Autor Wątek: Guz brzozy. Huba brzozowa  (Przeczytany 106976 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Guz brzozy. Huba brzozowa
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 22, 2015, 16:14:50 »
Próbowałem znaleźć cokolwiek o tym grzybie w przepastnych bazach danych medycznych i przyrodniczych - pusto. I w Science Direct i w Springerze... Czyżby tego nie opublikowano na świecie? Poza tym skoro takie działanie występuje, powinno się zgłosić go do Europejskiej Agencji Leków w celu opracowania szczegółowej monografii. Nie zrobiono tego. Perspektywiczny surowiec i tak wiele zaniechań w ciągu 11 lat... Jeżeli rzecz jasna badania są prawdziwe.

W Rosji są sprzedawane normalnie w aptekach preparaty z czagi przeciwko łuszczycy i najbardziej znany, ogólnie wzmacniający Befungin. W tej chwili głównym ograniczeniem dla przemysłu, nawet w Rosji, jest dostepność surowca: nawet biała huba brzozowa rośnie wolno, a czarna rośnie paskudnie wolno. Hodowle na pożywkach nie dają surowca leczniczego - to działa grzyb + metabolity drzewa - żywiciela. Dalej, nie umiemy uprawiać czagi, ani białej huby brzozowej nawet w lesie. Próby kontrolowanego zarażenia drzew nie dały wyników nadających się do zastosowania gospodarczego.

Następna sprawa, to "nowoczesna" gospodarka leśna: jak na drzewie rośnie grzyb, to często takie drzewo jest pierwsze w kolejce do wycinki sanitarnej, pomimo przejawów oficjalnej polityki naturalizacji lasów.

Pozdrowienia :-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 22, 2015, 19:40:51 »
Basiu sama widzisz gość celowo sieje defetyzm na forum. Nawet zakładając, że nikt nie publikował badań nad białoporkiem, przez 10 czy nawet więcej lat, to nie oznacza że takiego działania on nie wykazuje. Za badaniami ktoś musi stać, bo badania to kasa. Jak nie ma kasy to się badań nie prowadzi. Nie ma zainteresowania surowcem ze strony możnych tego świata i nic więcej. Tak jak napisałaś o tym czy jest zainteresowanie danym surowcem w dużym stopniu decyduje jego dostępność. Gość nigdy nie próbował białoporka a piłuje jak tylko może. Stara się za wszelką cenę podważyć działanie ziół i to bez znaczenie czy jest to grzyb czy roślina.
Co do białoporka to tak się składa, że ja go stosuję i to dla tego tak mnie ponosi. To tak jakby podważał działanie łuskiewnika różowego. Nikt nie będzie robił badań nad łuskiewnikiem bo ma on zmienny skład i nie daje się hodować, więc nie ma na tyle surowca do badań. Swoją drogą to dobrze, że niewiele osób go stosuje i nie zna jego działania bo zostałby wytępiony. A tak jest i całe szczęście. Jutro jadę zobaczyć czy wylazł z ziemi.
Rzeczywiście ostatnio mnie ponosi. Dzięki za opiekę nad moim czasem kiepskimi wypowiedziami.
Widać gołym okiem że gość stara się zdyskredytować to forum i zielarstwo.
Moja propozycja daj mi bana za całokształ i moim adwersarzom bo na to w zupełności zasłużyli. Jak nie będą mogli pisać to może sobie z tym forum dadzą spokój.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2015, 19:42:37 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Vernier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 28, 2015, 13:24:21 »
Pan gumppek powinien skierować swoje uwagi do pana Jerzego Zięby, tym bardziej, ze autor " Ukryte terapie … czego lekarz ci nie powie " zamieszcza w książce swój kontakt mailowy. Tak byłoby elegancko, zamiast tu używać slow obraźliwych pod adresem pana Jerzego Zięby. Nie interesuje mnie co Pan skończył i w którym roku, ale proszę o więcej kultury na przyszłość. Bić piane i syczeć do woli może Pan w komentarzach na onet, czy na interii - tam Panu podobnych jest bez liku, tu natomiast u doktora Różańskiego wyróżnia się Pan niepotrzebnie. - Jeśli Pan nie zrozumiał rozdziału o witaminie C, chętnie Panu wytłumaczę na piv. lecz przed zadaniem pytania b. proszę o powtórne przeczytanie tego rozdziału.
- Wiadomo, ze trzeba zakwaszać żołądek i odkwaszać organizm. - Zakwaszamy przy pomocy octu bio z jabłek, a odkwaszamy organizm przy pomocy sody oczyszczonej. - Jak odkwaszać organizm dowie się Pan u prof. Ivana  Nieumywakin`a. Specjalnie dla Pana gumppek dziś występuję profesor na Y.T. - Proszę o poczytanie w sobie o kwasach w sieci, lub w książkach - to co Pan napisał wola o pomstę do nieba.

Offline Vernier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 28, 2015, 13:44:31 »
Basiu,
betuliny nie otrzymuje się z czagi, ale z zewnętrznej strony kory brzozowej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 28, 2015, 19:11:19 »
betuliny nie otrzymuje się z czagi, ale z zewnętrznej strony kory brzozowej.

Ogółem to prawda. Owszem, czaga zawiera betulinę, ale normalne wyciągi wodne z czagi betuliny nie zawierają raczej. No, chyba, że zmieloną wrzuci się do zupy i zostanie potraktowana jak kasza grzybowa, to wtedy pewnie coś kwasy żołądkowe i enzymy trawienne wydłubią.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 28, 2015, 19:24:17 »
Pan gumppek powinien skierować swoje uwagi do pana Jerzego Zięby, tym bardziej, ze autor "

Zwracam uwagę, że dawno temu umówiliśmy się, że nie panujemy ani nie paniujemy sobie.

Wiadomo, ze trzeba zakwaszać żołądek i odkwaszać organizm. - Zakwaszamy przy pomocy octu bio z jabłek, a odkwaszamy organizm przy pomocy sody oczyszczonej.

To twierdzenie ni jak się nie trzyma kupy, nawet, jeśli ta soda zostanie podana sondą z pominięciem żołądka lub lewatywą. Soda oczyszczona przede wszystkim najpierw zobojętni kwasy żołądkowe, dzięki czemu nie będzie sterylizacji pokarmów, później, dzięki odkwaszeniu mas kałowych ułatwi rozwój candidy, a upaskudzi życie bakteriom kwasu mlekowego, a potem w końcu dojdzie do nerek, gdzie utworzy niezłe warunki dla rozwoju różnych infekcji dzięki odkwaszeniu moczu. Nadużywanie sody w celu "odkwaszania" organizmu jest bezsensowne i tylko robi więcej szkody, niż pożytku.

Nie wiem, co pisał i mówił Żięba czy Nieumywakin, mają prawo mówić i pisać co chcą w ramach wolności słowa, ale muszą się liczyć z tym, że inni wolność słowa mają też - taki jest los wypowiedzi osób publicznych.

Offline Vernier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 05, 2015, 06:15:14 »
Masz Basiu racje, ale tyko połowicznie. - Sodę oczyszczona przyjmujemy miedzy posiłkami, czyli w okresie kiedy soki żołądkowe nie są nam w danej chwili potrzebne, już po 1,5 godziny później będziemy soki żołądkowe mieli na nowo.

Więcej, niż moje słowa pisane mogą przekonać Cie  3 filmy na jutubce " Dr Simoncini-Soda oczyszczona ".
Co do betuliny przyznaje racje, jest w korze i jest w hubie czagi.

Zastanawiam się jakim procentowo alkoholem można jà z huby " wywabić " ? Czy spirytus jest odpowiednim rozpuszczalnikiem ?

Przypuszczam, efekt otrzymam lepszy jeśli czaga będzie zmielona na prawie puder, ale nie wiem ile dni, czy ile tygodni powinna pozostać w alkoholu ? - Czy w międzyczasie naczyniem wstrząsać , czy nie ? - Proszę o wsparcie, pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 05, 2015, 12:13:10 »
Masz Basiu racje, ale tyko połowicznie. - Sodę oczyszczona przyjmujemy miedzy posiłkami, czyli w okresie kiedy soki żołądkowe nie są nam w danej chwili potrzebne, już po 1,5 godziny później będziemy soki żołądkowe mieli na nowo.
Więcej, niż moje słowa pisane mogą przekonać Cie  3 filmy na jutubce " Dr Simoncini-Soda oczyszczona ".

Ja nie wierzę w religię odkwaszania organizmu sodą, czy Tobie to wystarczy?

Przypuszczam, efekt otrzymam lepszy jeśli czaga będzie zmielona na prawie puder,

Tak i wtedy wrzucić proszek do zupy, bo to jest grzyb. Enzymy trawienne wydłubią to, co będzie do wydłubania po rozgotowaniu.

Offline Vernier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 06, 2015, 01:16:30 »
Wrzucę zmielona czage do zupy, okraszę ja stalowym gwoździem ( tym samym zyskam żelazo ) dorzucę trochę blachy ocynkowanej, moja zupa wzbogaci się o cenny cynk. Dosypie piachu i już mam w zupie krzem.W starym skórzanym kapciu tez są pewnie cenne dodatki na okrasę  Moje enzymy trawienne wydłubią sobie to co właściwe. - Pozostaje tylko życzyć mi smacznego. :-)

Na kie licho robić maceraty, skoro mamy enzymy trawienne ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 06, 2015, 09:30:38 »
Na kie licho robić maceraty, skoro mamy enzymy trawienne ?

Bo maceraty mają nam wydłubać nieuszkodzone białka i polisacharydy, które nie przeżyją suszenia, grzania i moczenia w alkoholu.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 21, 2017, 11:11:00 »
Znalazłam taki preparat Farmvixu
http://farmvix.com/pl/p/HUBA-BRZOZOWA/269
Czy jest sens to łykać? Mam na myśli działanie przeciwnowotworowe.

Na ulotce piszą też że to chaga, ale przecież to co innego?
Wiem, że najlepiej byłoby do lasu pobiec i sobie naskrobać prawdziwej chagi, ale nie mam jak. A może wiecie gdzie zakupić można prawdziwą?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 21, 2017, 11:17:11 »
A ile potrzebujesz? Daj znać na priv.

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 21, 2017, 11:33:28 »
Posiadam z tego roku z kg suszonej oraz wyciągi alkoholowe jeżeli jest pilna potrzeba to mogę udostępnić

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 03, 2017, 09:17:58 »
Czaga i huba pamiętajmy, że to co innego, ale oba Dary Natury działają na nowotwór. Jest to potwierdzone naukowo. Ja sam osobiście wszystko zbieram. Nigdzie nie kupuję i robię tęgi wywar. Można powiedzieć ekstrakt, aż betonuje czasami. Zauważyłem, że huba (białoporek) w mocnej dawce działa narkotycznie, czaga nawet w bardzo dużym stężeniu już nie, ale za to jest zdecydowanie smaczniejsza. Ale wiadomo, nie o smak tu chodzi. Żeby tylko czagę można było łatwo zebrać. Bardzo trudno ją znaleźć w lesie. Ale za to jaka radość jak się ją ujrzy na drzewie  :)

Offline Ondrasz

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 31, 2017, 15:58:09 »
Widuje czagę tu i ówdzie, głównie na brzozie. Wyciagi wodne działają immunostymulująco a alkoholowe przeciwzapanie ? Jeżeli tak, to czy warto było by próbować wyciągu alkoholowego przy tłumieniu autoagresji ?