Autor Wątek: Kąpiel oczyszczająca  (Przeczytany 52630 razy)

Offline katja

• Nowy
  • *
Kąpiel oczyszczająca
« dnia: Kwiecień 21, 2012, 13:12:35 »
Ciekawa jestem, czy ktoś stosował mieszankę ziół oczyszczających do kąpieli, taką o:
http://www.igya.pl/sklep/details/125/17/nasze-bestsellery/ziola-na-pasozyty-do-kapieli-50-g.html

W składzie jest: owocnia fasoli, macierzanka, glistnik, owies, przywrotnik, żywokost korzeń.
Po gorącym wymoczeniu się należy skórę pocierać miodem z mąką i czekać, aż wyjdą z nas różne paskudztwa.
W opisie jest, że pasożyty jelitowe mają rzekomo wychodzić przez skórę, co zrzucam na karb ludowości opisu. Bo pasożyty musiałyby mieć umiejętność "przechodzenia przez ściany" albo perforowałyby nam tkanki po drodze z jelit do skóry, czego pacjent mógłby nie przeżyć ;)

Ciekawam, czy ktoś stosował tę kąpiel i z jakim skutkiem.
Podobno baby na lubelszczyźnie stosowały taką mieszankę podczas wojny, gdy ograniczony był dostęp do lekarzy, żeby diagnozować dolegliwości - chory był narząd, przy którym miód z mąką inaczej się zachowywał.

Ja w każdym razie zrobiłam sobie tę kąpiel kilka razy.
Kto nie lubi opisów fizjologicznych, niech dalej nie czyta ;)
Za pierwszym razem było tak, że powtarzałam kilkakrotnie nacieranie i moczenie i bodaj za ósmym razem (zdeterminowana byłam ;) zaczęła mi z brzucha "wychodzić" jakby galaretka w dużych ilościach. To było najbardziej spektakularne. Poza tym wyszło mi kilka (-naście? nie pamiętam) kulek białych do 1 mm średnicy, jakby z plastiku (mój dermatolog stwierdził, że to pewnie łój zalegający). Miałam też małego niegroźnego guzka na nodze (jakieś otorbiona zaszłość) - po pierwszej kąpieli się mi to rozjątrzyło, po drugiej coś wyszło (moment przeoczyłam) i teraz tylko małą bliznę mam. Poza tym w różnych miejscach robiły mi się białe albo szare smarkowate gluty (na pewno nie był to sam efekt zbrylania mąki, bo zachowywała się ona różnie w różnych partiach ciała). W kolejnych kąpielach nie doczekałam się "galaretki", ale gluty wyłaziły i kulki, acz już małe i rzadko i taki drobny piaseczek gdzieniegdzie.

Ciekawa jestem, czy ktoś też stosował taką kąpiel lub czy ma jakiś pomysł na wyjaśnienie sprawy, albo może zna historie podobnych/innych mieszanek o zbliżonym działaniu?

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: Kąpiel oczyszczająca
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2012, 14:17:13 »
Hola, ciekawe doświadczenie 50gram zaparzone w 5 litrach i wymieszane z około 40 litrami
wody to zaiste zabójcza mieszanka,wchłaniana przez skórę, by zabić robale....to takie z pogranicza homeopatii.
No może te ogłupiałe robale wyłażą do sztucznego miodu.
Różne stworzenia wodne są ogłuszane prądem lub wybuchem, prądu nie polecam bo może
zabić ale porządny pierd puszczony w wannie powinien do cna ogłuszyć,zmusić  lub zwabić robale
by opuściły nasz ciało.
Jaka reklama czeka w kolejce?!

Offline katja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2012, 15:32:20 »
Ale ja żadnych robali nie wypędzałam - kąpiel dostałam na kłopoty skórne i jako że pan w zielarskim na oko potraktował mnie jako obiekt szczególnie dla sprawy ciekawy i prosił o relacje po kąpieli, to zaeksperymentowałam. W wyłażenie robali z jelit przez skórę nie uwierzę nawet jak by mnie największy homeopata swiata przekonać próbował ;). Zaznaczyłam to przecież w poście.

Opis na opakowaniu traktuję z przymróżeniem oka - nawet nazwy ziół są pełne literówek. Czegoś z takim opisem na pewno nie znajdziemy na liście leków, w przeciwieństwie do tej nieszczęsnej homeopatii. I slusznie, że nie znajdziemy.

Zapomniałam dodać, że użyte były dwie porcje ziół na wanne i dodatkowo były wygotowywane powtórnie a kąpiel była naprawdę gorąca. Wstrząsania energicznego nie zalecano ;)
Rozcienczenie 1 do 8 czy 1 do 4 na pewno nie zrobi wrażenia na homeopatach, bo gdzież mu do jednej molekuły kaczej wątroby przypadającej na objętość kilku wszechświatów...

Poważnie na reklamodawcę wyglądam?
Czy też tak (jak robal) za skórę zalazłam z tą homeopatią, że zasłużyłam na robacze złośliwości z pierdzeniem w tle, mimo, że do robali się zdystansowałam wyraźnie na początku postu?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2012, 17:35:04 wysłana przez katja »

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2012, 17:10:31 »
Haha, z całym szacunkiem, chciałem tylko powiedzieć, że przez aquarela poplułem monitor, który dopiero co dosyć ładnie wyczyściłem. XD

A na kąpielach się nie znam. :>

Offline ajs22

• Sklep zielarski
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2013, 17:11:30 »
Zioła można ze sobą łączyć. Polecam do tej mieszanki dodać kilka kropel ziół z melisy która działa uspokajająco na organizm
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2013, 13:15:33 wysłana przez ajs22 »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 28, 2013, 23:21:12 »
Widziałem na własne oczy, że "dziwne efekty" przy takich kąpielach ziołowych z nacieraniem mieszanką miodu i mąki występują. Oczywiście, tak jak pisała Katja, nie może być mowy o "wychodzeniu włosogłówek" przez skórę - ale w różnych miejscach na skórze pojawiają się różne rzeczy, jedne wyglądają jak kuleczki plastiku (stary, stwardniały łój?), inne jak galaretka, jeszcze inne jak "glutki". Pewne wieloletnie zaskórniki czy zatkane pory po 2-3 takich kąpielach rozeszły się i zupełnie zniknęły. Rozmawialiśmy z dermatologiem o dużym doświadczeniu i szerokim spojrzeniu i on bynajmniej nie wyklucza  takich "cudów" - można to interpretować jako uwalnianie starych złogów itp. Co ciekawe, podczas kąpieli w innej mieszance ziół ten efekt był zdecydowanie słabszy (z wyką, przytulią i czymś tam jeszcze).
Zachowały się jakieś starożytne wzmianki o nacieraniu się mieszanką miodu i mąki w łaźni (saunie) - i następnie zeskrobywaniu deseczkami. Co zeskrobywano? - nie wiem, ale "coś" musiało to być, skoro używano do tego usuwania deseczek, gdy tymczasem mąkę z miodem wystarczy spłukać ;) - więc zapewne widziano to, co sam widziałem i opisałem (kiedyś na blogu).
Jest to ciekawy zabieg "szamańskiej" medycyny ludowej, sam bardzo chętnie przeczytałbym jakieś naukowe opracowanie na ten temat - tyle, że takowych najwyraźniej nie ma.
Wiem jednak doskonale, że kąpiele ziołowe miewają bardzo silne działanie, a standardowa torebka ziół (50 gram) na wannę to jak najbardziej wystarczająca, słuszna i "niehomeopatyczna" dawka: woda jest naprawdę intensywnie wybarwiona i "woniejąca" :)

PS. Ja dla odmiany polecam zbierać całkiem za darmo zioła kąpielowe podczas pikników i gromadzić ubite w zamrażalniku. Przytulia i gwiazdnica już bujna i wszechobecna, glistniki zawiązały już pędy kwiatowe, pojawiają się na nich kuleczki przyszłych kwiatów; za moment będzie całkiem konkretny wrotycz, wyka oplecie stare płoty, zakwitną przetaczniki ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2013, 23:26:11 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2014, 23:22:39 »
Ja słyszałam o tym miodzie z mąką, ale w wersji bez ziół, jako na "włosogłówkę". Nazwa pewnie stąd, że coś jakby włos "wychodziło" - to chyba były oczyszczające się gruczoły łojowe.  50g na wannę ziół natomiast, to całkiem ok dawka. Znam jedną panią której urodziło się dziecko z zespołem Downa, bardzo słabe, zupełnie wiotkie. To było jakoś po wojnie, lekarze jej powiedzieli że dziecko pożyje może z miesiąc.. Wykombinowała jakiegoś księdza leczącego ziołami [głowy nie dam jak się nazywał, ale sławny więc kto wie] i on jej poradził kąpiele z wywarem z roślin łąkowych. Mówi że zbierała te rośliny, wywar się robił brązowy i farbował wszystko ale dzieciak był kąpany i owszem wzmocnił się, przeżył 50 czy 60 lat całkiem samodzielnie poruszając się itp, powiedziałabym że był raczej bardzo silny później;)
Raz też sobie zrobiłam taką mieszankę ziół że za żadne skarby nie dawałam rady tego wypić, najpierw zabijało zapachem a później smakiem.. Skończyła jako zioła kąpielowe, dawkowane bardzo z umiarem ;)
A to ściąganie deseczkami to raczej żadna tajemnica, w starożytnym Rzymie i Grecji też używano skrobaczek do ciała, po uprzednim obsmarowaniu go oliwą;) Taki piling uniwersalny, zdejmujący martwy naskórek itp.. Czasem mi się wydaje że nawet delikatniejszy dla skóry niż obecny "ścierny".

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2014, 11:14:31 »
Dobrze oczyszcza czarcie żebro (ostrożeń), nie tylko skórę, ale i ducha. Odczynia uroki.  ;) Kąpałem się w świeżo zerwanym (polecam rękawice ochronne) i następnie zagotowanym. Jeżeli miałbym gościa na gapę, woda po kąpieli byłaby mętna i z nalotem, a gość wyproszony, jednak moja miała dużą klarowność. ;) Ostrożeń ma niebywałą skuteczność w tak zwanych problemach "psychicznych", wynikających z działania pasożytów energetycznych.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2014, 13:45:53 »
Widziałem na własne oczy, że "dziwne efekty" przy takich kąpielach ziołowych z nacieraniem mieszanką miodu i mąki występują. Oczywiście, tak jak pisała Katja, nie może być mowy o "wychodzeniu włosogłówek" przez skórę - ale w różnych miejscach na skórze pojawiają się różne rzeczy, jedne wyglądają jak kuleczki plastiku (stary, stwardniały łój?), inne jak galaretka, jeszcze inne jak "glutki". Pewne wieloletnie zaskórniki czy zatkane pory po 2-3 takich kąpielach rozeszły się i zupełnie zniknęły.

nie było potem jakiś negatywnych efektów po takich kąpielach? gdzieś czytałem ze dermatolodzy nie polecają takiego sposoby oczyszczania skóry, ze to negatywnie na nią wpływa, ale żadnych rzetelnych informacji nie znalazłem. jak się w poszuka w internecie to wszędzie tylko o tych robakach wychodzących ze skóry :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2014, 19:47:28 »
Z ciekawości weszłam w link podany przez Katje ale jest już nieaktywny. Znalazłam na stronie IGYA zestaw ziół na pasożyty do kąpieli - pewnie ten sam choć nie widać składu - za to jest szczegółowy opis stosowania:

PASOŻYTY Przeprowadzenie zabiegu: 24 godziny przed zabiegiem dieta bezcukrowa,Zaparzamy porcją ziół o nazwie „Mieszanka ziołowa do kąpieli" /oczyszczająca iw 5 litrach wrzącej wody, pozostawiamy do naciągnięcia przez pół godziny wlewamy do wanny lub wanienki, uzupełniając niewielką ilością wody. Temperatura kąpieli dość ciepła. Wsadzamy pacjenta do wanny, dobrze jest aby przez kilka minut leżeć w ziołowej kąpieli z równoczesnym polewaniem całego ciała. Do oddzielnych spodków dajemy sztuczny miód i mąkę pszenną bierzemy na dłoń troszkę miodu i mąki rozcieramy między dłońmi, smarujemy /wcieramy / w strefę pleców a następnie spłukujemy ziołami z wanny, czynność tą powtarzamy kilkakrotnie. Po kilkunastu ruchach na skórze pojawią się w porach pasożyty, które jak igiełki pokrywają strefą oczyszczaną, wówczas maszynką do golenia lub nożem z ząbkami / taki z zestawu stołowego / ścinamy, golimy je i spłukujemy ziołami. Czynność wykonujemy tak długo aż pasożyty przestaną wychodzić. Dalsze oczyszczanie przeprowadzamy w identyczny sposób w strefach; szyi ale tylko strony boczne, szczególnie okolice węzłów i ślinianek, twarzy i kończyn górnych od barku do łokcia. Na strefie twarzy, szyi szczególnie kobietom i dzieciom nie używamy maszynki do golenia. Podczas zabiegu utrzymywać dość ciepłą temperaturę wody w wannie uzupełniając co jakiś czas wrzątkiem. Po zakończeniu czynności pacjenta kąpiemy, podajemy do wypicia herbatkę z mięty i pokrzywy z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Co jeden - dwa tygodnie zabieg powtarzamy aż do skutku.Jak wykazuje dotychczasowa praktyka po przeprowadzeniu kuracji oczyszczającej pacjenci uzyskali poprawę stanu zdrowia, szereg dolegliwości ustąpiło samoistnie.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2014, 19:55:47 »
Odnośnie kąpieli oczyszczającej znalazłam jeszcze interesujący opis użycia esencji miodowo ziołowej do kąpieli (też IGYA). Zaciekawił mnie pomysł dla osób nie posiadających wanny (vide końcówka opisu):

Esencja do stosowania przy zarażeniu pasożytami bytującymi również w skórze, głównie przy zarażeniu włosogłówką. W początkowym stadium inwazjiwłosogłówka może występować w organizmie tylko w jelitach i nie musi ujawnić sięw kąpieli. Jednak w zdecydowanej większości przypadków włosogłówkabytuje również pozajelitowo i trudno ją usunąć z organizmuza pomocą samej diety, ziół czy leków. Dlategoteż warto zawsze, kiedy istnieje podejrzenie o zakażeniewłosogłówką, przeprowadzać kąpiele, powtarzając je zatydzień, a następnie za 2 - 3 tygodnie. Pasożyty pojawiają się naskórze czasem już przy pierwszej kąpieli, ale zdarza się, żenastępuje to dopiero po drugiej czy trzeciej. Dodać należy, że kąpieljest bezpieczna. Włosogłówka, która ujawnia sięna skórze w postaci cieniutkich nitek – włosków,starta ze skóry ginie i nie zagraża wtórnąinfekcją. Kąpiele należy powtarzać do czasu, aż przynajmniej dwukrotnienie zauważymy intruzów. Warto wziąć pod uwagę fakt, że uniektórych osób kąpiele dają najlepsze efekty wczasie pełni księżyca, ponieważ wtedy pasożyty wykazują największą aktywność. Przed kąpieląprzeciwpasożytniczą, co najmniej przez 24 godz. należy zupełnieodstawić cukier i wszelkie słodycze, ograniczyć do minimum przetwory zmąki i zastosować lekką dietę, najlepiej warzywną. Wtedy dopiero osiągnie się efekt wychodzenia pasożytów do przyciągającej je substancji. Dobrze jest rano zjeść ok. 20 – 30 dkg świeżo obranych pestek z dyni(os. dorosłe), a po 1 godz. zażyć środek powodującywypróżnienie jelit, np. olejek rycynowy, sólgorzką lub np. naturalny kwas z ogórków czykapusty kiszonej. Służy to wydaleniu z jelit osłabionych przez pestki dynipasożytów. Dodać należy, że olejki zawarte w dyni mają wpływna regenerację jelit. Nasiona dyni dostarczają wielu bardzo cennychskładników witaminowych i mineralnych. Z tego powodu powinnyznaleźć się na co dzień w naszym menu. Zioła zawarte w preparacie,dzięki zawartości takich składników jak: olejki eteryczne,garbniki, związki trójterpenowe, kumaryny, fitosterole,antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne i wiele innych, wykazujądziałanie odtruwające i oczyszczające organizm z toksynróżnego pochodzenia. Działają antyseptycznie,przeciwświądowo i gojąco. Energia zawarta w roślinach pochodzących z ekologicznie czystychterenów doskonale uzupełnia system energetyczny człowieka. Kąpiel ziołowo-miodowa dajedoskonałe efekty detoksykujące i odżywiające skórę. Może byćłączona z pellingiem. Kąpiele ziołowo-miodowe z doskonałym skutkiemwykorzystywano przy wszelkich problemach skórnych oraz jakokąpiele przeciwpasożytnicze (włosogłówka – trichurosis). Kąpiel o działaniu przeciwpasożytniczym – sposób wykonywania Wlać ciepłą wodę do wanny – dolać 1 - 2 łyżki esencji i zanurzyć ciało.Dobrze jest rozmasować za pomocą rękawicy kąpielowej, gąbki lubdelikatnej szczotki, następnie całe ciało, oprócz krtani iokolic serca, wysmarować esencją. Można dodatkowo posmarowane częściciała oprószyć mąką pszenną – świetnie robi się to za pomocąmałego sitka. W takiej maseczce przebywamy w wannie do 1 godz. Ciałopolewamy ciepłą wodą z wanny. Następnie ścieramy z ciała esencję z mąkąz ewentualnymi pasożytami. Mogą wyglądać jak jasne i ciemne nitki lubich zwoje. Można je również zgolić omijając,szczególnie u kobiet, twarz czy szyję. Skóra doskonale sobie poradzi z ich marwymi pozostałościami. Zamiast kąpieli można rozgrzać ciało pod prysznicem, a następnie natrzećesencją i mąką, założyć np. piżamę, na nią ciepłe ubranie (aby byłotrochę za ciepło). Po ok. 40 – 60 min. należy całość, jak w kąpieli,zetrzeć i zmyć pod prysznicem.

Przepraszam za literówki - pochodzą z cytowanej stronki.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2014, 20:04:39 »
Próbowałam ustalić skład tej esencji miodowo-ziołowej i na stronce http://flyashighaseagles.blogspot.com/2011/08/jak-pozbyc-sie-robakow-w-warunkach.html znalazłam ogólny opis:
Skład esencji, oprócz wyciągów z owsa, pszenicy, fasoli, które włosogłówka traktuje jak poczęstunek, zawiera wyciągi ziołowe o działaniu detoksykującym, przeciwświądowym, przeciwalergicznym i gojącym. Dodatek aromatyczny działa szczególnie nęcąco na robaki i zachęca je do wyjścia na zewnątrz. Dzięki temu możemy je zmyć lub zetrzeć ze skóry. Kąpiel działa rewitalizująco na cały organizm.
Ciekawe dlaczego nikt nie podaje składu

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 23, 2014, 16:37:41 »
nie wiem czy o to Ci chodziło? ale szukając informacji w celu zaspokojenia swojej ciekawości trafiłem na to przypadkiem :P

KĄPIEL OCZYSZCZAJĄCA SKÓRĘ Z PASOŻYTÓW

MIESZANKA ZIOŁOWA:
naowocnia fasoli - 23g/7 łyżek stołowych
żywokost - 16g/2 łyzki stołowe
glistnik - 13g/4 łyzki stołowe
macierzanka - 7g/3 łyżki stołowe
przywrotnik - 5g/2 łyzki stołowe
słoma owsiana - 4g/ 3 łyżki stołowe

48 godzin przed zabiegiem nie wolno spożywac cukrów

MIKSTURA DO SMAROWANIA:
-słoik miodu sztucznego - 400g
-mąka pszenna - 4 łyżki stołowe

ZIOŁA DO PICIA PO KĄPIELI:
miętę, pokrzywę zaparzyć, dodać soku z czarnej porzeczki, oraz miodu.wypić jedna szklankę.

-ZIÓŁ:
do 3 litrów wrzącej wody wsypać porcję ziół i zaparzyć.
Przed kąpielą zioła podgrzać i przecedzić do wanny.
Kąpiel musi być bardzo ciepła.
Zioła w wannie uzupełniamy wodą do około 1/2 wanny do zanurzenia ciała.
Kładziemy sie w wannie na ok 10-15 min, polewając i pocierając ciało w celu rozgrzania skóry.
Wstajemy i smarujemy całe ciało(łącznie z głową)miksturą miodową.
Siadamy do wanny, obmywamy ciało gąbką i spłukujemy ziołami z wanny.
Powtarzamy te same czynności kilka razy(5-10)do wyczyszczenia pasożytów z ciała, podczas jednej kąpieli.
Dolewamy gorącej wody, żeby utrzymać temperaturę .
Wychodzące ze skóry pasożyty, białe nitki lub czarne punkty ściągamy gąbką.
Na koniec obmywamy ciało mydłem ze naturalnym ze srebrem i spłukujemy czystą wodą.
Kuracje stosujemy co tydzień aż do całkowitego oczyszczenia skóry.

http://www.luszczyca.pl/read.php?1,82842,page=1
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

EKYLEE2024

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 08, 2014, 15:57:52 »
Ja polecam kąpiele z olejkiem rozmarynowym, miętowym i lawendowym, jest to kąpiel wyciszająca a jednocześnie zapewnia pewny detoks i oczyszczenie organizmu, po takiej kąpieli czujemy się odprężeni i oczyszczeni zarówno wewnętrznie jaki i wewnętrznie..

ExtraPia78

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 15, 2014, 13:06:50 »
Od siebie mogę polecić kąpiel oczyszczającą, którą stosuję co jakiś czas.. składniki tej kąpieli to 50 g ziela skrzypu,
50g kłącza tataraku, 35g owoców jałowca, 30g ziela tymianku, 30g ziela mięty pieprzowej - prporcje można dobrać oczywiście według swoich upodobań i preferencji.. polecam:)