Autor Wątek: Mydło.  (Przeczytany 44137 razy)

ProDavida84

• Gość
Odp: Mydło.
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 27, 2014, 21:03:04 »
Ja stosuję tylko szare mydło zarówno do mycia ciała jak i  do mycia włosów, choć raz na jakiś czas staram się myć nim głowę bardzo wzmacnia włosy i wstrzymuje proces ich starzenia się, naprawdę polecam

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 01, 2014, 09:31:32 »
W społemowskim sklepie kupiłam mydło "100% natury   tradycyjne polskie szare mydło".Skład:Sodium Palmate,Sodium Palm Kernelate,Aqua Glicerin,Palm Acid,Palm Kernel Acid,Sodium Chloride,Tetrasodium EDTA,Etidronic Acid.To "szare" mydło ma kolor biały,jest bezapachowe .Z szarości posiada tylko ładne opakowanie z nadrukowanego szarego papieru.  :)

Dobrze, że napisałaś skład takiego mydła. Odstrasza mnie ono, bo co oznaczają Tetrasodium EDTA i Etidronic Acid? Czy nie są to sztuczne składniki, które w ogóle nie powinny znaleźć się w mydle?

EDTA - kwas wersenowy, taki odczynnik kompleksujący. Podejrzewam, że dodawany do mydeł po to, by łatwiej usuwać zalegające metale ciężkie ze skóry. Do tego ma za zadanie zwiększyć trwałość kosmetyku - bo jednak w kontakcie z metalami cięzkimi wiele składników ulega degradacji do szkodliwszych związków.

Editronic acid - jw., kompleksuje metale ciężkie. Nadaje stabilność, ale podlega większym obostrzeniom prawnym: wg http://www.kosmopedia.org/encyklopedia/etidronic_acid,451/ :
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania

w produktach do włosów to 1,5%,
w mydłach to 0,2%

Zdrówka, Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Jerome1693

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 03, 2014, 14:29:39 »
Witam. Co myślicie o szarym mydle? Od dawien dawna myję się tylko nim. Zerwałam ze wszystkimi środkami pachnącymi i kolorowymi. Teraz naszła mnie myśl, czy szare mydło jest faktycznie najlepsze dla skóry. Pamiętam, że kiedyś lekarka kazała mi odstawić wszystkie pachnidła i przenieść się właśnie na szare mydło. Ale to było dawno, dawno temu.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2014, 15:02:53 wysłana przez Jerome1693 »

MitziCaspar

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 20, 2014, 16:11:12 »
Polecam mydło oliwkowo-laurowe z Aleppo z Mydlarni u Franciszka. Skład:  virgin olive oil, pure laurel leave oil, sodium hydroxide ( extracted from sea salt), purified aqua. Ceny od 29-44 zł, ja nim myję tylko twarz i mam go już od grudnia, niesamowicie wydajne. Nadaje się także do ciała i do włosów, ale do włosów ciężko go użyć.

Jeżeli chodzi o olejki - ja obecnie zmywam makijaż oliwą z oliwek z rumiankiem. Przepis pochodzi z bardzo fajnego bloga Break for Cake.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 05, 2014, 13:45:33 »
W sklepie zobaczyłam mydła roślinne Alterra. Z opisu wynika, że zawierają tylko % oleje roślinne i nie zawierają syntetycznych substancji konserwujących ani składników pochodzenia zwierzęcego.
Skład mydła o zapachu drzewa sandałowego:
Sodium Palmate, Sodium Coconate, Sodium Chloridie, Aqua, Glycerine, Parfum, Santalum Album Wood Extract, Alcohol, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Hexyl Cinnamal, CI 77491 - tlenek żelaza, CI 77891 - dwutlenek tytanu.
Ponieważ od jakiegoś czasu szwankuje wyszukiwarka na blogu Gospodarza zerknijcie proszę na składniki bo niepokoi mnie zawartość Parfum, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Hexyl Cinnamal, a może coś jeszcze przeoczyłam.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 12, 2015, 08:04:47 »
Dorunia

Tą stronę Gospodarza znasz ?

http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 12, 2015, 09:59:00 »
Zulu, nie znałam. Dziękuję

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 12, 2015, 10:07:25 »
W Poradach na Zdrowie też był ciekawy cykl artykułów na ten temat:

http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=264
http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=276

Niestety to tylko fragmenty. Całość w wersji papierowej.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 12, 2015, 10:38:39 »
Gratuluję Kopytko  :D
Ja się zabrać za takie eksperymenty nie mogę więc pozostaje mi cicho zazdrościć :)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 12, 2015, 13:02:55 »
Zulu - jesteś niezastąpiony  ;) Ostatnio kupiłam 2 roczniki kwartalnika więc odszukam artykuł.

Zachęcona przez forumowe Koleżanki gromadzę składniki do domowej produkcji mydła. To będzie lepsze rozwiązanie od ślęczenia nad etykietami gotowych produktów.

Offline Ełka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 12, 2015, 13:29:52 »
A robił ktoś domowymi sposobami mydło siarkowe? (te z apteki dobrze osuszają cerę trondzikową) bo żona próbuje się pozbyć "tłustej twarzy"

Offline LolaKarola

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 20, 2016, 11:01:22 »
Puk puk! Odświeżam temat  :). Robienie mydła, to naprawdę cudowna sprawa. Sami możemy dobrać sobie naturalne składniki wedle swoich potrzeb, a takie mydło po dojrzeniu ma doskonałe właściwości pielęgnacyjne.
Dziś wieczorem robię mydło borowinowe z miodem :) na wywarze z pokrzywy.

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 16, 2017, 12:20:28 »
A robił ktoś domowymi sposobami mydło siarkowe? (te z apteki dobrze osuszają cerę trondzikową) bo żona próbuje się pozbyć "tłustej twarzy"

olej jojoba powoduje zmniejszanie niewydzielana łoju przez skórę o czym pisze Gospodarz:
http://rozanski.li/454/olej-jojoba-jojoba-oil/

Ja (58 lat i córka 31 lat) stosujemy od roku na skórę mieszaną następujący o specyfik:
•   vit E-  2,0
•   olejk arganowy – 2,0
•   olej z nasion truskawki – 2,0
•   złoty olej jojoba- 3,0
składniki odważyć i wymieszać. Przepis pochodzi ze strony www.kremdlamnie.pl

Skutek ? 100% zadowolenia - przechodzi najśmielsze oczekiwania :D. szczerze polecam

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 14, 2017, 13:43:14 »
Mam pytanie do Mydlarzy - praktyków.

Latem uzbierałam płatków dziurawca, zalałam oliwą extra virgin i wytrawiało się to chyba ze 2 tygodnie - już nie pamiętam. Miał to być olej dla znerwicowanego człowieka ale nie zdołałam przekonać do zażywania. Przecudnego koloru olej stoi sobie i tak myślę czyby nie zrobić z niego mydła dziurawcowego. Powinno być dobre na skórę "parszywą" na głowie - jeden domownik taką posiada. Zażywać nie chce nic ale głowę myje tym co wręczę, hi, hi. Teraz to jest mydło sodowe z oliwy pomace własnej roboty.

Ale intryguje mnie pytanie czy zbawienne właściwości dziurawca wyekstrahowane olejem zostaną w mydle zachowane choć w części ? A jeśli tak, to może warto zrobić sobie np olej nagietkowy a potem mydło z niego ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 14, 2017, 14:00:53 »
Ten olej się świetnie nada do smarowania tych parchów, nie trzeba go przerabiać na mydło - szkoda. Poza tym olej do wewnątrz można przemycić spokojnie w posiłkach.

Pozdrowienia :-)