Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => Fitoterapia = ziołolecznictwo => Fitoterapia endokrynologiczna. => : Mitra October 26, 2018, 18:21:30

: Czy to niedoczynność?
: Mitra October 26, 2018, 18:21:30
Czy znajdą się osoby, które będą potrafiły zweryfikować moje badania tarczycy?
Objawy, które zmusiły mnie do zrobienia badań to ciągłe zmęczenie i osłabienie, szumy i tętno w uszach, momentami mocne bicie serca, nerwowość, wieczorami przed zaśnięciem mój oddech jest płytki i muszę brać głęboki oddech, tak, jakbym wynurzała się z wody, aby zaczerpnąć powietrza.

Kobieta, 32 lata.

Badania z września:
TSH 1,5091 przy normie 0,3500-4,9400
FT3 2,86 przy normie 1,71-3,71
FT4 1,01 przy normie 0,70-1,48
Anty-TPO <1 przy normie 0.00-5,61
Anty-TG 1,21 przy normie 0.00-4,11

Badania wykonane po miesiącu:

Tsh 2,1987 norma 0,3500 - 4, 9400
Ft 3 2,65 norma 1,71-3,71
Ft 4 0,98 norma 0,70-1,48
Antytpo <1 przy normie 0,0-5,61
Antytg 0,99 przy normie 0,0-4,11

Zmierzyłam także poziom D3, jest niski:
D3 25(OH) 29,40 ng/ml

Ferrytyna 37,81 przy normie 4, 63-204,00

Usg tarczycy - tarczyca ok

Zmierzyłam też:
Estradiol 31,00 norma 21-251
Progesteron 0, 20 norma poniżej 0,1 - 0,3
Prolaktyna 290,40 norma 108,78 - 557,13
mierzone w fazie folikularnej i normy do tej właśnie fazy podałam.

Badanie witaminy b12:
435,99 przy normie 189,0-883,0

Żelazo: 130 ug/dl przy normie 50-170.

: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 October 26, 2018, 18:52:11
Wyniki tarczycy są OK,chyba ,że coś przeoczyłem.Ja wybrałbym się do kardiologa.Ciśnienie kontrolujesz?
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra October 26, 2018, 18:57:55
Niestety, nie badam ciśnienia regularnie.
Czy wszystkie hormony są ok?
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 October 26, 2018, 19:12:24
Wiesz,ja tam żadnym autorytetem nie jestem ,ale kilkanaście,albo i więcej walcze z tą tarczycą.Wyniki w normie,więc szukać gdzie indziej trzeba.Ale zmęczenie,duszności i kołatanie serca to objawy do zdiagnozowania przez kardiologa.

edit.No przesadziłem.Przecież tarczycę kontroluję już grubo ponad 20 lat :-) Szybko czas leci.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra October 26, 2018, 19:18:00
Dziękuję. Pozostał mi więc tylko kardiolog a jeśli nie to psycholog.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 October 26, 2018, 19:32:28
Może warto zbadać poziom minerałów w organizmie.Cynk,potas,magnez,sód itp. Nawet nie muszę pytać o poziom stresu :-),bo któż go w dzisiejszych czasach nie ma.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra October 26, 2018, 19:33:34
Tylko jak zbadać te poziomy? Które badania będą miarodajne?

To już drugi wątek dotyczący stanu mojego zdrowia, ale pierwszy w dziale endokrynologicznym.
Podczas pierwszego wątku otrzymałam informację, że mogę mieć niedoczynność, że główny hormon tarczycy jest zablokowany choć sama tarczyca robi co może.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra October 27, 2018, 18:44:57
Czy ktoś jeszcze mógłby zerknąć na te wyniki?  :P
: Odp: Czy to niedoczynność?
: jolkaj October 29, 2018, 12:18:48
Z badań wynika tyle, że powinno być wszystko ok. D3 spróbuj podnieść ale pamiętaj o obecności tłuszczu w diecie.  anty tpo i tg nie wskazują na stan zapalny.

Pomyśl o żeń szeniu indyjskim żeby podnieść witalność i taką zwykłą ochotę na działanie.
Uzupełnij cynk http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/zincum.htm Często bierze udział w reakcjach enzymatycznych.

Masz dobrą temp ciała? 
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Basia October 29, 2018, 12:47:37
Herbata z wierzbówki kiprzycy bardzo delikatnie uspokaja, bez zamulania, może po postu dokładaj trochę do zwykłej herbaty?

Jeśli nie widać formalnej przyczyny Twoich kłopotów o których pisałaś przedtem, to spróbuj rzeczywiście jakąś kurację ogólnie wzmacniającą i regulującą. Witaminowe herbatki, na noc coś relaksującego, rano to, co co radzi jolkaj, może Rapacholin do obiadu i zobacz, jak to wszystko pójdzie.

Pozdrowienia :-)
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra October 29, 2018, 13:32:47
Dziękuję Wam. Czy myślicie, że może to być niedobór magnezu?
: Odp: Czy to niedoczynność?
: janek October 29, 2018, 13:52:32

Pomyśl o żeń szeniu indyjskim żeby podnieść witalność i taką zwykłą ochotę na działanie.


Jaki to jest indyjski?
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra October 29, 2018, 14:08:31
Żeń szeń indyjski to ashwagandha
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 01, 2018, 19:27:37
Poszłam na wizytę do kardiologa. Gdy zobaczył moje ekg kazał od razu udać się do szpitala na badania - albo zatorowość płucna albo wypłukany potas i magnez.
Po badaniach w szpitalu okazało się, że mam niski potas. Magnezu nie sprawdzili ale pewnie też. 
Dziękuje axel40! To dzięki Tobie pomyślałam o kardiologu.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: wzuo November 01, 2018, 19:30:36
Po badaniach w szpitalu okazało się, że mam niski potas. Magnezu nie sprawdzili ale pewnie też. 

Polecam kąpiele w chlorku magnezu, można też doustnie suplementować, ale sama kąpiel wystarczy. Co do potasu, to kup sobie chlorek potasu czda i zażywaj. Chlorek magnezu wystarczy czysty, albo spożywczy.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 01, 2018, 19:33:25
Mam chlorek magnezu w płatkach, moczę w nim nogi codziennie od 6 dni. Już wcześniej podejrzewałam niski magnez, często drżała mi powieka.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 November 01, 2018, 19:49:05
Tak po cichu podejrzewałem zatorowość,bo przerabiałem to rok temu w domu,więc objawy się zgadzały,ale po co straszyć,skoro nie jest się lekarzem,a tym bardziej diagnozować przez neta bez badań.Potas i magnez mają ogromny wpływ na pracę serca.Szczególnie potas.Przy takiej sytuacji raczej nie polecam eksperymentów z chlorkami,które nie posiadają żadnych badań na skuteczność wchłaniania przez skórę.W tej sytuacji to nawet nie suplementy,a magnez i potas ,które są lekarstwami i podlegają stałej kontroli.Później można sobie eksperymentować z suplementami.Jak będzie już dobrze to na stałe wprowadzić do menu produkty,które zawierają brakujące minerały.To najlepiej przyswajalne przez organizm.Płatki owsiane z bananem na każde śniadanie np.
Pozostaje sie cieszyć ,że to tylko minerały i udało się to szybko zdiagnozować.Zdrowia!!!
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 01, 2018, 20:09:26
W szpitalu dali mi saszetki z potasem w proszku i receptę na Aspargin. Dziś wypiłam jedną saszetkę, jutro druga a potem biorę Aspargin.
Zalecili wykonać jeszcze spirometrię, więc zrobię.
Jeszcze raz dzięki Axel40!

Ps. Czy ta przerabiana u Ciebie w domu zatorowość okazała się zatorowością czy tak jak u mnie, wypłukaniem minerałów?
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 November 01, 2018, 20:14:33
Stwierdzona zatorowość płucna.Aspargin to masz magnez i potas w jednym.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 01, 2018, 20:23:00
Jutro lecę po Aspargin, mam nadzieję, że poczuję się lepiej. Wczoraj po kroplówce było ok, dziś po południu znowu problemy z oddychaniem. Wiem, że to musi trochę potrwać.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 17:04:57
Zrobiłam dziś badania krwi. Zbadałam potas, magnez, wapń.

Potas 4,19 przy normie 3,40-5,30
Wapń 9,60 przy normie 8,50-10,50
Magnez 2,28 przy normie 1,90-2,50

Samopoczucie bez zmian więc to chyba nie to...
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 November 05, 2018, 17:15:48
Musisz dalej kontynuować leczenie kardiologiczne.Pewnie ponowne ekg i dalsza diagnoza.Powodzenia.

edit.
Echo serca,Holter,czy test wysiłkowy-czyli podstawowe badania.Niekiedy trzeba pościemniać,żeby nakłonić lekarza na takie badania na NFZ jeśli nie chce dać zlecenia.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 17:16:47
Czy ktoś zna się choć odrobinę na gazometrii? Krew włośniczkowa, z palca:

Ph 7,42 przy normie 7,35-7,45
Pco2 33 przy normie 35-45  L
Po2 63 przy normie 80-100 L
Hco3 21 przy normie 21-26 L
Be - 2, 6 przy normie - 2,5-2,5 L
So2 92 przy normie 94-98 L
BB 45,4 mmol/l

Niemal wszystko poniżej normy. Po2 bardzo poniżej normy. Potas wynosił wówczas 3,3.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 17:22:10
Echo serca zrobione, wszystko ok. Idę jeszcze na spirometrię.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 November 05, 2018, 17:30:23
Chodzi o paO2?
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 17:34:38
Na karcie wypisu ze szpitala jest wpisane: pO2
Jest to wg google: ciśnienie parcjalne tlenu.

Sprawdziłam, jest to to samo co paO2
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Basia November 05, 2018, 17:45:03
Krew jest niedotleniona, czyli, moim zdaniem, nie tylko serce, ale i płuca

Pozdrowienia :-)

: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 17:50:15
Serce podobno jest ok. Tylko trochę za szybko bije.
Czy przyczyną tego niedotlenienia mógł być niski potas w tamtym momencie?
Czy spirometria pokaże coś więcej?
Wizyta u pulmonologa dopiero w środę.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 November 05, 2018, 18:08:42
W domu mam tlenoterapię właśnie z powodu niedotlenia organizmu.Pewnie jest to ,to samo.Poniżej 60 pO2 wskazania do tlenoterapii.
Potas i niedotlenienie?Chyba nie,ale ja nie doktór :-).Może astma? Spadek potasu(choć nie dramatyczny)  i niedotlenienie to może być prawda.
Mama miała zatorowośc i astmę w jednym.Tlenoterapia domowa na noc.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 18:11:36
Co to takiego ta tlenoterapia?
Hm... Astma, nie mam zadnego kaszlu.

Już sprawdziłam to urządzonko.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 November 05, 2018, 18:31:02
Mama też nie :-). Rzeczywiście na wypisie u mamy oznaczenie pO2 stoi jak byk :-). Nie ma się co nakręcać i szukać choróbska,tylko spokojnie czekać na diagnozę lekarzy.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 18:33:39
Szkoda tylko, że to diagnozowanie tak długo trwa i za każdym razem jest błędne. I samemu trzeba się dopraszać, aby lekarz łaskawie rzucił okiem na wyniki.   :-\

Pierwsza kardiolog u której byłam przestraszyła się ekg, mówiła, że to jakaś niedokrwistość, brak magnezu, potasu, że wygląda jak chroba wieńcowa ale jestem za młoda więc może zatorpwość płucna i zadzwoniła do szpitala żeby przyjęli mnie na badania.
W szpitalu zrobili tomografie tętnic płucnych - nie ma zatoru płuc, wyszedł niski potas i zła gazometria. Kazali zrobić spirometrię.
Drugi kardiolog u którego byłam z ekg, które przestraszyło pierwszą kardiolożkę i z wynikami ze szpitala, zrobił mi echo serca, powiedział, że tylko trochę za szybko bije, że wszystko ok, mam tylko uprawiać sport. Przepisał potas i betablokery.

Wcześniej był laryngolog...
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 05, 2018, 19:13:00
Jeszcze troszkę o mojej tarczycy. Znalazłam wyniki tarczycy sprzed roku, wtedy czułam się dobrze, robiłam tylko profilaktycznie. Proszę o zwrócenie uwagi na to jak zmienia się tsh a reszta zostaje niemal na tym samym poziomie:

Rok temu:
Tsh 3,6144 norma 0,3500-4,9400
Ft3 2,793
Ft4 0,916

Wrzesień:
Tsh 1,5091
Ft3 2,86
Ft 4 1,01

Październik
Tsh 2,1987
Ft3 2,65
Ft4 0,98
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 07, 2018, 12:16:23
Dziś byłam u pulmonologa na spirometrii. Płuca ok, wszystko ok. Diagnoza - refluks. Mam zaczerwienioną śluzówkę i gardło i białe naloty.
Zgadza się - gdy się budzę mój język jest cały pokryty białym nalotem. Ślina bardzo gęsta.
Dostałam tabletki. Nie chcę ich jeść bo obniżają kwas żołądkowy, a jego ma być przecież jeszcze więcej.
Co to? Jestem zagrzybiona, czy to jakieś bakterie z jelita? Helicobacter? Kandydoza?
Jeśli chodzi o ten refluks - nie mam zgagi, często mi się odbija, najczęściej powietrzem. Często przy moich dusznościach występuje odbijanie powietrzem. No i to poczucie gęstej wydzieliny zalegającej w gardle..odchrząkiwanie tej wydzieliny. Oprócz tego żadnego uczucia pieczenia w przełyku.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 14, 2018, 14:22:48
Jadłam tabletki na refluks cały tydzień, do tego ciągle potas. A dziś w nocy znowu obudziło mnie mocne i bardzo szybkie walenie serca, od razu pojechałam na pogotowie. Pozostałe objawy - drżenie rąk i nóg, okropna suchość w ustach.
Tętno na pogotowiu wynosiło 122. Ciśnienie ok.
Kroplówka z magnezem i potasem. Stwierdzono obniżenie potasu chociaż był w normie: 3,79 przy normie 3,5 - 5,1.

Zalecenie brania potasu i zwiększenia dawki na 3 dni.
Eh...jutro znowu prywatnie kardiolog.

Język biały, temperatura 37 stopni o 1 w nocy i 37 stopni o godz. 7 rano
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Basia November 14, 2018, 14:49:59
Nie ma co zgadywać, najpierw pulmonolog.
Następny w kolejce hematolog, jeśli człowiek od płuc niczego nie znajdzie

Pozdrowienia :-)
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 14, 2018, 17:08:02
Pulmonolog już był, spirometria ok. Pulmonolog stwierdził refluks - zaczerwienione gardło i śluzówka z białawym nalotem.

Wyniki krwi są ok - dlaczego hematolog?
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Basia November 14, 2018, 18:10:49
Żeby stwierdzić jakim cudem krew jest niedotleniona, jeśli płuca są w porządku. Spirometria to tylko pojemność płuc, ale nie wymiana gazowa. Nie bardzo rozumiem. Chyba powtórka z człowieka od płuc.

Pozdrowienia :-)
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 14, 2018, 18:34:03
Pulmonolog rzekł, że gazometria pobierana z palca (tak pobrali mi w szpitalu) się nie liczy. Mierzył mi saturację urządzonkiem na palec i rzekł, że wynosi 98%.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: axel40 November 14, 2018, 18:57:43
Takie urządzonko nie jest zbyt dokładne ,ale pozwala na stwierdzenie,że coś jest nie tak z tlenem.Może powinnaś mieć takie coś w domu i kontrolować saturację,szczególnie kiedy ci jest duszno.Najgorszym rozwiązaniem jest chodzenie od drzwi do drzwi.Dobrym rozwiązaniem byłby pobyt w szpitalu.Tam masz szereg badań i specjalistów pod ręką.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra November 14, 2018, 19:02:56
No tak, tylko, że wszyscy ze szpitala mnie wypisują i nie chcą robić badań. Wczoraj w szpitalu zbadali mi tylko sód i potas, nic więcej.

Bardzo schudłam w ciągu ostatniego miesiąca. Często słyszę burczenie, przelewanie w jelitach. Budzę się z białym językiem i niesmakiem w ustach. I co dziwne - zawsze miałam wzdęty brzuch i zaparcia, wypróżnienia nawet raz na 5-6 dni. Odkąd źle się czuję zaparcia zniknęły, wypróżniam się codziennie lub co drugi dzień. Wzdętego brzucha brak.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra December 01, 2018, 20:53:03
Byłam na badaniu aparatem Salvia i pokazał on, że moim głównym problemem jest zalegająca w jamie ustnej, układzie nerwowym i wątrobie - rtęć...  :-X
Oprócz tego badam jeszcze parathormon i wazopresynę.
: Odp: Czy to niedoczynność?
: Mitra December 17, 2018, 14:47:58
Wazopresyna podwyższona, stąd braki potasu. Czy ktoś wie coś na ten temat ???
: Odp: Czy to niedoczynność?
: werbena February 18, 2019, 15:09:23
Wazopresyna podwyższona,

"..Przetwory z pączków brzozowych wykorzystuje się do leczenia skąpomoczu, kamicy moczowej, obrzęków pochodzenia sercowego i krążeniowo-nerkowego, reumatyzmu, artretyzmu (dny), chorób skórnych, zatruć, stanów zapalnych układu moczowego i płciowego, zapalenia piersi. Ponadto w terapii zapalenia przydatków, upławów, zaburzeń hormonalnych (dotyczy: mineralokortykosteroidy, wazopresyna, hormony płciowe)...."

http://www.rozanski.ch/gemmoterapia/preview/pages/p8.htm