Autor Wątek: Uwaga na Emolium...  (Przeczytany 9334 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Uwaga na Emolium...
« dnia: Marca 21, 2012, 18:19:01 »
...dalej na Mediderm - pozytywnie zaopiniowany przez itp., itd. Jak coś co ma w swoim składzie SLS, parafine, parabeny, propylene glicol, diazolidinyl urea może zadziałac korzystnie, przynieść ulgę skórze, zwłaszcza dziecka? Czytajmy ulotki!

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
Odp: Uwaga na Emolium...
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2012, 19:34:52 »
SLS to też chyba w zwykłych szamponach? Podobno wszystko co ma w nazwie Sodium i to dziwne na L, na etykietach kosmetyków, ma niekorzystny wpływ na skórę i na organizm ogólnie... Osobiście - przejmujesz się tym i myjesz w jakiś "niestandardowych" szamponach głowę? Dawno już gdzieś czytałem artykuł na ten temat i chciałem wymusić kupowanie jakiś zdrowszych szamponów i pastę o zebów bez fluoru, ale trudno znaleźć coś takiego.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2012, 20:03:22 »

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 22, 2012, 12:18:25 »
Nie tak trudno. Fakt Logony czy lavery, czy innych w których jest wzmianka w linkach mozna nie dostac w pierwszym lepszym markecie. Szczerze mówiąc wolę zapłacic troche drożej, jesli chodzi o Logone, niż patrzeć jak głupie mazidło wychodzi z dziecka w postaci wysypki przez 3 tygodnie.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 22, 2012, 15:42:52 »
Dziękuję za linki. : )

Offline katja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2012, 20:34:24 »
Co do emolium, mam na podorędziu ich emulsję trójaktywną do kąpieli, na wypadek, gdyby czas nie pozwolił na przygotowanie ziół, siemienia lnianego lub płatków owsianych. No i w składzie akurat tego specyfiku nie chwalą się parabenami, ale mają jakieś składniki zastrzeżone, co zaufania nie wzbudza. Parafina oczywiście jest. Mimo to, kąpiel mi służy dość wyraźnie (chyba głównie przez działanie antybakteryjne).

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 14, 2014, 17:03:51 »
Moja skóra głowy agresywnie reaguje na siarczany takie jak SLS, SLES - w najlepszym wypadku po 3 myciach się buntuje.
Przestrzegam przed Physiogelem. Emolium czeka w kolejce na zastosowanie, zobaczymy jak będzie.

Aktualnie stosuję rosyjski szampon z dziegciem sosnowym (niby na propolisie cedrowym, ale można im to wybaczyć, bo moja skóra głowy nie cierpi :)).

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 14, 2014, 18:37:35 »
Przestrzegam przed Physiogelem.

Powiedz proszę coś więcej ? obiekcje do produktu masz ze względu na skład,  czy jako "użytkownik"  Jesli to pierwsze,  to napisz dlaczego ok ?

pozdrawiam :-)

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 14, 2014, 22:30:29 »
Nie chce mi się opisywać ponownie co z nim przeszłam, więc podrzucę linka na bloga (tutaj mój artykuł o Physiogelu). Dopiszę tylko, że po I umyciu zrobił mi kuku na głowie i przez pewien czas musiałam złagodzić to innym szamponem/płukanką (zrobiłam taki z mydlnicą i lanoliną - przetłuścił mi włosy, ale ukoił skórę głowy).

Żeby zobrazować - moje uczulenia po takich szamponach wyglądają tak (kliknij, by zobaczyć zdjęcie). To jest jeszcze w miarę normalne, gorzej jak pojawia się łupież, a stany zapalne pieką boleśnie.

Mam takie obiekcje ze względu na skład i działanie :)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 14, 2014, 23:41:34 »
Najpierw się dotyka skóry, później delikatnie można dotknąć jamy ustnej, następnie skonsumować niewiele. Jak ktoś jest uczulony musi zachować środki takiej ostrożności zanim w pełni skorzysta z produktu leczniczego.

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 15, 2014, 17:48:32 »
Nie spodziewałam się takiego efektu, bo mam tak tylko na skórze głowy, na skórze poza skalpem nic mi się nie dzieje i jak tu sprawdzić (nie próbowałabym konsumpcji takiej chemii)? ;)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 03, 2015, 11:18:28 »
Sprawa parabenów co jakiś czas pojawia się w naszych dyskusjach. Natknąłem się na nią i w tym miejscu. Znalazłem na stronach farmacja.pl ciekawą publikację na ich temat :

http://www.publikacje.farmacja.pl/wpisy-act-more-id-7.html

Kliknąć na samym dole w załącznik. Otworzy się praca.
Nie trzeba chyba znać dokładnie opisywanego działania, żeby dojść do wniosków przybliżających do ich oddziaływania na wiele aspektów zdrowotnych.
Jednak jakoś w żaden sposób nie mogę pogodzić prezentowanej treści z końcowymi wnioskami autorki.... .

Jakieś dziwne przesłanie tej pracy. Mimo wszystko szkodliwe, ale żyć się bez nich nie da ( lub raczej nie opłaci - producentom).

veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 03, 2015, 17:27:52 »
Byłam na bilansie z moim 3 tygodniowym synkiem, pani lekarz spytała, czym go smarujemy, to odpowiedziałam, że jak trzeba to olejem kokosowym (no jeszcze bepanthenem, ale to na pupcię). Stwierdziła, żebym lepiej nie używała oleju kokosowego, bo "jest roślinny i może uczulić" i żebym kupiła krem jakiś z Oilatum czy czegoś tam podobnego... Pewnie, już lecę.

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 26, 2015, 23:13:28 »
Sprawdziłam Emolium i też padaka. Taka jak z Physiogelem.