Autor Wątek: Mydło.  (Przeczytany 44138 razy)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
Odp: Mydło.
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 23, 2012, 06:24:04 »
Basiu,to próba:
:) :P
O działa,ale reszty jeszcze nie opanowałam.
Wiosna piękna:)
:)

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 01, 2013, 17:33:04 »
Syn uświadomił mi dziś, że Wikingowie robili mydło z kasztanów. Obiera się kasztany ze skórki i miąższ ściera się drobniutko. Moczy się to później w wodzie, wygniata i formuje w dowolne mydłowe kształty. Musi to wyschnąć na słońcu i jest gotowe do użytku.
W sezonie kasztanowym wypróbujemy :)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 02, 2013, 10:03:28 »
W społemowskim sklepie kupiłam mydło "100% natury   tradycyjne polskie szare mydło".Skład:Sodium Palmate,Sodium Palm Kernelate,Aqua Glicerin,Palm Acid,Palm Kernel Acid,Sodium Chloride,Tetrasodium EDTA,Etidronic Acid.To "szare" mydło ma kolor biały,jest bezapachowe .Z szarości posiada tylko ładne opakowanie z nadrukowanego szarego papieru.  :)

Zanetta

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 08, 2013, 21:05:51 »
szybko sie psuje wiec nie ma sensu duzo tego robic na jeden raz

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 19, 2013, 07:54:02 »
Ogromnie cieszę sie z Twojego sukcesu! Zamawiam mydelka jako pierwsza. Zanim Twoja mydlarnia stanie sie sławna i po mydla ustawi się kolejka! :) wiadomo przecież, jakie masz podejście do składników (radykalnie bezkompromisowe) - stąd pewność, ze w mydlach są same dobroczynne substancje !

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 19, 2013, 07:57:50 »
Jako Nez zwracam uwagę na wyciąg borowinowy w składzie mydla. Dostępne na rynku mydla tzw.  Borowinowe mają śladowy dodatek borowiny, po prostu jest jej tam za mało, by działała na skórę. W mydlach Magdaleny borowiny jest kilkadziesiąt razy więcej.

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 19, 2013, 14:35:32 »
Magdaleno, ja też mydłami jestem żywo zainteresowana. Jeśli jesteś zainteresowana większą sprzedażą, znajdę klientów wśród moich znajomych :)
Pozdrawiam.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 19, 2013, 15:58:14 »
o właśnie, moi znajomi też już wyrazili zainteresowanie. Mydło od Wiedźmy Magdaleny - rarytas  ;D

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 21, 2013, 12:21:30 »
takie pichtowe antybakteryjne i antygrzybiczne dobre by było do mycia po basenie.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 21, 2013, 12:26:52 »
Z moich obserwacji wynika, że w przypadku grzybic skórnych lepsze efekty przynosi olejek z drzewa herbacianego.
Zawsze można popróbować. Zapach równie ostry jak pichtowe cudo a być może grzybiarz z niego lepszy :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:34:42 »
Wszystko pomału i spokojnie. Z ol. herbacianym też zrobię.
W sobotę kolejne mydło - już przebieram kopytkami.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 27, 2013, 08:06:55 »
Pichtowe zrobiłam, by było antybakteryjne a nie antygrzybiczne :-)
W sobotę zrobiłam "pszczelarskie" tak je nazywam.

Offline Dragio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 13, 2014, 11:36:36 »
Tak na zimno łatwiej jest

Offline Jutta

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 16, 2014, 21:49:25 »
W społemowskim sklepie kupiłam mydło "100% natury   tradycyjne polskie szare mydło".Skład:Sodium Palmate,Sodium Palm Kernelate,Aqua Glicerin,Palm Acid,Palm Kernel Acid,Sodium Chloride,Tetrasodium EDTA,Etidronic Acid.To "szare" mydło ma kolor biały,jest bezapachowe .Z szarości posiada tylko ładne opakowanie z nadrukowanego szarego papieru.  :)

Dobrze, że napisałaś skład takiego mydła. Odstrasza mnie ono, bo co oznaczają Tetrasodium EDTA i Etidronic Acid? Czy nie są to sztuczne składniki, które w ogóle nie powinny znaleźć się w mydle?

Offline Jutta

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 16, 2014, 21:55:11 »
Tak na zimno łatwiej jest

Wcale nie łatwiej. Proces przygotowywania mydła taki sam jak na gorąco i tak samo trzeba uważać.
Chociaż z tym uważaniem przy wyrobie mydła to tak nie do końca. Mój dobry znajomy przygotowuje mydło wszystkimi znanymi sobie metodami bez żadnych zabezpieczeń typu: okulary, długi rękaw, rękawice.

Mydło przygotowane na gorąco wymaga więcej stania i gotowania niż na zimno, ale za to jest do użytku prawie tego samego dnia. Chociaż niektórzy mydlarze twierdzą, że dobrze by było, gdyby mydło "odpoczęło" jakiś czas , nawet do dwóch tygodni.