Autor Wątek: proporcje  (Przeczytany 4760 razy)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
proporcje
« dnia: Kwietnia 15, 2012, 21:19:59 »
Witam, mam pytanie, dr.Różański podaje skład mieszanek w gamach lub w częściach.
Jak jest podane 1 część tego, 2 części owego to ja daję objętościowo czy dobrze?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: proporcje
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2012, 21:36:15 »
Tak, jak najbardziej. Suche ziółka mają w większości przynajmniej gęstość nasypową do siebie podobną (poza korzeniami i owocami, co jest oczywiste raczej).
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 11, 2014, 14:39:25 »
Ale w sensie, jak je np w szklance ubić, tak? Bo tak luzem, to bardzo różnie bywa, jeszcze zależy czy pocięte czy nie..
Zastanawia mnie tez czy do robienia naparu nie lepiej byłoby porządnie przemielić taką mieszankę, albo chociaż pokruszyć na naprawdę drobne cząstki, żeby woda mogła lepiej wyciągnąć. Ma to sens czy nadmiar troski?

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 11, 2014, 16:46:45 »
Mi się wydaje, że ma sens. Ja mielę w młynku do kawy elektrycznym. Oczywiście takie miększe suche listki/kwiatki i świeże zielska.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2014, 22:03:43 »
Ja po wstępnym zmieszaniu ziół w misce, wszystko przepuszczam przez maszynkę do mięsa z sitkiem 8-10 mm. Wtedy mieszanka jest rzeczywiście dobrze wymieszana i rozdrobniona.

Pozdrowienia :-)