Autor Wątek: pozyskiwanie surowca huba brzozowa  (Przeczytany 6581 razy)

zielarz czeladnik

• Gość
pozyskiwanie surowca huba brzozowa
« dnia: Wrzesień 18, 2012, 19:47:24 »
Ostatnio spacerując po lesie natrafiłem na kilka drzew brzozy na których rośnie huba brzozowa czaga postanowiłem że tej jesieni pozyskam sobie trochę tego grzyba ale zaczęła mnie zastanawiać jedna kwestia a mianowicie. Jeżeli nazbieram całą hubę to na następne lata nic nie zostanie wobec tego mam pytanie.  Jak zbierać hubę brzozową tak aby za rok znów pojawiła się na tym samym drzewie czy zrywając ją powinienem zostawić kawałek huby na drzewie aby się rozrosła?? czy można zerwać całą?. Martwi mnie to bardzo ponieważ tego grzyba jest bardzo mało  i  ciężko go spotkać w lesie dlatego nie chciałbym zaprzepaścić takiego dorodnego okazu i tego aby mógł się on rozprzestrzenić na inne brzozy co wy o tym sądzicie czy macie jakąś radę jak pozyskać surowieć??? tak aby go całkiem nie zniszczyć....... pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2012, 19:49:57 wysłana przez zielarz czeladnik »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Odp: pozyskiwanie surowca huba brzozowa
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2012, 20:49:08 »
Jeśli nie potrzebujesz tego grzyba teraz, ani leśnicy nie ostrzą sobie na drzewo piły, to najlepiej grzyb zostaw na miejscu, w którym rośnie. Jeśli to czaga, to rośnie powoli przez kilka lat. To, co widać na zewnątrz drzewa nie roznosi zarodników, zarodniki się wysieją spod pękającej kory, kiedy drzewo zacznie ginąć. Daj zdjęcie, to będzie jasne, czy to czaga, czy nie.

Pozdrowienia :-)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2012, 08:41:56 »
Basiu czy jest jakiś sposób aby rozmnożyć tego grzyba czy tylko występuje on u ginących drzew??. Bo ten okaz który ja znalazłem rośnie co prawda nie na ginącym drzewie lecz na bardzo starej i dużej brzozie mogę wstawić zdjęcie ale nie wiem w jaki sposób. Basiu po czym można poznać że dane drzewo jest do ścięcia?? bo jeżeli taka sytuacja zajdzie to chciałbym wcześniej zabrać tego cennego grzyba ze sobą....... pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2012, 08:50:13 wysłana przez zielarz czeladnik »

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2012, 09:57:56 »
Przepraszam, ze nie Basia. Basiu, możesz mnie skorygowac...
Zielarzu czeladniku, to czy drzewo jest do scięcia, to widać....jest oznaczone jakąś farbą. Jak wstawić fotkę.....jak piszesz odpowiedź na posta, to na dole masz coś takiego jak "opcje dodatkowe", rozwijasz to, masz okienko załącz. Załączasz to co sfotografowałeś, oczywiscie odpowiednich rozmiarów. I już gotowe.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2012, 10:39:57 »
Basiu czy jest jakiś sposób aby rozmnożyć tego grzyba czy tylko występuje on u ginących drzew??.

Rosjanie próbowali, ale nie bardzo im wychodziło w kontrolowany sposób. Ten grzyb rośnie bardzo powoli pod korą i go długo nie widać. Potem sam owocnik potrzebuje wielu lat na wyrośnięcie.

Bo ten okaz który ja znalazłem rośnie co prawda nie na ginącym drzewie lecz na bardzo starej i dużej brzozie mogę wstawić zdjęcie ale nie wiem w jaki sposób. Basiu po czym można poznać że dane drzewo jest do ścięcia??

Czasem leśnicy rzeczywiście oznaczają drzewa do scięcia farbą, ale oznaczenia są różne. Duża litera E oznacza zwykle, że drzewo akurat ma stać, nawet, jeśli się rozpada. Pozioma linia zwykle oznacza granicę poręby. Kolorowa kropka to albo wynik zabawy w paintballa albo rzeczywiście oznaczenie do scięcia. Ale drzewo do scięcia wcale nie musi być oznaczone. Formalnie czaga jest pod częściową ochroną i leśnicy powinni traktować takie drzewa oględnie. Formalnie.

Pozdrowienia :-)