Autor Wątek: Mydło.  (Przeczytany 43505 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Mydło.
« dnia: Marca 13, 2012, 12:21:01 »
Ewaryn, nie jest to mydło, które można jeść w związku z ayurwedą. Niestety, szukam wciąż jak można zrobić takie mydło, bo też mnie to ciekawi. Ja z kolei o tym przeczytałam w medycynie chińskiej.

Swoje mydło robię na bazie szarego mydła bądź biały jeleń. Ścieram na tarce o bardzo drobnych oczkach. W kąpieli wodnej w większym garnku wypełnionym również wodą.
Nie podam konkretnych proporcji, bo nie zwracałam na nie uwagi. Robię na oko - ale w naczyniu.  ;)
Do rozpuszczonego mydła dodałam oleju kokosowego, trochę maści lepiężnikowej, odrobinę maści propolisowej, oleju ryżowego, gliceryny oraz garść kwiatów lawendy.
Po ostudzeniu przelałam do dwóch pojemników litrowych.

Generalnie do takiego mydła można dodać wszystko czego dusza zapragnie. Suszonych ziół, kwiatów, innych przypraw typu : cynamon, kardamon, płatki owsiane, startą czekoladę, skórki owoców cytrusowych uprzednio starte, miód i itp. itd. 

Nie będę wrzucała linków do blogów, na których znajdują się przepisy na zrobienie takiego mydła,
bo jest to nielegalne.

Nad moim mydłem jeszcze pracuję, bo ma zbyt intensywny zapach szarego mydła.
Pracuję też nad pianą, podejrzewam, że chodzi o dodanie sody oczyszczonej.
Zastanawiam się też nad mydłem antybakteryjnym, takie które można stosować poza domem. Za pomocą atomizeru.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: Mydło.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 13, 2012, 14:09:54 »
Magda! Jeszcze raz dziękuję :)
Ciekawe czy dodanie wyciągu z korzenia mydlnicy lekarskiej, dałoby pienienie się. Gdzieś czytałam, że ma ona takie właściwości.
Mydlnica występuje w niektórych regionach Polski...osobiście jej niestety nie znam.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 13, 2012, 14:43:05 »

Nie będę wrzucała linków do blogów, na których znajdują się przepisy na zrobienie takiego mydła, bo jest to nielegalne.

Daj linki, najwyżej wrzuć na linkowisko. Nie podbijaj ciekawości :-)

Pozdrowienia :-)

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 13, 2012, 15:12:08 »
Dzięki Stukam Kopytkami:)Może w przyszłości zastosujesz mydło marsylskie jako bazę?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2012, 17:12:51 »
Do odpowiedniego pH dające stabilizację można dodać czystej sody kaustycznej w niewielkich ilościach.
Można od razu wykonywać mydła przez zmydlanie tłuszczów roślinnych właśnie sodą kaustyczną - unika się wtedy zapachu szarego mydła :) ew. drobno sproszkowaną siarkę - siarkowe mydełko.
Na serwisie YouTube można znaleźć sporo odnosnie wyrobu mydełek.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 14, 2012, 09:48:44 »
Alchemiku popróbuję i zobaczę co z tego wyjdzie.

Agnieszko* - o mydle marsylskim już ktoś mi opowiadał i to dobry pomysł.

Ewaryn - też myślę o korzeniu mydlnicy i o orzechach piorących :-)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2012, 09:51:57 »
Córka już trze mydła.Mam resztki marsylskich,do tego dorzucę szare i odrobinę Nivea dla bobasków,no i zioła,oraz olejek pomarańczowy,bo ostatnio urzeka mnie jego zapach.
Dziękuję za inspirację:)
Potem zajmę się mazidłami.
Jak ktoś zainteresowany mogę podać swój sposób zmywania makijażu.
:)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 15, 2012, 09:57:19 »
Oczywiście, podaj Agnieszko. Szczekam ;-)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 15, 2012, 14:25:20 »
Jest to sposób znaleziony w internecie.
Stosuję od ponad roku i jak na razie odpowiada mi,jest tani i myślę,że zdrowy.
Należy zmieszać olejek rycynowy z winogronowym 1:9.Jak ktoś ma cerę tłustą to 2:9.
Wklepuję w twarz,po chwili zmywam wodą miceralną Vichi i już.Świetnie schodzi tusz.
Teraz używam wody brzozowej do zmywania,a olejek winogronowy mam z firmy Profarm Lębork.
Czekam też na olejek z jojoby z tej firmy,pisała o nim  Ineslik.
Magdo,szczekam?To chyba ta wiosna tak działa ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2012, 21:38:00 wysłana przez Basia »

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 15, 2012, 14:26:27 »
Eee,a mi czemu buźka nie wyszła?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 15, 2012, 19:19:26 »
może się przyda
zmywanie buzi mieszanka olejow - oliwy z oliwek i oleju rycynowego. W zaleznosci od cery uzywa sie wiecej jednego lub drugiego - olej rycynowy jest w tej mieszance odpowiedzialny za oczyszczanie a oliwa za nawilzanie. Proponuje sie wiec mieszanke 25% oliwy i 75% oleju rycynowego dla cer tlustych, na odwyrtke zas dla cer suchych. Podane procenty sa przykladowe, zawsze mozna dostosowac je do wlasnych potrzeb.

Procedura wyglada tak - mieszanke olejow wmasowuje sie w twarz i szyje (umalowane i nieumyte), naklada sie na to zamoczonego w goracej wodzie (ma parowac) waszklota (czyli jaki maly reczniczek lub rekawiczke frotowa do mycia). Oczywiscie oklad nie moze parzyc. Cieplo ma otworzyc pory. Gdy oklad zacznie stygnac nalezy zetrzec oleje z twarzy i zmywc calosc rzeczonym (lub innym) waszklotem i woda.

Ma dawac gladka cere. Osoba ktora to opisala sama ma cere sklonna do wypryskow i twierdzi ze od czasu gdy stosuje te metode stan jej cery sie znakomicie polepszyl.
ze strony http://www.laboratoriumurody.pl/forum/ocm,t175.html?highlight=ocm

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2012, 08:20:07 »
Ineslik
Nie używam ciepłego ręcznika,bo był kłopot z jego praniem,no i pomimo stosowania dobrego oleju,zaczął niezbyt ładnie pachnieć.
Ten sposób,który podałam,bardzo mi odpowiada.

Mydło jest:)tylko trochę przeszkadza mi jednak zapach mydła szarego.Na koniec dodałam jeszcze igiełki świeżego rozmarynu i lawendy.Mydło jest bardzo delikatne,zawdzięcza to na pewno bardzo mocnemu naparowi.
Poczułam się jak taka początkująca czarodziejka mieszając w kotle ;) Kot czarny obowiązkowo przy mnie czatuje...psina również.
Miłego dnia,pogoda prześliczna:)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 16, 2012, 08:26:37 »
Cytat: *Agnieszka*
Magdo,szczekam? To chyba ta wiosna tak działa ;)

Tak, powinnam napisać przebieram z niecierpliwością kopytkami ;-)
Może faktycznie to wiosna, bo dziś znowu obudziłam się przed budzikiem.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 21, 2012, 12:02:45 »
Bardzo wartościowe wskazówki. Mydlnica pieni się pięknie - wczoraj gotowałam wywar. Niestety nie nadaje się dla mojej atopiczki, pomimo, że zrobiłam roztwór rozcieńczony. Nie mogła powstrzymać drapania, więc odpada :(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 21, 2012, 21:42:06 »
Eee,a mi czemu buźka nie wyszła?

Czasem na naszym forum siedzą krasnoludki. Poniewaz zbliża się Prima Aprilis, nie mówiąc już o pierwszym dniu wiosny, dlatego robią mniej lub bardziej drobne dowcipy.
Usunęłam eksperymentalnie ten dziwny ogon programistyczny, i buźka od razu weszła na swoje miejsce. To krasnoludki się budzą ze snu zimowego.

Pozdrowienia :-)