Autor Wątek: Mydło.  (Przeczytany 43503 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Mydło.
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 01, 2022, 15:32:07 »
Jak widzisz - tutaj można b. dużo powiedzieć - o wiele za dużo. Dlatego takie rozmówki są potrzebne - z szacunku dla tego miejsca. Jak mowa o szacunku do nowych forumowiczów:
Opis działania MSM: https://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html . Wg tego opisu jedna cecha MSM - ułatwianie penetracji błon komórkowych (a więc i skóry) przez inne substancje daje do myślenia - to broń obosieczna - jeśli to substancje odżywcze to OK, ale zanieczyszczeń ze skóry głębiej nie wpychałbym Skład takiego mydła powinien być dobrze przemyślany. Chyba  lepszy byłby MSM w składzie jakiejś odżywki - do stosowania po myciu, na czystą skórę.
Może to już było (nie przeglądnąłem całego wątku), a pytanie dotyczy siatki organicznej - metylosulfonylometanu.
Może ktoś robił mydło z dodatkiem siarki ? Jeśli tak to ile dodał siarki do mydła ?

Chyba mylisz pojęcia - siarka i metylosulfonylometan (MSM) to nie to samo. Mydło siarkowe w składzie ma czystą siarkę, a MSM to suplement siarki do stosowania doustnego - jedno i drugie ma inne właściwości.

Do kotów się zbliżyliśmy po twoim podziękowaniu za te informacje - dziwnym podziękowaniu. Co najważniejsze w dalszym ciągu nie zauważyłeś o co chodzi i pewnie już nie zauważysz. Pewien postęp jest - heheszki ci przeszły i nawet już nie jesteś taki dziwny - zacząłeś się denerwować :) - też bym tak zrobił.
Też skończę - mam nadzieję, że już nie będzie możliwości rozwijania tego tematu (to do Basi)

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 01, 2022, 17:15:58 »
na szacunek najpierw trzeba zasłużyć.

To jest b. toksyczne myślenie. Najpierw na szacunek każdy sobie zasługuje. 

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 01, 2022, 17:57:29 »
Dobra - kontynuuję.
Pierwsze moje 3 wpisy w dyskusji były po linii obligatoryjnego szacunku. W odzewie było okazane lekceważenie - dla mnie i dla Lelki. Ten szacunek ma być jednostronny?? - adwersarza już nie obowiązuje? Zwrócenie uwagi - w miarę stonowane nie pomogło - wręcz przeciwnie. Dopiero mocniejsze argumenty dotarły, tonacja odpowiedzi się zmieniła, więc jednak to one były potrzebne.
Takie coś, tutaj na forum było ćwiczone, przez takie coś odeszło stąd dużo wartościowych osób, dlatego mówię o szacunku dla forum jak wetuję takie zachowanie. Nie chodzi mi o moją osobę, chodzi mi o Forum - chciałbym, żeby ono wreszcie zaczęło żyć - jak dawniej.

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 04, 2022, 10:35:13 »
W odzewie było okazane lekceważenie - (..) dla Lelki.

Czołem Lelko. Moja odpowiedź na Twój post była następująca

Sorry, nic więcej w tym temacie bo kuracja jest eksperymentalna i indywidualna. Biorę pod uwagą Twój rozsądek, ale ktoś kiedyś .. i może ... :(
Dziękuję za przepis na mydło siarkowe. Kompozycja tłuszczów imponująca ! Może ktoś kiedyś spróbuje ze zużytym olejem silnikowym (tak dla równowagi) :)

Jeżeli faktycznie Cię zlekceważyłem to nie było to w żadnym momencie moją intencją. Wyjaśnię.
Odnośnie tej mojej przypadłości to nic więcej nie pisałem mając na względzie to, że jest to faktycznie eksperyment (kolejny eksperyment) i bez solidnej weryfikacji czy też wytłumaczenia zasad działania kuracji nie należy jej publicznie udostępniać. Po prostu może ktoś kiedyś, jakiś bezkrytyczny złapie się tego jak tonący brzytwy i może być nie ciekawie.
A ten zużyty olej silnikowy to żart. Ten niesamowicie bogaty w tłuszcze przepis na mydło podsunął mi takie skojarzenie na zasadzie kontra pozycji. Żart, może nie dla każdego śmieszny, ale to tylko żart.
Mam nadzieję, że nie poczułaś się przeze mnie zlekceważona.

na szacunek najpierw trzeba zasłużyć.

To jest b. toksyczne myślenie. Najpierw na szacunek każdy sobie zasługuje.

44 nie warto. Argumenty tu nie działają jak sobie sam z tym nie da rady to przepadł jak ciotka w Czechach. Ale ciekawie będzie to śledzić. Będę się przyglądał. To jest smutna spuścizna Ludowej Ojczyzny, która wychowała Homo sovieticus'a. No i co z tym mamy zrobić ? Litość i współczucie.

Parafrazując klasyczny tekst można by było tylko mu rzec :

Nie kończ Waść !
Wstydu narób.

Ale pewnie nie zrozumie :(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 04, 2022, 11:58:56 »
To jest smutna spuścizna Ludowej Ojczyzny, która wychowała Homo sovieticus'a.

Proszę, rozwiń temat, bo to zaczyna być ciekawe.
Co politycznie nieprawidłowa Polska zrobiła złego w Twojej sprawie?

Sam się tajniaczysz i myślisz, że tu są jasnowidze, ale jasnowidztwem w internecie się zajmują inne fora.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 04, 2022, 14:27:34 »
Heh... Basiu nie uważasz, że spora część ostatnich wpisów nie ma na celu dzielenia się doświadczeniem, własnymi osiągnięciami w temacie tylko dzielenie... użytkowników?

Cóż mam do powiedzenia w tym zamieszaniu? Ano to, że może nieopatrznie użyto niewłaściwego słowa, ale to jest do nadrobienia. Pretensjonalizm, który przekształca się w celową manipulację.
Szkoda czasu i miejsca na forum - to po prostu obniża jego poziom i czyni nieczytelnym, choć zgadzam się, że nieco podbija chwilową oglądalność ;-)