Autor Wątek: Olej arganowy - jakto jest ?  (Przeczytany 5920 razy)

Offline krynia

• Średnio Pisze
Olej arganowy - jakto jest ?
« dnia: Stycznia 25, 2010, 21:36:02 »
Jak to właściwie jest: niektóre źródła podają iż olej ów świetnie spełnia rolę filtra słonecznego inne zaś, że ma działanie fotouczulające. Pomyłka w tej kwestii mogłaby być bolesna  :o

Offline Rujan

• Nowy
  • *
    • mehzen - magazyn dobrych rzeczy
Odp: Olej arganowy - jakto jest ?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 30, 2010, 08:41:37 »
witam . zdecydowanie przeważają opinie , że olej arganowy doskonale zdaje egzamin na plaży . dla mnie, istotnym jest fakt w jaki sposób wykorzystują ten olej rdzenni mieszkańcy maroka . berberowie , w przeciwieństwie do arabów ,mają raczej jasną karnację skóry , a użycie arganowego oleju nie powoduje u nich " słonecznych komplikacji "
W słowach nie można oddać Prawdy .

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 30, 2010, 17:47:06 »
A ja bym jednak uważała, że jeśli są mieszane poglądy, to nie ma sensu bawić się w demokrację, że więcej ludzi uważa tak, a nie inaczej.
Może też chodzić o wrażliwość osobniczą?
Jak chodzą ubrani Berberowie płci obojga, to można sprawdzić bez problemu. Raczej, w odróżnieniu od mieszkańców środkowej Afryki, nago nie biegają po swoich pustyniach i oazach.

Możesz zrobić eksperyment, jeśli uważasz, że warto: posmaruj kawałek przedramienia i zobacz, co się stanie. Nawet, jeśli słońce przypali to miejsce mocniej, to się nie stanie (chyba?) zbyt wielka krzywda.

Powodzenia :-)

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 31, 2010, 10:43:10 »
Dziękuję za odpowiedzi. Zastosuję się do rady Basi bo przyznam, że sama rozważałam takie rozwiązanie, ale chciałam pójść na łatwiznę i liczyłam, że grono miłośników natury swoją wiedzą mi to ułatwi. Cóż, nie ma lekko  ;)
Gorąco pozdrawiam

Offline magiczny_ogrod

• Nowy
  • *
    • Magiczny Ogród
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 06, 2010, 22:12:07 »
Jak byłem w Maroko, to był mój niezawodny sposób na zaczerwienioną ostrym słońcem skorę. Sprawdził się znakomicie. O ile mi wiadomo, większość olejów kosmetycznych jest słabym filtrem p/słonecznym (faktor ok. 4), jednak szczególną wartość ma działanie nawilżające, które chroni skórę przed wysuszeniem (ale nie uszkodzeniem DNA komórek skóry).