Autor Wątek: Miody, ziołomiody, propolis  (Przeczytany 3923 razy)

Offline Katarzyna

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 864
Miody, ziołomiody, propolis
« dnia: Marzec 30, 2012, 11:23:58 »
Z tego co o nich czytam u naszego Gospodarza, z wiedzy przekazywanej z ust do ust - wykazuja same pozytywne działanie. Tylko, że spotkałam się również z informacją, że mogą wywołać alergię. Podstawowe pytanie: co przy tak szerokim spectrum działan pozytywnych wywoła alergię? Nie mam na myśli miodu pochodzącego z niewiadomego miejsca.

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Miody, ziołomiody, propolis
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2012, 11:30:41 »
Jeśłi chodzi o propolis to na pewno zbyt duze stezenie procentowe(wiem z autopsji :-)) powoduje czerwona wysypke która ustepuje po 2 , 3 dniach.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Katarzyna

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 864
Odp: Miody, ziołomiody, propolis
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2012, 11:43:10 »
Ok.  zrozumiem kwestie dawek, czy jak piszesz zachowanie odpowiedniego stężenia. No ale te czynniki, które wywołuja alergię?.... czy to po prostu jeden wielki "pic".

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Miody, ziołomiody, propolis
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2012, 11:52:09 »
Uczula głownie pyłek kwiatowy i pyłek traw . Jesli chodzi o sam mechanizm to w każdy przypadek jest wysoce indywidualny.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 915
Odp: Miody, ziołomiody, propolis
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2012, 20:38:04 »
Ogolnie rzecz traktujac - freshbynature podal nam juz odpowiedz.
Sprawa jest rzeczywiscie dosc intrygujaca, gdyz, bardzo czesto sie slyszy
" jestem uczulona/y na miod, nie moge go jesc"
Poszperalam troszke i znalazlam "glebsze" wyjasnienie.
Mysle, ze to nam raz na zawsze rozwiaze ten dylemat.

Cytuj
Alergia (uczulenie, nadwrazliwosc, idiosynkrazja lub nietolerancja) na miód
jest zjawiskiem dosc rzadkim. Badania przeprowadzone przez K a r a k a y a i K a -
l y o n c u (1999) na 4.331 zdrowych studentach tureckich nie wykazaly alergii na
miód w zadnym przypadku. Ponad wszelka watpliwosc mozemy przyjac,
ze najczestszym powodem uczulenia na miód jest wystepujacy w nim pylek kwiatowy.

Cytuj
Uczulenie na miód nie musi sie wylacznie ograniczac do pylku kwiatowego,
zarówno roslin owadopylnych, jak i wiatropylnych. Od dawna przypuszczano, ze
uczulenie na miód moze wiazac sie takze z wydzielinami i skladnikami ciala pszczól.
Przede wszystkim podejrzewano o to enzymy wytwarzane w gruczolach slinowych
i gardzielowych pszczól.

Cytuj
Z teoretycznego punktu widzenia mozna takze rozpatrywac jeszcze inne zró-
dla alergii na miód pszczeli. Moga nimi byc zarodniki grzybów plesniowych, grzyby
drozdzoidalne, algi oraz bialko i produkty przemiany materii owadów ssacych wyste-
pujace w spadzi.

Cytuj
Uczulenie na miód pszczeli wystepuje bardzo rzadko u osób zdrowych,
nie wykazujacych objawów alergii na srodki spo-
zywcze, leki, kosmetyki i detergenty.
Waznym elementem wystapienia alergii na miód jest stan zdrowia.
Dotyczy to szczególnie osób uczulonych na pylek roslin uzytkowych,
drzew, traw i chwastów, a takze na jad pszczeli i jad osy.

http://www.botany.pl/pubs-pdf/Acta%20Agrobotanica/2006/kedzia_.pdf
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2012, 20:42:22 wysłana przez Ingwer »

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Miody, ziołomiody, propolis
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2012, 06:14:35 »
Wiele też zależy od uczciwości pszczelarza , ale to juz odrębna historia....
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline kala

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Kocham kwiaty i ogrodnictwo.
Odp: Miody, ziołomiody, propolis
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2017, 16:26:53 »
Ja bardzo lubię do ssania pastylki propolisowe. Bardzo zdrowe.

Offline Taxus

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 20
Odp: Miody, ziołomiody, propolis
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2020, 12:15:49 »
Często w gospodarstwach pasiecznych pszczelarze używają jeszcze narzędzi ocynkowanych lub aluminiowych np: miodarki (wirówki). Do uzyskania zezwolenia na sprzedaż miodu z własnej pasieki wymaga się, aby  narzędzia tego typu wykonane były np: z nierdzewnej stali kwasoodpornej.


Mam pytanie - jaki wpływ na miód ma jego krótkotrwały kontakt z aluminium lub stalą ocynkowaną ?

Kontynuując.

"JAKOŚĆ MIODÓW PRODUKOWANYCH NA PODKARPACIU"
Dżugan Małgorzata, Wesołowska Monika.

"Powodem zanieczyszczenia miodu na poziomie jego pozyskiwania i przetwarzania
może być nieodpowiednia praktyka pszczelarska. Zastosowanie
przyborów i urządzeń nie przeznaczonych do kontaktu z miodem
może prowadzić do wtórnego zakażenia miodu przez metale
toksyczne. Miód jest produktem, którego jakość jest uzależniona
między innymi od warunków przechowywania. Czynnikami, które
wpływają na jakość miodu podczas przechowywania są nie tylko
temperatura i wilgotność, ale przede wszystkim opakowanie,
w którym miód jest przetrzymywany zanim zostanie rozlany do
słoików. Poważnym zagrożeniem dla jakości miodu jest jego
przechowywanie w pojemnikach, które nie są przeznaczone do
kontaktu z żywnością o niskim pH. Metalowe pojemniki, czy stare
aluminiowe kanki na mleko mogą powodować metaliczny posmak lub co gorsze prowadzić do
wtórnego zanieczyszczenia miodu metalami szkodliwymi np. aluminium. Silny odczyn kwaśny
miodu, w połączeniu z aluminiowym opakowaniem powoduje jego stopniową korozje
sprzyjając migracji aluminium do produktu.

Aby sprawdzić możliwość przenikania aluminium z opakowania do miodu wykonano
następujące doświadczenie: miód nawłociowy (pH 3,4) przechowywano w kubku
aluminiowym (z anodową powłoką ochronną), w analogicznym kubku, w którym porysowano
dno oraz w zlewce wyłożonej folią aluminiową. Jako kontrolę użyto miód przechowywany
w szklanym słoiku. Wszystko szczelnie zabezpieczono i przechowywano w temperaturze
pokojowej. Po okresie 1 oraz 2 miesięcy we wszystkich próbkach zbadano zawartość Al.
Badania potwierdziły możliwość migracji aluminium podczas kontaktu miodu o kwaśnym
odczynie z aluminiowym opakowaniem zastępczym, przy czym dynamika procesu migracji
była silnie zależna od rodzaju powierzchni i czasu przechowywania".

Zadałem pytanie w jednym instytucie i odpowiedz też odnosiła się do naczyń w którym miód jest przechowywany. Stare miodarki  ( Miodarka - urządzenie do odwirowywania miodu z plastrów pszczelich)  wykonane z aluminium lub stali ocynkowanej mają w zasadzie krótki czas kontaktu z miodem, więc z poprzedniej informacji  " dynamika procesu migracji była silnie zależna od rodzaju powierzchni i czasu przechowywania" można wysunąć wniosek, że zanieczyszczenie jest mniejsze (? )

Szukając wartościowego produktu warto zapytać pszczelarza jak wyposażona jest jego pracownia.

« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2020, 18:38:32 wysłana przez Taxus »