Autor Wątek: Oleje naturalne zamiast kremów  (Przeczytany 1161 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
Oleje naturalne zamiast kremów
« dnia: Lipiec 16, 2022, 15:49:16 »
Oleje naturalne, jak olej kokosowy, oliwa z oliwek i inne, świetnie nadają się do stosowania na skórę zamiast kremów. Działają 1000 razy lepiej niż najlepsze kremy. Dodatkowo mają właściwości lecznicze dla skóry. Tylko jest problem, że długo się wchłaniają. A nawet jak się wchłoną, to mogą wraz z potem w upalne dni tak jakby z powrotem wydostać się.
Ale jest na to prosty sposób. Wystarczy posmarować się olejem np. po goleniu. Poczekać trochę, myjąc zęby itd. zmyć wodą i wytrzeć ręcznikiem. I tak działają nawet lepiej niż czekać aż całkowicie się sam wchłonie.

Offline paproc

• Nowy
  • *
Odp: Oleje naturalne zamiast kremów
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2022, 09:44:07 »
Konsystencja oleju nie jest dobra dla skóry twarzy. Olej działa wysuszająco, powoduje wiele szkód i chorób twarzy. Zdecydowanie lepiej działa olej "uwięziony" w kremie i w takiej formie powinien być stosowany. Wiele chorób skóry spowodowanych jest olejowaniem twarzy. Odsyłam do lektury: Skóra fascynująca historia Yael Adler Feeria (dermatolog). Moja świetna kosmetyczka już długi czas  nie stosuje olejów do masażu twarzy, robi to na masłach. Potwierdza, że jej skóra rąk po masowaniu olejem robiła się bardzo przesuszona. 

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2022, 10:23:19 »
Oleje są różne i mają różne składy, stąd różne własności, dlatego ogólne twierdzenie na temat ich własności jest bezsensowne.

Kremy też są różne i mają różne własności, dlatego ogólna pochwała kremów, szczególnie przez dermatologa nieco zadziwia.

Pozdrowienia :-)

Offline paproc

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2022, 13:07:39 »
Różne są składy kremów, rożne właściwości stosowanych olejów, oczywista oczywistość. Oleje w kremach są jak najbardziej pożądane (!!!). Odniosłam się  do nakładania wprost olejów na twarz (tzw. olejowanie twarzy), co wiąże się z wysuszaniem skóry.    Polecam wcześniej podany tytuł książki, gdzie w przystępny sposób podano uzasadnienie wysuszania skóry przez nanoszone na twarz oleje.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2022, 17:41:47 »
Bo olej nakłada się na podkład nawilżający, kiedy skóra jest jeszcze wilgotna. Do nawilżania można użyć żel aloesowy lub glutek lniany zmieszane z odrobiną miodu. Testowałam kilka różnych olejów i najkorzystniej w moim przypadku działał olej lniany, pomógł mi m.in. wyleczyć egzemę na dłoniach. Na twarz stosowałam właśnie z wcześniej opisanym podkładem nawilżającym i już po jednorazowym zastosowaniu skóra na twarzy wyglądała wyraźnie lepiej
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2022, 17:46:40 wysłana przez qwerta »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2022, 23:43:00 »
Skóra u każdego też jest inna.

Ja mam cerę mieszaną, tzn. część czoła tłusta, nos i broda tak samo, policzki normalne. Cera ze skłonnością do wyprysków. Nawet nie zamierzam próbować nakładać olejów na twarz. Mam dość własnego tłuszczu. U mnie konieczne jest oczyszczanie i nawilżanie.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2022, 16:27:31 »
Od jakiś 12 lat nie użyłem ani razu kremu do twarzy. Używam tylko olejów naturalnych i ostatnio próbowałem żyworódki na wazelinie. I wiem co mówię.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2022, 07:36:50 »
Jaką masz cerę?

Każda cera jest inna i wymaga innego traktowania.
Do tłustej cery nie używa się tłustych mazideł!

P.S.  Polecenie jednego specyfiku do wszystkiego, jest do niczego. ;)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2022, 10:10:26 »
Użycie wazeliny przez 404 wskazuje na cerę suchą, którą wazelina na pierwszy rzut oka bezkarne może po prostu zatkać. Tłusta cera by się odpłaciła od razu pryszczami.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2022, 10:24:37 »
Ja mam cerę mieszaną, tzn. część czoła tłusta, nos i broda tak samo, policzki normalne. Cera ze skłonnością do wyprysków.
Mam identyczną cerę, a jednak olej lniany na podkładzie nawilżającym bardzo jej służy. Ja jeszcze dodatkowo do butelki z olejem lnianym wsypuję zmielony na pył, suszony rozmaryn. W każdym razie warto przetestować.
A co do kremów, kiedyś próbowałam różnych i niestety, tylko mnie uczulały (prawdopodobnie to wina emulgatorów)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 23, 2022, 11:50:02 »
Ja od dłuższego czasu myję twarz olejem z macierzanki na oleju z pestek winogron. Mam cerę chyba normalną, nie mam żadnych stanów zapalnych, ale trochę mi teraz zaczynają naczynka pękać oraz tłuści się na linii T. Nie stosuję kremów, skóra jest boska, gładka, bez zmarszczek, nie zatykają się pory ani się nie przetłuszcza. Po jakimś czasie unormowało się wydzielania sebum. Jestem bardzo zadowolona, olej z pestek winogron nie zatyka porów. Mycie polega na zmoczeniu twarzy wodą, następnie nałożeniu oleju na dłoń i myju myju :) potem spłukuję wodą wielokrotnie, oczywiście olej zostaje, wchłania się i działa. Lekko osuszam. No i zapach macierzanki!