Autor Wątek: olej kokosowy  (Przeczytany 17374 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
olej kokosowy
« dnia: Lutego 01, 2010, 16:27:18 »
Chciałam się podzielić zastosowaniem oleju kokosowego, który jest tłuszczem twardym, wygladem przypominajacym smalec, jako bazy do komponowania maści.
Zrobiłam w ten sposób maść żywokostową i z trędownika.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: olej kokosowy
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2010, 21:09:29 »
Czy taki olej by zastępował wazelinę?
Koncepcja ciekawa. Muszę sprawdzić, gdzie na moim blokowisku to sprzedają .
Dzięki za informację :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 02, 2010, 08:58:54 »
Olej kokosowy kupuję w sklepie ekologicznym.

Offline Kosmaty

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 28, 2010, 23:18:49 »
olej kokosowy ma temperaturę topnienia pow 25 *C :(
znacznie lepsze jest masło kakaowe, gdzie pozostaje w stanie stałym do 35 *C

Co do samej wazeliny to jestem uczulony na tym punkcie, ponieważ  wazelina to produkt ropopochodny i  pomimo tego że jest ona nie tylko obojętna, ale  przede wszystkim obca dla organizmu. Organizm nie potrafi go rozłożyć na przyswajalne czynniki ani wydalić. Jeśli połknie się parafinę, na przykład ze szminki, to odkłada się ona w wątrobie, nerkach czy węzłach chłonnych. Dla organizmu ludzkiego parafina, czy wazelina to chemiczne śmieci, które tylko szkodzą. Wazelina tworzy na skórze nieprzepuszczalną dla gazów (również dla tlenu i powietrza) i wody warstwę. Skóra pod tą warstwą czuje się miękka i gładka. Ale co tak naprawdę dzieje się pod tą warstwą? Oddychanie skóry jest zablokowane, chłodzenie powierzchni skóry przez wydzielanie potu jest uniemożliwione. Skóra jest rozgrzana i wydziela coraz więcej potu. Wszystkie wydzieliny skóry zostają pod warstwą wazeliny. skóra puchnie i dusi się, niektórzy mówią, że znikają zmarszczki ;). Warstwa wazelinowa jest trudna do zmycia, takie normalne mycie zmywa ją tylko częściowo. Wówczas powstają dziury w warstwie i cała wilgotność skóry ulatnia się. Pozostaje sucha odwodniona tkanka. Stosowanie kremu z wazeliną przez dłuższy czas powoduje przesuszenie i szybsze starzenie się skóry, ale zobaczyć można to dopiero po zaprzestaniu używania kosmetyków z wazeliną i dokładnym zmyciu warstwy wazeliny. Przedtem "uduszona" skóra jest wciąż napięta i spuchnięta. Wazelina jest komedogenna. Warstwa wazelinowa skutecznie zapycha pory, sebum nie może się wydostać i tworzą się zaskórniki i pryszcze.
Należy jednak dodać, że wazelina czy olej parafinowy stanowią barierę ochronną, która ma za zadanie chronić skórę przed niekorzystnym wpływem otoczenia, zwłaszcza w przypadku chorób skórnych (np. łuszczyca) lub w ekstremalnych warunkach.

Dlatego gorąco namawiam do stosowania bazy pochodzenia roślinnego, które łatwo adaptuje i przyswaja organizm ludzki :)
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 23:22:07 wysłana przez Kosmaty »
"Daleka jest droga pomiędzy ustami i brzegiem pucharu"

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 28, 2010, 23:34:17 »
Dziękuję za te informacje :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2010, 21:10:25 »
Co do samej wazeliny to jestem uczulony na tym punkcie, ponieważ  wazelina to produkt ropopochodny i  pomimo tego że jest ona nie tylko obojętna, ale  przede wszystkim obca dla organizmu.
O ile się nie mylę:
Wazelina jest robiona z kopyt i tego typu surowców.
Parafina jest ropopochodna.
Lanolina jest tłuszczem z wełny owczej.
No, chyba, że ostatnio przemysł chemiczny wyzwolił się z tego typu ograniczeń.

Jeśli chodzi o olej kokosowy, to właśnie kupiłam słoik i mam zamiar zacząć eksperymenty na moich króliczkach doświadczalnych.
Czy ktoś testował wyrób czopków z oleju kokosowego?

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2010, 22:24:57 »
Wazelina jest ropopochodną. Typowo jest to mieszanina wosków pochodzenia naftowego i olejów mineralnych (też naftowych).
Czopki z oleju kokosowego raczej nie są możliwe, wypłyną z racji dość niskiej temperatury topnienia.
Ja dziś zrobiłam maść z pączków brzozy i oleju kokosowego.
Ponoć jest dobra na reumatyczne zapalenie stawów.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 08, 2010, 22:01:33 »
Już wiem, skąd miałam te kopytka z wazeliną - po norwesku, szwedzku i duńsku koniczyna i kopyto to bardzo podobne słowa. Tam jest bardzo poupularne wazelina z rysunkiem koniczynki na żółtym pudełku.

Teraz studiuję chłodzenie oleju kokosowego zmieszanego z wywarem z ziółek, ale tak, aby się nie rozwarstwiło. Chyba dodałam za dużo wywaru, ale, jakoś tam będzie. Niezła zabawa :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2010, 09:46:38 »
Basiu
Czemu dodawałaś wywar, czy tez ekstrakt alkoholowy?
To nie tak. Do ektrahowania związków aktywnych stosujesz olej kokosowy.
Maści robię według przepisu Treben. Na rozpuszczony tłuszcz wrzuca się zioła, najlepiej świeże i mocno sie podgrzewa. Odstawia się na 24 godziny, ja zawijam w kocyk. A potem sie odsącza. Rosjanie robia to w duchówce, gdzie zioło z tuszczem jest pod dobrym przykryciem (pokrywke uszczelniaja ciastem, aby zachować olejki eteryczne) i tak jak najdłużej (do 24 h). Mam na wsi taki wynalazek i też tak zrobię, oni stosuja masło. Ale oczywiście inne rzeczy też mogą być.
Maść propolisowa uzyskana w ten sposóbma zupełnie inne wlaściwości niz ta z apteki.
A maść tę robię w słoiczku szklanym mocno zakręconym wygrzewanym na łażni wodnej. W słoiczku jest wazelina i propolis.  W sumie inne maści w zamknietym słoiczku na łażni wodnej mozna robić, wtedy nie uciekaja olejki eteryczne. W ten sam sposób robię olejki ziołowe.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 09, 2010, 11:02:28 »
Bo próbowałam zmontować niewylewającą się lewatywę. Wywar jest z ziół na nasiadówkę.
W drugim podejściu nie rozwarstwiło się - niewchłonięty wywar podgrzałam, zalałam nim siemię lniane i nastepnego dnia otrzymany śluz dodałam do reszty, podgrzałam w ciepłej wodzie, powoli schłodziłam, dość często mieszając i nie rozwarstwiło się.

Dozownik do maści za 7 zł z apteki i pierwszy eksperyment był pozytywny: na ślepo wymierzona dawka nie wylała się, ani nie przeczyściła ofiary eksperymentu :-)

Następna porcja będzie rzeczywiście alkoholowa.

Offline Kosmaty

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 19, 2010, 23:59:07 »
Propolis powyżej 40*C traci swoje właściwości (temperatura w ulu max 34*C) W propolisie wykryto kilkaset różnorodnych związków chemicznych: flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy.
Lecznicze działanie propolisu jest efektem synergistycznym zawartych w nim związków chemicznych. Propolis ma zdolność niszczenia, blokowania bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów i pierwotniaków. Właściwości farmakologiczne propolisu umożliwiają miejscowe znieczulenie, regulację ciśnienia, wzmocnienie wydzielania żółci, odtruwanie wątroby, leczenie wrzodów, ran.,

odsączona nalewka 2tyg na spirytusie najlepsza. Ja spróbuję propolis (do pół roku ważny) ucierać na zimno z masłem kakaowym :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2010, 00:11:44 wysłana przez Kosmaty »
"Daleka jest droga pomiędzy ustami i brzegiem pucharu"

Offline Pojmen

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 03, 2011, 20:02:39 »
Z mojego doświadczenia olej kokosowy jest doskonałym nośnikiem substancji czynnych maści. Ma doskonała przenikalność do głębszych struktur skóry. Dobrze ją nawilża a z nim dobrze idą inne składniki maści. Ostatnio był u mnie nośnikiem dla olejku cedrowego, lemongrasowego i wyciągu z nagietka i pięciornika. Dobre na trądzik różowaty (w połączeniu z pastą z zielonej glinki francuskiej, olejku cedrowego, ichtiolu olejku jojoba i tlenku cynku, kładzionej wieczorem na 0,5 h i zmywanej tonikiem ogórkowym) :)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 08, 2011, 08:32:43 »
ale ma działanie ochładzające i świetnie moim zdaniem sprawdza się do maści powodujących obniżenie gorąca w danym miejscu.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 08, 2011, 17:30:48 »
Halinko   przepraszam  a  jak  dokładnie  robisz   maść  żywokostową?

Ciekawa  jestem  też  tych  eksperymentów  z  olejem  kokosowym.  Musze  się  rozejrzeć  za  tym  produktem.  To  może  być  dobre  podłoże  do  maści.  Trzeba  by  dokładnie  gdzieś rozczytać  o właściwościach  chemicznych   oleju  kokosowego.
arte

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 18, 2012, 16:17:16 »
odkopuje temat, bo nie znajduje informacji n.t. wartości lub ich brak w oleju kokosowym rafinowanym - ten bezzapachowy.
Czy ktoś może mi coś poradzić?
Mam słoiczek takiego i nie wiem czy jest sens podawać dzieciom np. przy bólu gardła? czy tylko ten zimnotłoczony jest wartościowy ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/