 12:11:38 »
rozmawiałem z Darami Natury. Mieszają grzyby bo podobno mają mało błyskoporka (choć ostatnio wypuścili nowy produkt - kawę z chagą...). Samego błyskoporka teraz nie sprzedają.

no więc pogotowałem tę ich mieszankę z 45 minut, pomacerowała się jeszcze przez noc w tym odwarze i wypiłem :)

teraz czekam na twardziaka z innego źródła.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2018, 12:13:36 wysłana przez Lu »

Offline zoja29

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 21, 2018, 13:35:14 »
 czytam, czytam i dalej nie wiem jak postepować z blyskoporkiem, by jego dzialanie bylo najsilniejsze, by bialka nie zniszczyć. W jakich proporcjach stosować profilaktycznie? Co myslicie okiszeniu tego grzyba ?

Offline zoja29

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 21, 2018, 13:43:51 »
Moje pytanie dotyczylo Białoporka brzozowego
( Piptoporus betulinus )

Offline marooned

• Nowy
  • *
  • wiem, że nic nie wiem...
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 28, 2020, 13:03:28 »
Zainteresował mnie ten ruski Befungin, ale w zaleceniach do stosowania podane są takie uwagi:
podczas kuracji nie wolno spożywać alkoholu, potraw tłustych i smażonych, należy stosować dietę mleczno-roślinną, ograniczać spożywanie tłuszczów, mięsa, konserwantów i wędzonek (wzrasta skuteczność leczenia)
i zastanawiam się na ile ważne są te zalecenia przy stosowaniu tego preparatu?
Nie chodzi mi o alkohol, bo go nie pijam, ale o tłuszcze i mięso, na których bazuje moja dieta.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Guz brzozy. Huba brzozowa (białoporek)
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 29, 2020, 12:42:04 »
czytam, czytam i dalej nie wiem jak postepować z blyskoporkiem, (białoporkiem) by jego dzialanie bylo najsilniejsze, by bialka nie zniszczyć. W jakich proporcjach stosować profilaktycznie? Co myslicie okiszeniu tego grzyba?

Kiszenie może nie wyjść, bo grzybek jest mocno włóknisty i mimo że w porównaniu z hubą brzozową miękki, to jednak chyba zbyt twardy do jedzenia po ukiszeniu...
Jeśli chcesz go użyć jako środek do walki z wirusami, to jednak suszyć i mielić (daje sobie z nim radę przystawka do maszynki do mięsa ucierająca warzywa) i w razie potrzeby przygotować odwar.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2020, 12:44:49 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
Odp: Guz brzozy, białoporek, hubiak pospolity
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 30, 2020, 12:55:07 »
Myślę, że dla przejrzystości i właściwego zrozumienia warto stosować na forum rozróżnienie tych trzech grzybków, które rosną na brzozie i wchodzą w zakres naszego zainteresowania :-)

Hubiak brzozowy - Fomes fomentarius czyli zwykła huba pospolita
Białoporek brzozowy - Piptoporus betulinus czyli huba z wierzchem jednolicie beżowym i białymi porami w części spodniej
Błyskoporek podkorowy - Inonotus obliquus czyli guz brzozy, niewiele mający wspólnego z hubą, a rozwijający się podkorowo i zniekształcający zdrowe tkanki w kształt guza. tworzący coś w rodzaju "wykwitu" który tworzy właściwie to co nazywamy "chagą"
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2023, 18:27:36 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Guz brzozy, białoporek, hubiak pospolity
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 31, 2020, 21:04:11 »
Błyskoporek podkorowy - Inonotus obliquus czyli guz brzozy, niewiele mający wspólnego z hubą, a rozwijający się podkorowo i zniekształcający zdrowe tkanki w kształt guza.

Niekoniecznie, on może wypełniać na przykład pęknięcia w pniu, bez tworzenia narośli. Nie każde narośle na brzozie, to czarna huba brzozowa. Jej czerń jest mocniejsza, niż zwykłe czarne fragmenty kory na pniu brzozy. To co widzimy, to ani owocnik, ani grzybnia, tylko śmietnik grzyba, magazyn odpadów, czyli koncentrat tego, co wyciągnął z brzozy, by się rozwijać. Są teorie, że w ten sposób grzyb unieszkodliwia mechanizmy obronne drzewa. Ale - bywają sytuacje, że drzewo przezywa, a sam grzyb ginie.

Przyroda bywa ciekawa :-)

Jeszcze jedna uwaga: biała huba brzozowa w odróżnieniu od hubiaka (zwykłej huby) jest grzybem jednorocznym, rośnie późną jesienią i zimą. Robaki ją lubią, ptaki też nieraz podziobią.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
Odp: Guz brzozy. Huba brzozowa. Białoporek brzozowy
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 04, 2021, 01:17:15 »
To mam wyjątkowe szczęście: przerabiałem ostatnio hubę pospolitą i białoporka - ani jedno ani drugie nie było zamieszkane przez larwy. Hubę ostatecznie pokroiłem nożem-piłką na kawałeczki wielkości sześcianików 1x1x1, po wysuszeniu tak będę przechowywał, a przed użyciem mielił.

a tak mi wyszedł suszony i tarty białoporek:

Przy okazji ciekawostka, na którą nie trafiłem nigdzie wcześniej: huba pospolita to grzyb kilkuletni - przyrosty roczne widać nie tylko na zewnętrznej, jednolitej materiałowo pokrywie (nie bardzo chce się dać dzielić według tych przyrostów rocznych). Przyrosty roczne są też możliwe do ustalenia w spodniej, rurkowatej części i tu niespodzianka - o ile krojenie wierzchniej pokrywy to katorga, to przy lekkim nacisku pięknie rozwarstwia się część rurkowata według tych przyrostów (na długości rurek), co znacznie ułatwia rozdrabnianie!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2021, 01:32:26 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 04, 2021, 18:59:34 »
Taak, a jak wykorzystujecie błyskoporka ukośnego np. z olszy?
Często można spotkać, powielane automatycznie, informacje że tylko brzozowy ma działanie prozdrowotne, ale jak się zagłębić w temat to okazuje się, że nie całkiem jest to prawda. Olszowy nie ma podobno w składzie inotodiolu, ale olsza też się broni przed grzybem tym co ma najlepszego w takim przypadku, a i metabolity właściwe dla samego grzybka są w składzie...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2021, 15:04:22 wysłana przez Pragmatyk »