Autor Wątek: modne suplementy  (Przeczytany 19602 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: modne suplementy
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 02, 2015, 12:04:00 »
O jodzie pierwiastkowym już pisałem, jak byłem mały to znalazłem buteleczke takowego u ojca w szufladzie i sam oznaczyłem, co to jest :)
On po prostu sublimuje bardzo szybko (tj. odparowuje z ciała stałego), teoria o znikającej plamce na skórze jako wskaźniku niedoboru jodu to bzdura, bo ta plamka znika u każdego tak samo - tymczasem tylko nieliczni mają objawy niedoboru jodu (np. wole :)
Z kolei sole - jodki, nie sublimują, a to właśnie je dodaje się do soli kuchennej (mniejsza, słusznie czy nie).
Te dwie bzdurne pogłoski wskazują na to, że "jakiemuś komuś" zależy na wytworzeniu delikatnej "psychozy jodowej" - wszysscy mamy niedobór, bo plamka znika a z soli odparowuje. Otóż są to dwie bzdury :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2015, 12:13:48 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 02, 2015, 14:07:14 »
Kamin Ty piszesz o psychozie jodowej,a z kolei choćby p.Zięba o jodofobii.
Ja po stosowaniu lugoli czuje sie lepiej,pomimo,ze w wynikach nie wyszedł mi zaden problem z tarczycą jako niedoczynności,ale objawy miewałam jakby ona wystepowała.
Czy przyjmowanie takie profilaktyczne 2-3 kropeli lugoli na dłuższą metę moze okazać sie szkodliwe?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 02, 2015, 15:38:29 »
Oj, nie kwestionuję Twojego doświadczenia - no i jednak miałaś jakieś objawy, nie?
Ale prawdą jest też to, co napisałem :)
Należy się wystrzegać wszelkich form psychozy i sprofilowanego sekciarstwa paramedycznego... 8)
Właściwe odczytanie moich postów wymaga pewnego zmysłu ironii - którego przecież Tobie nie brak ;)
On jest po prostu przejawem inteligencji właściwej człowiekowi.
Różnice, głupcze!

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 02, 2015, 16:07:18 »
Właściwe odczytanie moich postów wymaga pewnego zmysłu ironii

No cóż...nie zaprzeczę  ;D

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 02, 2015, 20:49:10 »
Inteligencjo!
Dlaczego kiszonki nie lubią na jodowanej soli?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 13, 2015, 01:50:03 »

Oxitard lek ajurwedyjski zmuszający ciało do produkcji enzymów które w sposób naturalny chronią ciało przed reaktywnymi formami tlenu, wolnymi rodnikami i niszczeniem tkanek i narzadów przez te związki. Jak wiadomo wydzielanie SOD, CAT i GPx maleje z wiekiem stąd im człowiek starszy tym bardziej podatny na nowotwory. Enzymy te są najskuteczniejsze ze wszystkich opcji w walce z wolnymi rodnikami.

Enzymy na żółto w tabelce