General Category > Zioła w kosmetyce
Mydło.
ineslik:
może się przyda
--- Cytuj ---zmywanie buzi mieszanka olejow - oliwy z oliwek i oleju rycynowego. W zaleznosci od cery uzywa sie wiecej jednego lub drugiego - olej rycynowy jest w tej mieszance odpowiedzialny za oczyszczanie a oliwa za nawilzanie. Proponuje sie wiec mieszanke 25% oliwy i 75% oleju rycynowego dla cer tlustych, na odwyrtke zas dla cer suchych. Podane procenty sa przykladowe, zawsze mozna dostosowac je do wlasnych potrzeb.
Procedura wyglada tak - mieszanke olejow wmasowuje sie w twarz i szyje (umalowane i nieumyte), naklada sie na to zamoczonego w goracej wodzie (ma parowac) waszklota (czyli jaki maly reczniczek lub rekawiczke frotowa do mycia). Oczywiscie oklad nie moze parzyc. Cieplo ma otworzyc pory. Gdy oklad zacznie stygnac nalezy zetrzec oleje z twarzy i zmywc calosc rzeczonym (lub innym) waszklotem i woda.
Ma dawac gladka cere. Osoba ktora to opisala sama ma cere sklonna do wypryskow i twierdzi ze od czasu gdy stosuje te metode stan jej cery sie znakomicie polepszyl.
--- Koniec cytatu ---
ze strony http://www.laboratoriumurody.pl/forum/ocm,t175.html?highlight=ocm
*Agnieszka*:
Ineslik
Nie używam ciepłego ręcznika,bo był kłopot z jego praniem,no i pomimo stosowania dobrego oleju,zaczął niezbyt ładnie pachnieć.
Ten sposób,który podałam,bardzo mi odpowiada.
Mydło jest:)tylko trochę przeszkadza mi jednak zapach mydła szarego.Na koniec dodałam jeszcze igiełki świeżego rozmarynu i lawendy.Mydło jest bardzo delikatne,zawdzięcza to na pewno bardzo mocnemu naparowi.
Poczułam się jak taka początkująca czarodziejka mieszając w kotle ;) Kot czarny obowiązkowo przy mnie czatuje...psina również.
Miłego dnia,pogoda prześliczna:)
stukam kopytkami:
--- Cytat: *Agnieszka* --- Magdo,szczekam? To chyba ta wiosna tak działa ;)
--- Koniec cytatu ---
Tak, powinnam napisać przebieram z niecierpliwością kopytkami ;-)
Może faktycznie to wiosna, bo dziś znowu obudziłam się przed budzikiem.
Katarzyna:
Bardzo wartościowe wskazówki. Mydlnica pieni się pięknie - wczoraj gotowałam wywar. Niestety nie nadaje się dla mojej atopiczki, pomimo, że zrobiłam roztwór rozcieńczony. Nie mogła powstrzymać drapania, więc odpada :(
Basia:
--- Cytat: *Agnieszka* w Marca 15, 2012, 14:26:27 ---Eee,a mi czemu buźka nie wyszła?
--- Koniec cytatu ---
Czasem na naszym forum siedzą krasnoludki. Poniewaz zbliża się Prima Aprilis, nie mówiąc już o pierwszym dniu wiosny, dlatego robią mniej lub bardziej drobne dowcipy.
Usunęłam eksperymentalnie ten dziwny ogon programistyczny, i buźka od razu weszła na swoje miejsce. To krasnoludki się budzą ze snu zimowego.
Pozdrowienia :-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej