W tym roku mialam takze przyjemnosc spotkania sie z dolegliwosciami zatok.
Zbyt wczesnie, lub niezbyt odpowiednio ubrana, rozpoczelam sezon nordic walking.
Przy pierwszych symptomach, natychmiast zareagowalam.
Mam sprawdzona metode, z ktorej jestem b. zadowolona. Musze jednak powiedziec,
- jest b. nieprzyjemna. Instruktorka Yogi podaje nam czasem dosc ciekawe i przekonywujace metody.
Jedna z nich jest wlasnie metoda jalaneti, najstarsza i najlepiej anerkenowana metoda oczyszczania zatok.
Stosowana jest nie tylko przy zapaleniu zatok, ale takze przy alergiach, bolach glowy,
przy odczuciu ogolnego zestresowania, oslabienia, przeziebienia, ulatwia lepsze dotlenienie organizmu.
Znam z tego grona ludzi, ktorzy technike te dobrz opanowali, stosuja systematychnie - codziennie,
i musze powiedziec - tryskaja energia !

Ja, niestety chyba jestem zbyt leniwa, albo odstrasza mnie "nieprzyjemnosc" tego zabiegu.
Chociaz, czasem jak wykonuje olukanie podczas kompleksowego oczyszczania siebie,
bez koniecznosci usuwania dolegliwosci, nie jest to przykre

.
Jest to poprostu, plukanie zatok przynosowych woda z sola.
Woda do plukania nosa powinna nyc letnia, okolo 1/2 litra wody i 1 lyzeczka soli.
Ja uzywam do tego celu sol z morza prechistorycznego - "Ursalz Pur" "Salgemma".
Ale tak samo bedzie dzialac sol Himalajska, z Morza Martwego, czy nasza Kamienna sol

Wskazana jest wysoka zawartosc naturalnych mineralow.
W aptekach sa przerozne gruszeczki, lecz jesli ktos by byl tym bardziej zainteresowany,
to polecalabym jednak specjalne naczynko zwane Neti, ma ksztalt malej koneweczki, wygodnej w uzyciu.
Z tym nie ma problemu, gdyz plukanie mozna przeprowadzic takze trzymajac slona wode w dloni

W aptekach sa do kupienia gotowe "wody", "sole", "sol fizjologiczna",
lecz mysle, ze kupienie sobie raz na jakis czas woreczka z odpowiednia sola, uprosci finansowo sprawe.

Dodam jeszcze, ze cala kuracja trwa 3 dni, (oj,ostre dni...

)
woda z nosa leci jak z kranu przy kazdym nachyleniu glowy, nie wiadomo skad. Zadna wydzielina, tylko woda.
Odzywaja sie uszy, gardlo, glowa. Cala siec laryngologiczna.
Jednak po trzech dniach - jak reka odjal ...

Dosc wazna informacja dla palaczy - metoda ta dobrze sie sprawdza podczas rzucania palenia

,
poniewaz oczyszczone zatoki i scianki nosa robia sie bardzo wrazliwe na dym papierosowy.

(Dymek poteznie piecze w czysciutki nosek

)