General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków

Maszynka do mielenia mięsa - zastosowania

(1/8) > >>

Basia:
Już dawno nasz Gospodarz wychwala zastosowanie ręcznej maszynki do mielenia mięsa do mielenia ziół.

Ostatnio studiowałam różne rodzaje i zastosowania maszynek do mielenia mięsa.

Maszynka rozmiar 6 w zasadzie się nadaje do mielenia różnych rzeczy, dzięki niej człowiek się dobrze rozgrzewa, zużycie energii jest niezłe - być może nawet by sie nadawało do terapii odchudzającej?
Maszynka rozmiar 10 to zupełnie inna historia. Człowiek się zdecydowanie mniej rozgrzewa, resztek w maszynce nie zostaje więcej, niż w mniejszej, a i mielenie idzie zdecydowanie szybciej.
W jednej i drugiej trzeba kręcić trochę do przodu, trochę do tyłu, ale "10" przy tej samej mojej babskiej sile daje zdecydowanie szybsze wyniki.

Poza tym stwierdziłam, że jak mieszam różne zioła, to dobrze jest je razem przepuścić przez maszynkę do mięsa, dzięki czemu wszystko się lepiej przemiesza. Zioła - puszki zostaną ubite, zioła - kamyczki i jagódki zostaną rozbite, a wszystko porządnie się rozmiesza z ziołami o "zwyczajniejszej" strukturze.

Wiem, że to może nie odkrycie Ameryki, ale...

alelen:
A znasz Basiu jakies solidne zrodlo zakupienia dobrej maszynki do miesa? Oczywiscie recznej.

halina1:
Ręczne mielenie, ręczne siekanie, ucieranie itp.
W terapii Gersona, jest to ważna kwestia. Gerson stwierdził, że soki uzyskiwane za pomocą sokowirówek tracą swoją skuteczność.  Po dociekaniach zostało stwierdzone, że enzymy roślinne szalenie istotne w procesie przyswajania składników soków ulegają deaktywacji wskutek działania pola elektromagnetycznego pochodzącego z silnika sokowirówki.
Dlatego w terapii tej do wyciskania soków sa stosowane specjalne praski
Dlatego surówki tez nalezy raczej robić przy zastosowaniu ręcznych tarek, według mnie sa smaczniejsze.

Basia:
Jeżeli nie można kupić maszynki w sklepie, to zostaje Allegro albo... złomiarze.
Ostatnio na Allegro znalazłam człowieka, ktry sprzedaje nożyki do polskich maszynek do mięsa każdego rodzaju i rozmiaru. Nawet fakturę wystawi na życzenie.

Testowałam coś w rodzaju maszynki do mięsa - prod. CCCP, też na korbkę i ze slimakiem, ale nieco inaczej. Sok z porzeczek wychodzi dobry, aronia zapycha urządzenie na beton, jabłka też.

Jeżeli chodzi o sokowirówki, to bardziej bym się martwiła ewentualnymi reakcjami z powietrzem w obecności stali, niż polami elektromagnetycznymi.
Osobiście sokowirówkę mam, a praski nie mam - może to jest przyczyną moich poglądów ;-)
Pewnie należy dostosować urządzenie do surowca

Pozdrowienia :-)

bapona:
Ojej, bardzo się zmartwiłam tym oddziaływaniem pola elektromagnetycznego :(. Używam niskiego blendera do rozdrabniania ziół świeżych i trwardych suchych. Jest to dosyć wygodne. Ale - wynika teraz, że jednak nie wskazane?
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej