Autor Wątek: Mydło.  (Przeczytany 43512 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Mydło.
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 27, 2022, 11:45:43 »
Opis działania MSM: https://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html . Wg tego opisu jedna cecha MSM - ułatwianie penetracji błon komórkowych (a więc i skóry) przez inne substancje daje do myślenia - to broń obosieczna - jeśli to substancje odżywcze to OK, ale zanieczyszczeń ze skóry głębiej nie wpychałbym Skład takiego mydła powinien być dobrze przemyślany. Chyba  lepszy byłby MSM w składzie jakiejś odżywki - do stosowania po myciu, na czystą skórę.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 27, 2022, 20:54:19 »
OK. Było nieprecyzyjnie. Może coś powiesz na temat metylosulfonylometanu w mydle ?

Czysta siarka daje efekt dezynfekcji, w tym na grzyby, a nawet i upaskudzi życie świerzbowcom lub nużeńcom.
MSM nie ma tego działania, to jest zupełnie coś innego, leo ma rację, trzeba się zastanowić, co się chce uzyskać.

Pozdrowienia :-)

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 28, 2022, 15:36:25 »
Jak działa metylosulfonylometan (MSM) to w zarysie wiem. Rzecz w tym, że nikt nie wie do końca jak. Można jednak przypuszczać, że nie pakuję w siebie czegoś o czym nie mam zielonego pojęcia. Nie ma mądrych, durni jesteśmy i durni zejdziemy. Nasza noblistka np. komercyjne sprzedawała kremy z Polonem lub Radem (już nie pamiętam).
Żeby wyjaśnić - dermatolog zaordynował mi wcale nie tanią maść, która kompletnie nie działała. Substancja czynna  należała do kategorii - działa ale nie wiadomo dlaczego. U mnie nie działa, ale kosztuje. Kompres z wodnym roztworem MSM natomiast, zrobił swoje i żadnych problemów od 1.5 m-ca. Pomyślałem więc o wkomponowaniu MSM do mydła, dokładnie siary w związku organicznym do mydła. Dlatego właśnie zapytałem, czy ktoś już coś takiego robił.
OK, spróbuję mając nadzieję, że będzie to mniej szkodliwe niż radioaktywne kremy :)
Sugestia o odżywce jest warta dalszego pogłębienia. Dzięki.

Pozdrawiam.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 28, 2022, 17:58:33 »
Jak działa metylosulfonylometan (MSM) to w zarysie wiem. Rzecz w tym, że nikt nie wie do końca jak. Można jednak przypuszczać, że nie pakuję w siebie czegoś o czym nie mam zielonego pojęcia. Nie ma mądrych, durni jesteśmy i durni zejdziemy....
Żeby wyjaśnić - dermatolog zaordynował mi wcale nie tanią maść, która kompletnie nie działała. Substancja czynna  należała do kategorii - działa ale nie wiadomo dlaczego. U mnie nie działa, ale kosztuje. Kompres z wodnym roztworem MSM natomiast, zrobił swoje i żadnych problemów od 1.5 m-ca. Pomyślałem więc o wkomponowaniu MSM do mydła, dokładnie siary w związku organicznym do mydła...

Jeżeli kompres z MSM na coś Tobie pomógł i to w sposób spektakularny -  wniosek jest jeden - masz niedobory siarki w organizmie. Jak chcesz wiedzieć jak działa MSM - żadne teksty z internetu do wiedzy o tym Cię nie zbliżą - trzeba samemu tego spróbować - na własnej skórze :) już spróbowałeś, proponuję jeszcze próbę do wnątrz w mieszance z wit. C 1:1. Siarka to rzecz niezbędna dla tkanki łącznej, wit. C też - nawzajem się uzupełniają. Moja pierwsza próba jak to działa była przeszło 10 lat temu, jak jeszcze MSM nie był dopuszczony do obrotu aptecznego. Brałem pół łyżeczki tego mixa dziennie. Po tygodniu - trasę, którą wcześniej zaliczałem w ciągu 2h zrobiłem w 1h40min. Normalnie czułem jak mnie nogi ciągną. Koledze po tym na nogach zaczęły rosnąć włosy, również paznokcie po tym szybciej rosną.Takiej informacji w opisach internetowych nie znajdziesz. Oczywiście na każdego inaczej to zadziała, każdy inaczej to odbierze, ale dopiero po spróbowaniu tego będziesz miał wiedzę o działaniu.

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 28, 2022, 22:46:38 »
Tu jest przepis na mydło siarkowe: https://ukrecone.com/mydlo-siarkowe-z-pomoca-przeciw-dziwnosciom-skornym/artykuly-ukrecone/

Kompres z wodnym roztworem MSM natomiast, zrobił swoje i żadnych problemów od 1.5 m-ca. P
Pozdrawiam.

MSM jest do kupienia w kapsułkach, próbowałeś? Proszę napisz więcej z czym miałeś problem i jaki kompres stosowałeś?

Jeśli chodzi o mydła to kojarzę mydła siarkowe na problemy skórne, kiedyś stosowałam. Znalazłam wątek, jak klikniesz w link autora cytatu to Cię przeniesie:

Witam.
Może parę słów od siebie o mydełkach , a raczej o ich wyrobie.
Μydło dzisiaj to dość spora ilość różnych składników które razem wymieszano w procesie technologicznym  , a końcowym  produktem jest  tak zwane  mydło , moim zdaniem raczej namiastka mydła .

Ale kiedyś było trochę inaczej , a jak ? ano tak.

Jeszcze nieco ponad sto lat temu do produkcji mydła używano niemal wyłącznie tłuszczów zwierzęcych twardych , i ługów sodowego oraz potasowego , Mniej więcej w tym samym czasie zaczęto stosować do produkcji również  tłuszcze roślinne które pozwoliły na uzyskiwanie większego asortymentu gotowych wyrobów . Już w wczesnych czasach   jeszcze przed masową produkcją zaczęto do  mydła dla zwiększenia ich atrakcyjności dodawać pachnidła i barwidła .I w zależności od rodzaju tłuszczu i alkalii wyrabiano mydła twarde rdzeniowe jasne i ciemne , oraz mydła kleiste najczęściej potasowe .Proces produkcji w skrócie tak wygląda , próbkę danego tłuszczu zmydlano dla ustalenia proporcji tłuszczu do alkaliów potem odpowiednio zwarzone składniki ładowano do kotła i zaczynał się proces zmydlania przez gotowanie w kotłach . Choć istnieje sposób na zimno , w którym powstawały najlepsze mydła , ale do ich wyrobu brano najlepsze tłuszcze i delikatniejsze alkalia do zmydlania , miały one odpowiednią cenę. W kotle po zmydleniu zawartość poddawano procesowi wysalania oddzielanie masy mydlanej od wody która powstawała w procesie zmydlania . Dla przypomnienia tłuszcze to kwasy tłuszczowe trójglicerydy  alkalia  zaś to zasady w reakcji  powstaje sól danego kwasu  w tym przypadku  mydło i woda . Należy w tym momencie dodać że żywica sosnowa znana  nam jako kalafonia to też kwas abetainowy który także jest stosowany i obecnie do produkcji  mydła. Dzięki kalafonii nawet w kiepskiej wodzie  twardej mydło się pieni czego porządne mydło nie robi bo wymaga bardzo miękkiej wody pozbawionej rozpuszczalnych soli w wodzie które powodują jej twardość  .W dalszym procesie dodawano zapachy i barwniki , następnie mydło musiało dojrzeć , a następnie konfekcjonowano . Dzisiaj sam proces produkcji niewiele się różni od tego sprzed laty , natomiast składniki zaczęto zmieniać dodawać różnych  wypełniaczy .

A czego używano dawniej , tłuszcze zwierzęce ,łój barani wieprzowy  koński  ,łój kostny , smalec .
Tłuszcze roślinne oliwa , olej kokosowy , olej palmowy olej lniany , makowy , słonecznikowy , bawełniany rzepakowy .
Alkalia mocne  wodorotlenki sodowy potasowy, alkalia słabe węglanowe  delikatne sodowe potasowe.
Jako wypełniacze  najważniejsze to szkło wodne krochmal talk cukier kreda  mączka marmurowa  sól i inne . A przy takich możliwościach to cuda wianki można tworzyć pamiętać należy że mydło to towar sprzedawany na wagę . Więc każdy producent zainteresowany jest  tym aby jak najtaniej wyprodukować i sprzedać wyrób mydło podobny , wypełniony tanim badziewiem .

W obecnych czasach różnych tanich tłuszczów które można zmydlać są dziesiątki i a wypełniaczy jeszcze więcej nie mówiąc o syntetycznych zapachach czy barwnikach . Więc i mydeł byle jakich mamy mnogość , i racje mają ci którzy mówią że jedne z lepszych mydeł to tak zwane szare mydła , bo nie mają prawie żadnych dodatków nie drażnią skóry i rzeczywiście myją .
Czy warto robić mydło domowym sposobem  powiem że warto jeśli potraktujemy to jako praktyka gdyby doszło  nie daj Bóg do jakiegoś kataklizmu .

Sam robię mydło siarkowe i powiem że te kupne to tylko ma nazwę bo w żadnym momencie  nie jest podobne do oryginału a kosztuje 8 zł za 100 gram , czyli 80 zł za kilogram !

To tyle co chciałem powiedzieć a raczej napisać na temat mydła w mojej opinii i ocenie  .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2022, 22:56:20 wysłana przez lelka »

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 29, 2022, 07:41:19 »

Jeżeli kompres z MSM na coś Tobie pomógł i to w sposób spektakularny -  wniosek jest jeden - masz niedobory siarki w organizmie. Jak chcesz wiedzieć jak działa MSM - żadne teksty z internetu do wiedzy o tym Cię nie zbliżą - trzeba samemu tego spróbować - na własnej skórze :) już spróbowałeś, proponuję jeszcze próbę do wnątrz w mieszance z wit. C 1:1. Siarka to rzecz niezbędna dla tkanki łącznej, wit. C też - nawzajem się uzupełniają. Moja pierwsza próba jak to działa była przeszło 10 lat temu, jak jeszcze MSM nie był dopuszczony do obrotu aptecznego. Brałem pół łyżeczki tego mixa dziennie. Po tygodniu - trasę, którą wcześniej zaliczałem w ciągu 2h zrobiłem w 1h40min. Normalnie czułem jak mnie nogi ciągną. Koledze po tym na nogach zaczęły rosnąć włosy, również paznokcie po tym szybciej rosną.Takiej informacji w opisach internetowych nie znajdziesz. Oczywiście na każdego inaczej to zadziała, każdy inaczej to odbierze, ale dopiero po spróbowaniu tego będziesz miał wiedzę o działaniu.

O jejku jejku ! Od razu diagnoza, jak u lekarza, który o chorobach wie mało, o lekach jeszcze mniej a o pacjencie NIC. Nie mam problemów z siarką bo metylosulfonylometan przyjmowałem wcześniej ponad rok. Doświadczenia z MSM mam podobne do Ciebie, dodałbym tylko szybkie gojenie się ran. Witamina C w znacznych ilościach, efekty synergii i doświadczenia z innymi minerałami i witaminami mam za sobą (w małej części, bo to co sobie zapodałem to pikuś w kontekście kosmosu :) ) Czas na zioła i grzyby.

Proszę napisz więcej z czym miałeś problem i jaki kompres stosowałeś?

Sorry, nic więcej w tym temacie bo kuracja jest eksperymentalna i indywidualna. Biorę pod uwagą Twój rozsądek, ale ktoś kiedyś .. i może ... :(
Dziękuję za przepis na mydło siarkowe. Kompozycja tłuszczów imponująca ! Może ktoś kiedyś spróbuje ze zużytym olejem silnikowym (tak dla równowagi) :)

Pozdrawiam

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 29, 2022, 10:45:50 »
Dziwny jesteś (albo śmieszny :) ) - zaczynasz temat, a jak ktoś się odezwie to:

[
...
O jejku jejku ! Od razu diagnoza, jak u lekarza, który o chorobach wie mało, o lekach jeszcze mniej a o pacjencie NIC.
.....
Pozdrawiam

Powodzenia w zdobywaniu wiedzy - samodzielnie :)

pozdrawiam również :)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 29, 2022, 13:51:22 »

Dziękuję za przepis na mydło siarkowe. Kompozycja tłuszczów imponująca ! Może ktoś kiedyś spróbuje ze zużytym olejem silnikowym (tak dla równowagi) :)

Pozdrawiam

O mój boże....Mam nadzieję, że chociaż kojarzysz, że tłuszcz pod wpływem wodorotlenku zamienia się w mydło i glicerol.

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 30, 2022, 08:03:50 »
Dziwny jesteś (albo śmieszny :) ) - zaczynasz temat, a jak ktoś się odezwie to:

Jak byś czytał ze zrozumieniem, nie było by problemów.
Może coś powiesz na temat metylosulfonylometanu w mydle ?
Prosiłem o diagnozę ? Ty za to ani dziwny jesteś, ani śmieszny tylko ...
No właśnie. Czy prosiłeś mnie o diagnozą ?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 30, 2022, 09:48:04 »
Dziwny jesteś, bo dopiero co zawitałeś na forum, a już hojraczysz. Śmieszny jesteś, bo myślisz, że jesteś b. mądry - dla mnie jesteś b. mundry - pewnie też b. młody i to dlatego. Przypuszczam, że moje dzieci są od Ciebie starsze.
Basiu - prośba - pozwól Darchomowi to przeczytać i dopiero wtedy wykasuj.

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 31, 2022, 07:20:44 »
Wnioskowanie na podstawie niewystarczających przesłanek.
Rozumiem, że urażona duma (błędna diagnoza), problemy z percepcją (niezrozumienie pytania), i syndrom "weterana" pozwalają Ci być takim nie miłym.
Trudno, trzeba z tym żyć, ale tu jest tyle wiedzy jak sobie z tym radzić, że doprawdy nie rozumiem, dlaczego ?!

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 31, 2022, 20:17:00 »
Był tu kiedyś taki hojrak - całe forum zdemontował, do tej pory się nie podniosło. Zobaczymy co ty potrafisz, na co tobie pozwolą.

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 01, 2022, 08:38:47 »
Był tu kiedyś taki hojrak - całe forum zdemontował (..)

Naprawdę tak sądzisz, że po to tu jestem ?

Basiu - prośba - pozwól Darchomowi to przeczytać i dopiero wtedy wykasuj.
Zobaczymy co ty potrafisz, na co tobie pozwolą.

Ludowa ojczyzna była by z Ciebie dumna, jak by wcześniej nie skapitulowała. Jeśli wiesz co chcę powiedzieć.

Może to skończymy, ja Cię przeproszę jeśli wskażesz za co, a Ty zaczniesz szanować forumowiczów (szczególnie tych nowych).

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 01, 2022, 09:58:48 »
Był tu kiedyś taki hojrak - całe forum zdemontował (..)

Naprawdę tak sądzisz, że po to tu jestem ?

Na to wygląda - może nawet jesteś następnym wcieleniem - styl ten sam. Starsi forumowicze będą wiedzieli o kim mówię, o czym mówię. Osobistości nie zacytuję, bo wszystko wykasowane, ślad możesz znaleźć w statystykach forum.
To co ja powiedziałem - zacytowałeś. Tego na co odpowiadałem - już nie, więc wyrwane z kontekstu. Moje odpowiedzi były adekwatne do twoich wpisów - obrażałeś nie tylko mnie.
O tym szacunku do młodszych forumowiczów - odwracasz kota ogonem - koty w wojsku najpierw są uczone poszanowania starego wojska, zanim one będą szanowane - na szacunek najpierw trzeba zasłużyć. Przeprosin się nie domagam, zbędne.

Offline Darchom

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 01, 2022, 14:35:03 »
Sięgnąłem trochę głębiej i okazuje się, że jesteś na forum prawie 20 lat (za cztery dni masz święto). Rozpocząłeś w tym czasie trzy wątki. Jeden z nich dotyczy regulaminu, czytam :
Szukam na stronie czegoś w rodzaju regulaminu - miejsca, gdzie byłaby opisana myśl przewodnia forum, co wolno, a czego nie wolno. Nie znalazłem. Jeżeli czegoś takiego nie ma, to wszystko wolno, a chyba nie o to chodzi. Proponuję dyskusję na ten temat, albo regulamin od Gospodarza i prowadzących - bez dyskusji.

Jak dodamy do tego obietnicę wykluczenia
Zakusy do gnojenia ludzi
koty w wojsku najpierw są uczone poszanowania starego wojska, zanim one będą szanowane - na szacunek najpierw trzeba zasłużyć.
bo to uczenie poszanowania to barbarzyńska praktyka !
Nieodpowiedzialne diagnozy
Jeżeli kompres z MSM na coś Tobie pomógł i to w sposób spektakularny -  wniosek jest jeden - masz niedobory siarki w organizmie.
to .... ręce mi opadają. Homo sovieticus w wydaniu kaprala.

A o tym gnojeniu ludzi, pomyłkowo nazwanym przez Ciebie "uczeniem poszanowania", to popatrz co sobie zrobiłeś. Tak, sam sobie zrobiłeś.
Założyłeś, że jestem młody szczyl
pewnie też b. młody i to dlatego. Przypuszczam, że moje dzieci są od Ciebie starsze.
Obsypałeś epitetami
Dziwny jesteś (albo śmieszny :)
Prawie zagroziłeś wykluczeniem
I zachowujesz jak chłopczyk któremu zabrali zabawki
Przeprosin się nie domagam, zbędne.

A jak by tą barbarzyńską postawę odrzucić i w jej miejsce wprowadzić empatię, litość i miłosierdzie, to potraktował byś mnie jako gówniarza, dziwnego i śmiesznego kota, którego trzeba wprowadzić i nauczyć (czego tam uważasz). Nie było by tego bicia piany, nie denerwował byś się, może nawet byłbyś zadowolony, że jesteś mentorem takiego młodego kota w jego drodze do lepszego świata.

Niestety, wszedłeś w upokarzający dyskurs z młodym, dziwnym i śmiesznym kotem pewnie młodszym od Twoich dzieci
Przypuszczam, że moje dzieci są od Ciebie starsze.
który mnie jako najniższego w hierarchii forum już niżej nie ulokuje a Tobie na dwudziestą rocznicę wystawia odpowiednią laurkę.

Jeszcze jedno
Przeprosin się nie domagam, zbędne.
to przecież oczywiste. To ja chciałem Ciebie przeprosić, jeśli wskażesz (w ramach uczenia poszanowania dla starego) w czym i gdzie zawiniłem. Nie szczelaj focha bo to mnie niczego nie nauczy.

Ja kończę mając nadzieję, że wykorzystasz szansę. Może być przecież ostatnia. Zmień myślenie, szanuj ludzi i nie zadawaj się dziwnymi i śmiesznymi kotami jeśli naprawdę nie chcesz i pomóc. Zaprawdę powiadam Ci nie wiesz kto to i co to, takie byle co na forum.

Życzę powodzenia.