Autor Wątek: Szczawiany.  (Przeczytany 4154 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Szczawiany.
« dnia: Stycznia 04, 2012, 09:51:24 »
Może nie chodziło mi o zioła odkwaszające - bo źle się wyraziłam - ale o zioła czyszczące organizm ze szczawianów.

Dziękuję Nez za zwrócenie na to uwagi.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Szczawiany.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2012, 10:21:55 »
Przede wszystkim należy zbadać czy ma się skłonności do tworzenia kamieni i jaki jest ich rodzaj. Ja znam cztery rodzaje kamic( jeśli jest więcej proszę o poprawkę) : moczanową , fosforanową, szczawianową , wapniową. Jeśli masz nadmiar szczawianów to w diecie koniecznie ogranicz lub wyklucz: kakao, herbata, szczaw, rabarbar, marchew, kapusta, suszone śliwki, fasola , słodycze , cukier. Do każdej z pozostałych kamic istnieja indywidualne zalecenia.
Poniżej mieszanki które warto zastosować:
ziele nawłoci, ziele rdestu ptasiego i ziele skrzypu (łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzącej wody, gotować 3 minuty pod przykryciem, pić 3 x dziennie pół godziny po jedzeniu)
mniszek, rumianek, skrzyp, rdest ptasi, kłącze perzu (3 łyżki ziół zalać 3 szklankami wody, gotować 5 minut, przecedzić, pić po posiłku).
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 04, 2012, 10:25:50 »
Dziękuję za wskazówki Fresh. Prześledzę ten temat ponownie.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 04, 2012, 19:04:40 »
Magdaleno - a jeśli problem inicjują nie szpinak lecz cytrusy?
Jak się czujesz po samym szpinaku
a jak po samych cytrusach.

Do mandarynek jesteśmy strasznie przyzwyczajeni, czy aby zawsze z pożytkiem  dla zdrowia? Warto pamiętać, że cytrusy podnoszą m.in. ciśnienie.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2012, 21:52:08 »
Nez myślę, że to wszystko razem.
W święta może nie dałam sobie do wiwatu, ale na pewno koło sylwestra już tak. Grzyby z kapustą, bigos i inne rzeczy - to wszystko kwas.