Autor Wątek: Krem po goleniu.  (Przeczytany 11846 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Krem po goleniu.
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 20, 2012, 14:00:49 »
Mój ojczulek z rozrzewnieniem wspomina z  zamierzchłych czasów nieboszczki komuny ogórkowy krem po goleniu. Wg. niego nie było wtedy nic lepszego.
W tamtych czasach kosmetolodzy nie kombinowali tak z chemią, więc krem mógł być naprawdę dobry, teraz czytając skład kosmetyków  lub jedzenia, człowiek zastanawia się czy aby woda już nie jest tam sztuczna  :o.
Swoją drogą ciekawa sprawa z tym ogórkiem, może by tak pójść nieco dalej w tą  stronę ?
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Medicine Man

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 11, 2013, 14:07:53 »
Witam,
zarówno do golenia jak i po - siemię lniane.

Moczone w niewielkiej ilości wody, zmiksowane i przeciśnięte przez płótno.

Mazidło daje dobry poślizg, nawilża skórę i nie uczula... jedyna wada - nietrwałe.
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Paracelsus.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 11, 2013, 13:04:15 »
a ja ostatnio kupiłam ogórkowy płyn po goleniu, bo był zachwalany w necie że dobry na podrażnienia po goleniu, jak na razie chyba lepiej się sprawdza niż standardowa woda po goleniu (ale to tylko moje krótkotrwałe obserwacje bo na sobie nie testuje ;) )
a ten żel aloesowy nie jest gorzki? bo ja ostatnio miałam palce od soku aloesowego to taaaakie gorzkie było brrr

Offline matimati

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 13, 2013, 14:38:23 »
Cześć wszystkim.

Mam takie pytanie, co mogę zrobić, żeby nie mieć zaczerwienień po goleniu na szyi i podbródku? Od jakichś 2 lat mam taki problem i próbowałem już chyba wszystkich żelów/kremów po goleniu i nic to nie dało. Pomyślałem, że może jakaś maść/krem z ziół by mi pomogła, ale jestem zielony w tym temacie :(
Idzie wiosna, czas na czyszczenie elewacji :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 23, 2014, 14:47:38 »
Przekopywałem się przez archiwalia Gospodarza i znalazłem coś, czego nie było w tym " męskim" temacie. Chociaż w czasach równouprawnienia, wymuszonego przez rozmaite depilacje, również i pięknej części a jednocześnie przewadze  Forum może się to przydać:

Galaretka krwawnikowa - Gel Millefolii: 1 łyżkę żelatyny spożywczej zalać 350 ml wrzącej wody, postawić na reszo, gotować i jednocześnie mieszać; gdy żelatyna rozpuści się wlać 2 łyżki gliceryny i 4 łyżki sproszkowanego suchego ziela lub świeżego i zmielonego, wymieszać; pogotować 1-2 minuty; przelać do słoiczka, zakręcić i przenieść do zimnego miejsca aby zastygła (surowiec roślinny opadnie na dno naczynia). Zażywać 4 razy dz. po 2-3 łyżki. Stosować przy biegunkach, zaburzeniach trawienia, chorobie wrzodowej i zaparciach. Galaretkę można też stosować zewnętrznie wcierając ją w schorzałe miejsca, po goleniu oraz w celu ochronnym dla skóry. Ciała czynne zawarte w krwawniku przejdą do wywaru żelatynowego, zatem osadu jaki powstanie nie zażywać. Preparat zwiększa krzepliwość krwi i goi rany oraz oparzenia.

Cytat powyższy pochodzi ze strony:

http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm

szukać pod hasłem krwawnik :)

No to gładkiego  (po)golenia życzę ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei