Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów

General Category => O jedzeniu => : kickboxer November 14, 2016, 15:08:56

: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: kickboxer November 14, 2016, 15:08:56
witam udało mi się rzucić cukier i słodycze i mam zamiar się zdrowo odżywiać i chce rad jakie jedzenie jest dobre znaczy zdrowe/oczyszczające i jeśli chodzi szczególnie o wątrobe bo to od niej zaczynam czyli regenerujące dla wątroby/oczyszczające,co sądzicie o serkach topionych z marketu?albo sosach w proszku?pewnie też spora chemia?
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: alcia1907 November 14, 2016, 16:23:37
Poczytaj co mają w składzie gotowe sosy - zaczniesz robić sam... serek topiony też możesz zrobić bo ten kupny to sama chemia - CZYTAJ ETYKIETKI!
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: kickboxer November 14, 2016, 18:17:18
wiem ale sos z mąki tak? a serek to już chyba ciężko...?
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: alcia1907 November 14, 2016, 18:39:40
wrzuć na YT jak zrobić serek topiony no i te sosy - smacznego!
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia November 14, 2016, 18:46:10
Mam głupie pytanie: czy mieszkasz sam? Czy masz kogo zapytać, jak przygotować posiłki?
***

Zwykle sos się robi sam przy okazji grzania mięsa z niewielką ilością wody i z przyprawami. Ja do tego nigdy nie wrzucam mąki, bo nie lubię, ale wiem, że ludzie dają mąkę lub śmietanę, bo im tak pasuje. Jeśli nie mam mięsa, dla mnie zupełnie wystarcza kwaśna śmietana, kiedy mam na przykład tylko ziemniaki z jajkami, jeśli mam mięso, to też nie robię osobnych sosów. Zamiast śmietany może być masło lub skwarki - co lubisz. Czasem zamiast sosu, zupełnie mi wystarczy polanie ziemniaków lub kaszy rosołem, jeśli mam.

Serek topiony też można zrobić samodzielnie, musiałbyś sobie pogrzebać w starszych książkach kucharskich.
Zwykle w serkach topionych jest mniej kitu, niż w proszkowych sosach.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Mama November 15, 2016, 19:47:26
Wejdź do sklepu ze zdrową żywnoscią, poprzeglądaj opakowania, tam z tyłu często są łatwe przepisy na zdrowe jedzenie, czytaj także opakowania mąki zwłaszcza orkiszowej.
jeśli Cię to przerazi to gotuj proste dania z dwu , trzech składników
- ziemniaki z jajkiem i kefir - jak Basia - tu masz komplet aminokwasów - idealne jedzenie - to dasz rade (jako sadzone na tłuszczu zwierzęcym) - oleje rafinowane wykreśl z życiorysu razem z margaryną i mlekiem z kartonu
- kasza gryczana + skwarki, kwaśne mleko
zupy krem : pieczarkowa, dyniowa itp.
pamiętaj o grochu i kapuście , zwłaszcza zimą
Generalnie to co 50 lat temu gospodynie szykowały gromadce dzieci jak ich Matki i Babcie.

Dla tych którym sie wydaje śmieszne, że ktos pyta "Panie Premierze jak życ", co jeść, to coraz wiecej takich ludzi w każdym wieku ! Kiedy chce odejść od mrozonych pierogów, puszek i bigosu z plastiku, nie ma pomysłu i wiedzy jak się gotuje, widziałam i słyszałam na własne oczy.

Chwała Ci ze chcesz cos zmienic, dasz rade, najlepiej dołącz do grupy  i otaczaj się ludźmi, którzy już to przeszli i Ci pomogą
powodzenia
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Moc jest w Tobie! November 15, 2016, 20:03:18
kickboxer, dieta nie opiera się tylko na mięsie. Spróbuj choć na jakiś czas odżywiania wegańskiego, które pomoże Ci oczyścić ciało i uspokoić umysł. Jesteś sportowcem, więc poszperaj po tej stronie (http://veganworkout.org.pl/co-jesc/) (znajdziesz tam odnośniki do innych stron z jadłospisami, zaleceniami, itp.). Zerknij też na to video (https://www.youtube.com/watch?v=ySvR_1C9mlk).
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: kickboxer November 15, 2016, 21:14:15
no spoko dzięki wielkie,a masło czy jest zdrowe takie niby prawdziwe ze sklepu?i co do kapusty to chodzi o kiszoną domową robotą?a co do mleka to mam zamiar kupywać od krowy,ale czy jak coś takie kwaszone z zwykłego z marketu dalej jest chemiczne? bo takie z kartonu mi skodziło wręcz bardzo i szczególnie ten cukier....a jak sie skisi je?
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Moc jest w Tobie! November 16, 2016, 12:39:59
Jestem tzw. weganinem, więc nie wypowiem się na temat masła, mleka i innych "wynalazków". ;) Kiszona kapusta to skarb, ale wiadomo, że domowej roboty. Rób sobie też probiotyk ze zmiksowanej kapusty (https://www.youtube.com/watch?v=vC2Z7CeaQWg) (możesz dodać innych warzyw, marchewkę, pietruszkę, buraka, itp.) i pij go między posiłkami.

Poszperaj po linkowanych wcześniej stronach, bo trudno dawać Ci gotowe rozwiązania. Znasz swoje upodobania i potrzeby, więc musisz samemu dobrać odpowiednie pokarmy. Zerknij sobie na przykład na odcinki "otwartych klatek", chocby: Szejk, curry i batony energetyczne dla sportowców (https://www.youtube.com/watch?v=nYe4oXXJ9EY). Wpisz w szukajce YouTube "otwarte klatki gotują" i otrzymasz sporą listę filmów...

W witrynie Jasna Strona Mocy (http://jasnastronamocy.pl/) (zjedź w dół), możesz pobrać e-booka z poradami i przepisami.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: kickboxer November 16, 2016, 14:02:14
czyli musze kupić blender......a może być sokowirówka...?
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Moc jest w Tobie! November 16, 2016, 14:18:30
Musi być blender, bo sokowirówka oddzieli sok od ścinek, jak sama nazwa wskazuje. ;) Jeżeli stać Cię na większy wydatek, to warto zainwestować w silniejszy blender, który poradzi sobie także z nasionami, typu słonecznik, orzechy, itp.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: kickboxer November 16, 2016, 14:33:44
spoko dzięki wielkie ale mi pomogłeś bez kitu..........dziękuje :-*
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Moc jest w Tobie! November 16, 2016, 16:29:15
Ależ mi nie dziękuj, tylko sobie, że nie siedzisz na tyłku, tylko chcesz uzdrowić swoje życie. :) Ja wskazałem Tobie jedynie inne możliwości.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Leolej November 16, 2016, 22:22:06
Witajcie..
Być zdrowym i to w późniejszym wieku to może efekt w dobrym sposóbie odżywiania swojego organizmu.
Żeby jednak do tego doszło trzeba się przełamać co do nałogów, nawyków, własnych przekonań itp..
Najpierw powinno stać się to pasją, by chociaż dojść do sensu, głębi, Natury.
Nauka, zmiany, wiedza jest chyba koniecznym krokiem w dochodzeniu do zdrowia.
Zapewne trzeba by też odrzucić wszystko co szkodzi: fast-food, (zgodnie z grupą krwi - każda coś innego), dodatki chemiczne w żywności, wóda, papierosy, wielocukrowce, żywność przetworzoną i jeszcze wiele innej.
Nie pochwalam  wegetari....zmu (spędziłem 5 lat w Indiach i znam skutki jakie przynosi) sztucznemu ograniczaniu mikro i makro elementów potrzebnych w organizmie.
Powiedziano: iż trzeba 20 aminokwasów. 17 witamin, 40 soli mineralnych, związków bioaktywnych i pierwiastków śladowych, razem 91 pozycji (uważam że jest to bardzo ograniczone do faktycznych potrzeb).
Więc spróbuj jak ja: 7jaj codziennie, dieta rozdzielna, ~kg owoców dziennie, 100g suszonych ziół dziennie (Mieszanka 170 różnych ziół) tj - 2litry herbaty. I tak już się mam od trzech lat i jest dodrze nawet w moim wieku. (Dzień 1 - rysy, dzień następny Orla Perć -dałem radę).
By być zdrowym poświęceń trzeba i to w Tobie jest ta możliwość. Czytaj np: Tombaka i innych, lub naucz się czytać z własnego organizmu.
Jestem niemiły - wiem - przepraszam.
Zdrówka
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia November 16, 2016, 23:25:46
100g suszonych ziół dziennie (Mieszanka 170 różnych ziół) tj - 2litry herbaty.

Jak Ty to robisz te 100g suszonych ziół dziennie? Po namoczeniu się z tego zrobi pół kilo błonnikowego kitu.
To nie jest dawka na 2 litry herbaty. Czy nie za dużo o 1 zero? Czy sam zbierasz te 170 ziół?
***

A dieta rozdzielna czy zgodność z grupą krwi - to jeszcze inna ideologia, w którą akurat ja nie wierzę, ale - wolna wola, o ile się zachowa zdrowy rozsądek nie wejdzie w niedobory.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Leolej November 17, 2016, 08:23:24
Dzień się zaczyna - Dobrego Dnia życzę.
Grupa krwi wiąże się z upodobaniami żywieniowymi, co ciekawe potwierdza się to z tabelą dr Adamo.
Mało .. grupy krwi to też różne ludzkie charaktery, z których czasami przy zatrudnianiu wykorzystywali Japończycy.
Nie jest to kwestią Wiary, jak i inne chore diety, trzeba próbować i odczytywać co to dla naszego organizmu znaczy. Dieta rozdzielna, a właściwie to sposób odżywiania który jest nie tylko logiczny, ale i po zapachu w WC się potwierdza.
Co do ziół nie traktuję ich jako lekarstwo co większość próbuje robić, (chorobowe dawki, próby łączenia niektórych ziół w komplety, sposoby użycia itd.). Dla mnie zioła to rośliny z Natury wzięte i do spożywania przeznaczone.
Co do dawek brałem jedną czubatą łyżkę na szklankę wrzątku i smak był względny (to dawka przeciętnie stosowana dla ziół), a po dodaniu jeszcze dwóch okazało się nie tylko intensywniejsze w smaku  , ale i smaczniejsze (,,wpadłem w nałóg"). Nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, a wręcz przeciwnie.
Co do zbierania ziół to jestem emerytem - Churaa! i czasu mam sporo - więc i zbieram. Suszu mam 30 kg plus 10 kg owoców jagodowych suszonych i wyliczam że może zabraknąć do następnego mieszania za rok.
Rośliny ,,trujące" jako pojedyncze w zestawie mają się w miligramach co jest bez obawy co do zdrowia.
Co do odżywiania nie zapominam o podrobach - flaki, wątróbka, żołądki.. Również mocno przyprawiam wszystko
co można zestawem  z kurkumy, czarnuszki, siemienia, nasion konopi, chia, wiesiołka, skorupki jaj, korzenia mniszka i coś tam jeszcze. Czy jestem odważny - nie! Zapomniałem w pewnym momencie o kubkach smakowych i polubiłem inne smaki których jest krocie wokół Nas.
Życzę odwagi.
Zdrówka.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia November 17, 2016, 10:08:13
Ja tam w grupy krwi nie wierzę - sama robię wiele rzeczy, które według teoretyków mi nie przysługują i dobrze mi z tym.

Ale te 100g dziennie ze 170 ziół to aż mi się wierzyć nie chce - to jest dość trudno wykonalne.
Chyba, że całoroczne zbiory wrzuciłeś do jednej beczki i z niej czerpiesz.

Powodzenia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Leolej November 17, 2016, 13:10:31
Tu się będę tłumaczył, bo nikt sobie nie wyobraża, że można pić w dużym zestawie. Każdy myśli tradycyjnie tj. najwyżej 10 -11 różnych ziół w zestawie, ate to leczniczo no bo tak się to robi. A co jeśli nie leczniczo a profilaktycznie? Moje zioła podzieliłem na trzy grupy: jedna to wpływające na oczyszczanie organizmu i organów, również z pasożytów, druga to zioła wpływające na serce, krew, pamięć, a trzecia to adaptogeny i rośliny wzmacniające (takie jak np pokrzywa).
Jeżeli by trącić o wiarę - to nie wierzę że w tych zestawach niektóre z tych roślin się zwalczają. Co pamiętam nasz przewodnik Dr. wspomina  Ginko Biloba który nie powinien być jedocześnie z ... i jego mam pojedynczo w innym pojemniku. Nie proponuję tak obszernych zestawów bo i odwagi takiej nie posiada nikt kto nie próbował zwiększać ilości wypijanych ziół (i to bez wyraźnego powodu).
 Dodam iż w sumie ziół jest 176 rodzajów i 16 pozycji owocowego suszu. Pijam od trzech lat zwiększając różnorodność ziół i proszę mi uwierzyć: nie było żadnego momentu bym powątpiewał o słuszności stosowania praktycznego, profilaktycznego, zdrowotnego czy innego takich ilości ziół.
Wróciłem do zdrowia i tylko dbam o równowagę w organizmie.
Można tak... i ja jestem przykładem. Nie bójcie się zażywać ziół. Natura daje nam je w prezencie i tylko brać i tylko chcieć.
Zdrówka.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia November 17, 2016, 13:17:21
No, to znaczy, że całoroczne zbiory wrzuciłeś do trzech beczek.
Nadal mi się nie zgadza te 170 ziół dziennie, ale to może to już poezja.
Ależ jestem czepialska ;-)

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Leolej November 17, 2016, 16:04:01
No cóż - zgadza się te zioła są w trzech ,,beczkach"
Piję najpierw jeden zestaw, a wieczorkiem drugi zestaw, nazajutrz w południe trzeci zestaw, i dalej wieczorkiem pierwszy zestaw. Zdarza się iż piję trzy razy po 1 litrze płynu.
Przyznam iż dodaję do każdego zaparzania sporo świeżego imbiru i też łychę miodu.
Przyznam muszę iż czasami biorę z tych trzech beczek po równej części i do jednego zaparzacza wrzucam i, ii wtedy jest dopiero poezja, skutkiem ubocznym jest tylko częsty spacerek do WC.
Tak to właśnie można nauczyć się, albo raczej polubić ziółka.
Zdrówka.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: red January 17, 2017, 12:40:53
Jak oszukują producenci żywności?

Nie zawsze zwracamy uwagę na skład żywności, którą kupujemy. Aż 80% konsumentów kieruje się wyglądem i zapachem potrawy, oraz smakiem, czy walorami estetyczno-smakowymi, przy wyborze produktu, a nie składem ilościowym i jakościowym. Producenci żywności mają obowiązek informować klientów o produkcie, podając pełny skład, oraz potencjalne substancje alergogenne, które mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych. Należą do nich śladowe ilości orzechów arachidowych, białek mleka, białek jaja kurzego.

Producenci mają obowiązek informować konsumentów o zawartości składników GMO w danym produkcie, należy jednak pamiętać, że określenie żywność niemodyfikowana genetycznie, oznacza, że w swoim składzie zawiera mniej niż 0,5% składników modyfikowanych genetycznie. Żywność modyfikowana genetycznie, zawiera więcej składników poddanych genetycznej modyfikacji. Kupując zatem produkt wolny od GMO, musimy mieć świadomość, że może zawierać w swoim składzie składnik genetycznie modyfikowany, jednak jego udział jest niewielki.

Żywność ekologiczna to określenie sposobu produkcji i wytwarzania – stosowanie dozwolonych nawozów i środków ochrony roślin. Jednak produkt ekologiczny nie oznacza: „wolny od zanieczyszczeń”, lub „o zmniejszonej zawartości substancji szkodliwych”. Produkcja ekologiczna prowadzi z reguły do zmniejszenia zawartości składników niepożądanych, jednak nie eliminuje ich całkowicie. Niektóre rośliny mają tendencję do kumulowania toksyn, niezależnie od sposobów produkcji i hodowli. Dotyczy to sałaty, buraków, marchwi, które zawsze zawierają azotany, grzybów, które zawsze zawierają rtęć, nawet jeżeli pochodzą z upraw ekologicznych. Producenci żywności ekologicznej nie mają obowiązku badania zawartości toksyn w żywności za pomocą powszechnie dostępnych metod, takich jak spektrometria, spektrofotometria, czy spektroskopia lub chromatografia.

Określenie, że „nie zawiera konserwantów”, znaczy tyle, że „nie zawiera chemicznych dodatków do żywności w zakresie od E200 do E299”, ale może zawierać wzmacniacze smaku, substancje słodzące, żelujące, emulgatory, spulchniacze. Kwas glutaminowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, karagem, żółcień chinolinowa, na przykład nie są konserwantami, mimo że mogą być szkodliwe. Producenci często chwalą się, czego nie zawiera ich produkt, ale celowo pomijają te chemiczne dodatki do żywności lub konserwanty, które ich produkt zawiera.

Zdrowe, apetycznie wyglądające suszone owoce często zawierają dwutlenek siarki lub siarczany, albo siarczyny, jako środki konserwujące. Są one także powszechnie obecne w winie, czasami piwie. Zwykle producent chwali się, że są to produkty zdrowe, mają witaminy i minerały, ale zapomina, że siarczany są szkodliwe i mogą powodować nietolerancję. Dotyczy to także soków owocowych, które reklamowane są jako zdrowe, wspierające rozwój intelektualny i fizyczny dziecka, tymczasem w ich składzie znajduje się głównie cukier lub niezdrowy zamiennik – syrop glukozowo-fruktozowy. Podobnie desery mleczne, które mają wspierać rozwój kości małego dziecka, „na mocne kości”, zwykle są niezdrowe.

Jednak największe oszustwa dotyczą masła. Produkt nazywany „masłem” nie jest masłem, nawet jeżeli ma namalowana krowę i garnek z mlekiem, oraz zawiera co najmniej 82% tłuszczu, jeżeli w składzie nie napisano wyraźnie „tłuszcz mleczny”, lub „wyprodukowano ze śmietanki ukwaszonej”.
Producent, który pomija tę informację, najprawdopodobniej nie sprzedaje masła. Prawdziwe masło ma charakterystyczny zapach, smak i aromat, jest białe lub żółte od barwnika annato, twarde w temperaturze lodówki i miękkie w temperaturze pokojowej.

https://www.youtube.com/watch?v=wy2psFDouWk

Piśmiennictwo:
1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. z 2015 poz. 594
2. Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym Dz.U. 09. Nr 116, poz. 975
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Klara2 January 17, 2017, 13:06:53
Prawdziwe masło ma charakterystyczny zapach, smak i aromat, jest białe lub żółte od barwnika annato, twarde w temperaturze lodówki i miękkie w temperaturze pokojowej.

Prawdziwe masło jest zawsze żółte, chociaż zimą może przybierać jaśniejszy kolor (ale nigdy biały).  Masło barwione annato nie jest prawdziwym masłem - jest masłem zafałszowanym. Kolor masła fałszuje się też przy pomocy soku z marchwi.
Prawdziwe masło jest zawsze twardawe, nawet, gdy leży poza lodówką.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 17, 2017, 14:12:53
Jeśli muszę kupić masło w sklepie, to po prostu naciskam krawędź opakowania i wybieram to najtwardsze - ono zwykle ma najmniej oleju, tak przynajmniej mi się wydaje ;-) Nie wierzę w marki, a partia towaru może się różnić od innej partii niby tego samego.

Grzyby i rośliny nie prowadzą syntezy jądrowej, więc nie mogą gromadzić pierwiastków, których nie ma w glebie. Hodowlane grzyby sa na sztucznych podłożach wytwarzanych z odpadów rolniczych, więc mozliwe, że mogą zawierać chemię rolniczą, w tym rtęć, miedź itp. Dlatego wolę dzikie grzyby, przynajmniej wiem, gdzie je zbieram.

Siarczyny w konserwowanych owocach pochodzą z kwasu siarkawego, czyli rozpuszczonego w wodzie dwutlenku siarki. Teoretycznie, po podgrzaniu SO2 się powinien ulotnić przyczyniając się do kwaśnych deszczów.

Ostatnio demonizuje się syrop glukozowo - fruktozowy (ach, te wyroby bez dodatku cukru ;-) ), ale on nadal nie jest gorszy, niż sztuczne słodziki, typu aspartam.

Jakie z tego wnioski?
Trzeba sobie sprawić kawałek ziemi z kilkoma drzewami i krzakami i na nim pracować, a potem solidnie pracować w kuchni, a w międzyczasie sprawić sobie sporą zamrażarkę i słoiki na przetwory.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Klara2 January 17, 2017, 14:24:32
Jeśli muszę kupić masło w sklepie, to po prostu naciskam krawędź opakowania i wybieram to najtwardsze
Najlepiej kupić masło prawdziwe, wiejskie ze znanego sobie źródła. Można je łatwo sklarować.
Producenci masła fałszują je również ( oprócz innych sposobów) w ten sposób, że dodają doń tłuszcz palmowy.Daje on przede wszystkim duże zyski, bo jest to tłuszcz bardzo tani. Dodatkowo można nim masło fałszować do woli bo jest niewykrywalny. Tłuszcz ten jest szkodliwy dla zdrowia. Masło z takim dodatkiem jest twardawe.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 17, 2017, 15:54:05
A po co klarować masło? Ja nie czuję potrzeby. To jakas epidemia... Do smażenia wystarczy olej, a do przechowywania na dłuzszy czas zamrażarka.

Fałszowanie masła dodatkami innych olejów jest zawsze oszustwem, chyba, że taki miks jest odpowiednio oznaczony na opakowaniu.

W Polsce jeszcze olej rzepakowy jest tańszy, niż palmowy, więc pewnie fałszowanie masła olejem palmowym nie jest chyba aż tak powszechne.

Olej palmowy nie jest szkodliwy dla zdrowia, to jest normalny, tradycyjny olej spożywczy.

Ostatnio pojawiły się w niektórych kręgach wezwania do jego bojkotu, bo z jego powodu wycina się kolejne kilometry kwadratowe dżungli. To prawda, ale nie całkowita: to z powodu tzw. biopaliw wycina się tą dżunglę, nie z powodu spożycia oleju palmowego jako żywność czy kosmetyk. Czyli, to tak na prawdę, to winni są urzędowi ratownicy klimatu, którzy wpadli na pomysł, że można coś ukombinować i zapozorować działania.

Na przykład w Gdyni, w porcie gniją stosy łupin kokosowych, tylko dlatego, że to ma być biomasa do spalania w Polsce, by wytworzyć "odnawialne" procenty energii. Nikt jednak nie liczy kosztów transportu tego wygłupu.

Ale - prawdą jest, że tzw. frytura, po tygodniu lub dwóch, codziennego, wielogodzinnego smażenia frytek pewnie szkodliwa jest, jak każdy inny przepalony olej.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Klara2 January 17, 2017, 18:04:15
Olej palmowy nie jest szkodliwy dla zdrowia, to jest normalny, tradycyjny olej spożywczy.

Olej palmowy, tłoczony z owoców i nasion palmy, jeśli jest nierafinowany, ma kolor pomarańczowy (tzw. olej palmowy czerwony) i ma sporo wartości odżywczych.
Po rafinacji zmienia barwę na białą. Podczas obróbki pozbawiony jest swoich walorów zdrowotnych. Za to jest, jak pisałam, bardzo tani, twardy i bardzo szkodliwy dla zdrowia. Jest nagminnie dodawany do masła, batonów, lodów, zup i innych.

: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 17, 2017, 18:37:25
U nas do masła raczej nie... Nie ten jeszcze poziom cen...

W słodyczach w składzie występuje u nas też.

Myślę, że rafinowany olej palmowy nie jest gorszy, niż rafinowany olej kokosowy, mają dość podobny skład.
Ale, zupełnie inna sprawa, to co się dzieje po tygodniu w smażalni.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: ` January 17, 2017, 19:32:15
modny olej palmowy, bo tani w produkcji :) http://www.popularne.pl/olej-palmowy-jest-rakotworczy/ (http://www.popularne.pl/olej-palmowy-jest-rakotworczy/)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: red January 17, 2017, 20:41:18
Surowy olej palmowy jest źródłem karotenoidów (500–700 ppm), witaminy E (600–1000 ppm), steroli (250–620 ppm), skwalenu (200–600 ppm) oraz koenzymu Q (10–80 ppm), a także witaminy K . Występowanie naturalnych antyoksydantów w oleju palmowym wydłuża okres przydatności samego oleju, jak też wyrobów produkowanych z jego zastosowaniem. W surowym oleju palmowym znajduje się aż 13 różnych związków z grupy karotenoidów: fi toen, fi tofl uen, cis-β-karoten, β-karoten, α-karoten, cis-α-karoten, ζ-karoten, γ-karoten, δ-karoten, neurosporen, β-zeakaroten, α-zeakaroten i likopen, przy czym α-, β- i γ-karoteny posiadają aktywność prowitaminy A – retinolu. Zawartość retinolu w oleju palmowym jest 15 razy większa niż w marchwi oraz 300 razy większa niż w pomidorach. Surowy olej palmowy zawiera (39%) kwasu oleinowego i  (44%) kwasu palmitynowego

Wyłącznie surowy olej palmowy ma prozdrowotne działanie

 Sytuacja zmienia się diametralnie w przypadku poddania oleju procesowi utwardzania. A właśnie taki utwardzony tłuszcz palmowy stosowany jest przez producentów żywności. Wszystkiemu winne są tłuszcze trans powstające podczas procesu utwardzania, zwanego też uwodornieniem.
Więc olej palmowy  zawarty w żywnosci jest niezdrowy, bo w większości jest to olej utwardzony.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371640/



Prawdziwe masło jest zawsze żółte, chociaż zimą może przybierać jaśniejszy kolor (ale nigdy biały).  Masło barwione annato nie jest prawdziwym masłem - jest masłem zafałszowanym.

Annato jest naturalnym barwnikiem i nie ma żadnego znaczenia przy ocenie, czy masło jest prawdziwe, czy nie. Pod uwagę bierze się tylko zawartość tłuszczu mlecznego. Producent mógł sobie dodać do masła 82% tluszczu mlecznego barwik dla poprawienia wygladu produktu, bo takie miał widzimisie.


: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Optimus January 17, 2017, 22:17:08
Wczoraj nawet w teleexpressie mówili o szkodliwości utwardzonego oleju palmowego.
Podobno bardzo często jest dodawany do żywności, a tego surowego nie mogłem w żadnym sklepie znaleźć.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Klara2 January 18, 2017, 09:40:09
Prawdziwe masło jest zawsze żółte, chociaż zimą może przybierać jaśniejszy kolor (ale nigdy biały).  Masło barwione annato nie jest prawdziwym masłem - jest masłem zafałszowanym.

Annato jest naturalnym barwnikiem i nie ma żadnego znaczenia przy ocenie, czy masło jest prawdziwe, czy nie. Pod uwagę bierze się tylko zawartość tłuszczu mlecznego. Producent mógł sobie dodać do masła 82% tluszczu mlecznego barwik dla poprawienia wygladu produktu, bo takie miał widzimisie.
Ma znaczenie. Prawdziwe masło to "produkt o zawartości tłuszczu mlecznego 80 - 90%, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka." Tylko tyle. Masło jw podbarwione, nawet barwnikami naturalnymi, to już produkt zafałszowany. Co prawda najnowsze przepisy zezwalają na te
dodatki = nie są ona zabronione, ale nie zmienia to definicji prawdziwego masła.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 18, 2017, 09:56:03
Przecież kazdy olej można utwardzić i to się wtedy nazywa margaryną

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: ` January 18, 2017, 09:56:16
Dwie butelki tłustej śmietany, mikser, 10 minut i jest masło. Dodatkowo "odpad" maślanka.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: red January 18, 2017, 11:22:43
Przecież kazdy olej można utwardzić i to się wtedy nazywa margaryną

Pozdrowienia :-)
I większośc margaryn jest  niezdrowa , ale to juz wiemy.
Basiu rozmowa tyczyła się oleju palmowy czy jest zdrowy i w jakiej formie , więc dostałas odpowiedź ,że w formie przerobionej, utwardzonej, nie jest zalecany jako prozdrowotny tłuszcz, a takiego w produktach spożywczych jest najwięcej.



Grzyby i rośliny nie prowadzą syntezy jądrowej, więc nie mogą gromadzić pierwiastków, których nie ma w glebie. Hodowlane grzyby sa na sztucznych podłożach wytwarzanych z odpadów rolniczych, więc mozliwe, że mogą zawierać chemię rolniczą, w tym rtęć, miedź itp. Dlatego wolę dzikie grzyby, przynajmniej wiem, gdzie je zbieram.

Siarczyny w konserwowanych owocach pochodzą z kwasu siarkawego, czyli rozpuszczonego w wodzie dwutlenku siarki. Teoretycznie, po podgrzaniu SO2 się powinien ulotnić przyczyniając się do kwaśnych deszczów.

 
Pozdrowienia :-)

Basiu rtęć  w glebie jest wszędzie, w jednych rejonach jest jej więcej w innych mniej, wynika to po części z zanieczyszczonego środowiska, opady, zanieczyszczone powietrze też przenoszą rtęć, a grzyby mają to do siebie ,że ciągną z gleby metale ciężkie.
Rozmawialiśmy już o tym kiedys.  :)


Grzyby zawierają też niestety dużą ilość rtęci, kadmu i ołowiu, dlatego nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Zawartość rtęci w grzybach, zbieranych nawet z terenów nieskażonych, waha się od 2,5 do nawet 4 mg na kg s.m. produktu. Kapelusz zawiera prawie dwukrotnie więcej rtęci niż trzon. Grzyby nie powinny być spożywane przez osoby starsze, powyżej 60 roku życia, przez dzieci poniżej 10 roku życia, oraz chorujące na stany zapalne przewodu pokarmowego, gdyż są ciężko strawne, a także z uwagi na zawartość rtęci.

Piśmiennictwo:
1. Angeli J. P. F., Ribeiro L. R., Bellini M. F., Mantovani M. S., 2009. β-glucan extracted from the medicinal mushroom Agaricus blazei prevents the genotoxic effects of benzopyrene in the human hepatoma cell line HepG2. Arch. Toxicol 83, 81–86.
2. Barcan V. Sh., Kovnatsky E. F., Smetannikova M. S., 1998. Absorption of heavy metals in wild berries and edible mushrooms in an area affected by smelter emissions. Water Air Soil Pollut. 103,173–195.
3. Busch E., von Rekowski R. W., Molleken H., 2008. Speisepilze mit medizinisch wirksamen Inhaltsstoffen. Zeitsch. Phytotherap. 28, 115–124.

Podgrzewanie nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się siarczanów z żywności.
Neti Aneti


: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 18, 2017, 11:42:03
Basiu rozmowa tyczyła się oleju palmowy czy jest zdrowy i w jakiej formie , więc dostałas odpowiedź ,że w formie przerobionej, utwardzonej, nie jest zalecany jako prozdrowotny tłuszcz, a takiego w produktach spożywczych jest najwięcej.

Czyli na przykład: olej rzepakowy, nierafinowany i nie canola tak, ale margaryna nie.
To sprawa terminologii, myślę. Pewnie należałoby w wolnych chwilach poprosić UOiK o skłonienie producentów żywności do odróżniania oleju od margaryny na etykietach.


Grzyby nie powinny być spożywane przez osoby starsze, powyżej 60 roku życia, przez dzieci poniżej 10 roku życia, oraz chorujące na stany zapalne przewodu pokarmowego, gdyż są ciężko strawne, a także z uwagi na zawartość rtęci.

e... marudzisz... moja babcia w wieku 98 lat jeszcze na kilka dni przed śmiercią jadła opieńki, a ja jadłam grzyby odkąd pamiętam. Ich cięzkostrawność jest mitem, to sprawa przyrządzenia, a nie samych grzybów. Jesli grzyby są gotowane w smalcu, to nie należy się spodziewać ich lekkostrawności.
To tak, jak różnica między frytkami a gotowanymi ziemniakami.


Podgrzewanie nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się siarczanów z żywności.

Ja nie pisałam o siarczanach, ja pisałam o dwutlenku siarki SO2, który jest gazem.

Kiedyś pracowałam kilka tygodni w wytwórni dżemów i siarkopoli, więc trochę popatrzyłam na technologię w praktyce. Materiał na dżemy się odsiarczało w kotłach próżniowych, przy okazji gotowania surowców.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: red January 18, 2017, 11:52:41
Basiu rozmowa tyczyła się oleju palmowy czy jest zdrowy i w jakiej formie , więc dostałas odpowiedź ,że w formie przerobionej, utwardzonej, nie jest zalecany jako prozdrowotny tłuszcz, a takiego w produktach spożywczych jest najwięcej.

Czyli na przykład: olej rzepakowy, nierafinowany i nie canola tak, ale margaryna nie.
To sprawa terminologii, myślę. Pewnie należałoby w wolnych chwilach poprosić UOiK o skłonienie producentów żywności do odróżniania oleju od margaryny na etykietach

Pozdrowienia :-)

Nie terminologii, tylko postaci - przetworzony lub nie .
To ,że Twoja babcia jadła przed śmiercią grzyby nie oznacza ,że nie są cięzkostrawne i ,że nie ma w nich rtęci  :D Ściany komórkowe grzybów zawierają bowiem chitynę. Jest to wielocukier, który przypomina celulozę, ale nie jest trawiony przez żołądek człowieka. Ponadto grzyby zawierają dużo białka, które jest słabo rozpuszczane przez kwasy żołądkowe.

: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 18, 2017, 12:12:33
Dla mnie grzyby nie sa bardziej ciężkostrawne, niż mięso. Biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze, w tym i białka, to do pewnego stopnia są alternatywą dla mięsa, a przynajmniej lepszą, niż warzywa strączkowe.

A metale ciężkie?
Nie wiem, czy jesteśmy w stanie ich uniknąć.
Ja tylko uważam (=wierzę :-/ ), że w lesie jest ich mniej, niż na polu, czy w szklarni.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: mysznikowski January 18, 2017, 12:17:36
A ja chciałam wrócić do tematu i podzielić eis swoim doświadczeniem.
Nie było rewolucji w moim życiu ani w kuchni, tylko ewolucja i dalej się toczy :-).
Nie będę opisywać historii tej ewolucji.
Było tak: częste bóle głowy (bez tabletki nie wychodziłam z domu), zaparcia, skóra na dłoniach i stopach sucha spękana do ran, łuszcząca się o odchodząca płatkami, bolące pięty (nie mogłam leżeć na wznak), sztywniejące dłonie i stopy (z takimi budziłam się rano), częste przeziębienia z których coraz trudniej było się wylizać, otyłość, nadciśnienie, wysoki cholesterol, niedobory magnezu, potasu i żelaza. Operacyjnie usunięte macica i przydatki oraz tarczyca.
Pozostało: otyłość i nadciśnienie, które się daje łatwo jedna małą tabletką sprowadzić do poziomi 120/80. Wyniki badań krwi - wszystko w normie, obejrzane całe wnętrze jamy brzusznej - żadnych negatywnych zmian. Samopoczucie - lepsze niż 15 lat temu
Wiek aktualny 58 lat
Styl/tryb życia, aktywność, obciążenie obowiązkami, - absolutnie niezdrowy, siedząca praca zawodowa, dom i wychowywanie (razem z moim mężem) obecnie 2- letniego wnuka- nie pomoc przy wychowywaniu tylko wychowywanie go zamiast rodziców. Wszystko to razem nie daje czasu na odpoczynek i aktywność fizyczną, choć jeszcze przed narodzinami wnuka często (2, 3 razy w tygodniu) pływałam, i od wczesnej wiosny do jesieni prawie codziennie jeździłam na rowerze (1000 km za sezon  ;)).
Co zrobiłam? Wyrzuciłam z kuchni wszystkie torebeczki, paczuszki, kartoniki, plastikowe pudełeczka i flakoniki  itp gdzie były jakiekolwiek sztuczności. Przyprawiam jedzenie tylko suszonymi, lub świeżymi ziołami, solą, oliwą z oliwek lub innym olejem.
Do domu kupujemy produkty proste: kasze, strączki, ziemniaki, kapusty, warzywa, mleko, jaja, mięso wiejskie, owoce sezonowe - lokalne
Sami przygotowujemy jedzenie, przetwory, wędliny, kisimy kapustę
Smaże na smalcu wytopionym ze słoniny, tłuszczu z kurczaków, maśle klarowanym.
Oleje używam na zimno do sałatek, kasz ziemniaków.
Niestety nie piekę chleba i nie robię makaronu, choć bardzo bym chciała bo zwyczajnie nie starcza mi na to czasu.
Używam znikome ilości cukru trzcinowego nierafinowanego, pje zioła, różne, zmieniam ale dominują zioła na poprawę przemiany materii, otyłość, zaparcia, nadciśnienie, wzmocnienie naczyń krwionośnych.
Jem wszystko i chciałabym aby to były w 100% posiłki przygotowane w domu, jednak czasem muszę coś zjeść na mieście bo zwyczajnie nie nadążam.
Nie robię sobie wyrzutów jeśłi czegoś nie zdążę albo zjem wbrew zdrowemu rozsądkowi, jestem normalnym gościem - zjem co mi podadzą  :)
Myję się mydłem marsylskim z oliwy z oliwek bez dodatków, kosmetyki na bazie naturalnych olei i maseł robię sobie sama, nie używam innych kosmetyków, włosy farbuje ziołami

Co zamierzam: sama zrobić mydła, które zastąpią chemię gospodarczą jeśli nie w całości to w lwiej części. prać w szarym mydle własnoręcznie zrobionym. Robić makaron i piec chleb. A jak nastanie możliwość pójścia na emeryturę to natychmiast uzyskać ten status - wbrew otaczającemu mnie pędowi do pracowania zawodowo do grobowej deski. Chcę przeprowadzić się na skraj wsi, mieszkać niedaleko lasu, jeziora i rzeki gdzie środowisko jest jeszcze czyste, odetchnąć świeżym leśnym powietrzem, zbierać zioła, grzyby, łowić ryby (to mój mąż chce) i mam nadzieję, że wtedy unormuje się też ciśnienie i waga.

Pozdrawiam
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: mysznikowski January 18, 2017, 12:22:26
i jeszcze dodam, że nasze posiłki są nieskomplikowane, proste np. kasza gryczana ze skwarkami i mlekiem zsiadłym, fasolka po bretońsku, rosół z makaronem a mięsko  z rosołu jemy bliżej kolacji, naleśniki, kopytka itd najczęściej jemy jedno danie na jeden posiłek
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: red January 18, 2017, 12:30:29

A metale ciężkie?
Nie wiem, czy jesteśmy w stanie ich uniknąć.
Ja tylko uważam (=wierzę :-/ ), że w lesie jest ich mniej, niż na polu, czy w szklarni.

Pozdrowienia :-)

Basiu grzyby to takie czyściciele gleby z metali ciężkich,więc trzeba z nimi ostrożnie, ponieważ kumulują w sobie te metale, które później trafiają na nasze stoły.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 18, 2017, 12:44:26
A potem Rosjanie stwierdzają, że składniki wielu grzybów rozpuszczają związki metali ciężkich i związki promieniotwórcze do postaci usuwalnej przez nerki.

Masz prawo nie jeść grzybów, więcej dla mnie ;-)
Ja się zastanawiam, czy jeszcze pod Kartuzami będą boczniaki na jednej górce, bo właśnie wyjadłam resztę ukiszonych z marchwią i cebulą przed świętami. Mniam...

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: red January 18, 2017, 14:38:19
A potem Rosjanie stwierdzają, że składniki wielu grzybów rozpuszczają związki metali ciężkich i związki promieniotwórcze do postaci usuwalnej przez nerki.

Masz prawo nie jeść grzybów, więcej dla mnie ;-)
Ja się zastanawiam, czy jeszcze pod Kartuzami będą boczniaki na jednej górce, bo właśnie wyjadłam resztę ukiszonych z marchwią i cebulą przed świętami. Mniam...

Pozdrowienia :-)


W tym sęk ,że uwielbiam grzyby  :(
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 18, 2017, 15:14:07
No, nareszcie zaczynasz wyglądać na człowieka, a nie posąg ze stali nierdzewnej ;-)

Smacznego :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: mysznikowski January 18, 2017, 15:16:34
wyjadłam resztę ukiszonych z marchwią i cebulą przed świętami. Mniam...

Basiu
Czy możesz zdradzić jak kisisz grzyby ?
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 18, 2017, 19:07:53
Biorę boczniaki, większe trochę przekrawam, tak, wszystkie kawałki były w miarę równe, dodaję pokrojoną w plastry cebulę i marchew, można też czosnek, zalewam solanką 1 łyżka soli kamiennej (ale nie odpad pod nazwą o'Sole) / litr wody. To wszystko do garnka lub wiaderka i trzeba przykryć talerzykiem obciążonym wymytym kamieniem lub czymś podobnym. Chodzi o to, by wszystko było utopione. Po tygodniu w kuchni można zacząć sprawdzać, a po dwóch tygoniach na pewno jest już gotowe do jedzenia.
Boczniaków się nie gotuje, ja uzywam dzikie. Dla miłośników zbijania cholesterolu jest to naturalne źródło lawastyny, czyli naturalnej statyny + jakieś własności przeciwnowotworowe.

Ja to na przykład zjadam, jako surówkę z obiadem lub jako dodatek do kanapek, a marchew wyjadam po prostu.

Smacznego :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: ejakewa January 18, 2017, 21:16:27
 Robiłam wg. przepisu Basi, kiszone boczniaki nie są smaczne, ale są PYSZNE. Po moim boczniaku pozostały też tylko wspomnienia, żal, że już spałaszowane i apetyt na jeszcze. :)

Śnieg troszkę odpuszcza i może uda się ponownie wyskoczyć na boczniaka, na tę górkę pod Kartuzami  :).....
Poprzednio błoto po kolana, a teraz zaspy.
Basiu jest dużo śniegu i tam może być problem z zaparkowaniem.


: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: ewula K January 18, 2017, 22:23:18
Mam do was Dziewczyny pytanie:
czy tak kiszone boczniaki muszą mieć dostęp do powietrza , albo:
czy można tą mieszanką napełnić słój i zakręcić pokrywką (w słoju kamienia nie położę).
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 18, 2017, 22:52:54
Chodzi o to, że co wypłynie, to na początku może spleśnieć.
Można prawdopodobnie zrobić podobnie, jak się kisi barszcz: codziennie mieszać.
Zakręcanie szczelne słoika nic nie da.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: mysznikowski January 19, 2017, 09:02:55
Dziękuje Basiu za przepis.

Inne leśne grzyby chyba tez tak można zakisić ? Jak myślisz ?
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 19, 2017, 10:21:48
Z boczniakami jest o tyle łatwa sprawa, że trudno je pomylić z czymkolwiek i one należą do grzybów, które można bezpiecznie jeść na surowo.
Tak też można jeść kurki, prawdziwki, podgrzybki, rydze.

Jak to co niektórzy mawiają, wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko jeden raz w życiu.
Grzyby, co do których mamy wątpliwości należy albo zostawić w spokoju, albo zabrać 1-2 do oznaczenia, ale na wszelki wypadek zapakowane osobno.

Część grzybów, takich, jak różne opieńki czy mleczaje wełnianki zawsze trzeba zagotować i wodę po ugotowaniu wylać, dopiero potem można myśleć o ciągu dalszym. Ja wyrosłam na przekonaniu, że wszystkie zebrane grzyby tak należy traktować, jako polisę ubezpieczeniową, na wypadek pomyłki. Ja raczej się nie mylę(?), ale jak kiedyś zobaczyłam, jakie "kanie" zbierał jeden-taki, to od razu zapytałam, gdzie mamy go pochować, bo warto znać jego wolę w tym temacie. Czyli ryzykuje się najwyżej przetrzepanie kiszek, zapaskudzenie garnka grzybów przez zaplątanego goryczaka, ale bez rozwiązania ostatecznego.

Poza tym obgotowanie zabija ewentualne życie wewnętrzne w grzybach i zmniejsza ich objętość, co się przydaje na wypadek chęci ich zamrożenia na później.

Takie obgotowane grzyby spokojnie już można kisić.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: mysznikowski January 19, 2017, 12:21:10
Jeszcze raz dziękuję bardzo.

Ja jestem bardzo ostrożna jeśli mam tylko cień wątpliwości to zostawiam takiego podejrzanego grzyba w lesie, nie ryzykuję, nie warto.
Pozdrawiam
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: kuneg January 19, 2017, 22:16:52
(...)Czyli ryzykuje się najwyżej przetrzepanie kiszek, zapaskudzenie garnka grzybów przez zaplątanego goryczaka, ale bez rozwiązania ostatecznego.
Akurat goryczak żółciowy jest w atlasach pooznaczany jako niejadalny, ale nie trujący. Żeby go zjeść, to jednak trzeba sporo samozaparcia.

Znam osobiście (wstyd się przyznać, ale to moja rodzina) takiego jednego gościa, który bardzo lubi grzyby i stwierdził, że szkoda wyrzucać... I sobie usmażył kilka goryczaków, a z reszty zrobił sos (ponad kilo dorodnych goryczaków było). Stwierdził po spożyciu tylko, że rzeczywiście, trochę gorzkie były. Nic więcej mu nie było, żadnej biegunki, żadnego nawet pobolewania brzucha. Gość żyje i ma się dobrze, a minęło już ze 20 lat od tego zdarzenia. Mógłby ponarzekać na wątrobę ewentualnie, ale raczej z powodu równie wielkiej miłości do alkoholu - równie wielkiej, jak do grzybów, a nawet większej, bo spożywa zawsze, jak tylko ma okazję, a jak okazji brak, to sobie ją zorganizuje :D
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia January 20, 2017, 00:00:38
Zgadza się, goryczaki nie są trujące, one tylko upaskudzić potrafią garnek grzybów.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: tusia221 August 20, 2017, 10:24:46
Czy boczniaków nie można pomylić z innymi grzybami,nigdy nie jadłam boczniakow i nie wiem, czy łatwo je odróżnić od innych grzybów które porastaja drzewa.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Basia August 20, 2017, 14:48:50
Boczniaki trudno pomylić z czymkolwiek innym. Po pierwsze, nie sa wieloletnie.
Główny sezon, czyli listopad - grudzień - styczeń, to praktycznie nie ma innych grzybów na martwych drzewach w tym czasie, ale jedlismy w tym roku boczniki w lipcu. Nieco się zdziwiliśmy, ale były smaczne.
Mam wrażenie, że to jedyne tego typu grzyby, które mają blaszki, a nie rurki.
Mogą być szare lub brązowe.
Jeśli jest ogniście zółte, to żółciak siarkowy i to też jadalny grzyb.

Jakby co, to daj zdjęcie na forum.

Pozdrowienia :-)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: tusia221 August 20, 2017, 15:06:27
Dzięki Basia, będę szukać w tym roku.
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: tusia221 April 30, 2019, 10:48:16
Jakie z tego wnioski?
Trzeba sobie sprawić kawałek ziemi z kilkoma drzewami i krzakami i na nim pracować, a potem solidnie pracować w kuchni, a w międzyczasie sprawić sobie sporą zamrażarkę i słoiki na przetwory.

Pozdrowienia :-)

Dąże do takiego funkcjonowania,działkę mam,5 ar mogę przeznaczyć na uprawę.Planuje posadzić drzewka owocowe i oczywiście warzywa no i odpowiednia zamrażarka, żeby to później przerobić i przechować na zimę.

Zaczęłam dziś na forum szukać info o tym co użytkownicy tego forum jedzą, bo ja mam poczucie, że jemy monotonnie, że to moje gotowanie jest takie proste, nie takie jak z tych pieknych blogów, gdzie jest różnorodność składników.
Staram się kupować mleko,jaja od Pani,ktora sama hoduje kury,krowę.
Niestety mięso często kupuję w masarni,a tam za pewne ono nie jest.
Jedynie kurke rosołową kupuje wiejską, ale z wiperzowym jest problem.
Moja rodzina jest niestety bardzo mięsożerna i mięsko byłoby dobrze żeby było ze 4,5 x w tygodniu.
Wędliny tez kupuję w osiedlowym sklepie.
Ciężko żeby na śniadanie brakło wedliny i sera żółtego-wiem,koszmar ale bardzo ciężko to zmienić.czasem może być jajecznica, czy jakiś omlet ale te kanapki, czy grzanki to niestety nr1. :/
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Finka Grażynka May 22, 2019, 15:00:50
Zawsze można powiedzieć rodzince, ze jak chcą zjeść mięso, to niech sobie sami przygotują. ;)
 Osobiście uważam, ze mięsa częściej niż raz w tygodniu jeść się nie powinno, a sama jadam je o wiele rzadziej. W każdym razie lepiej rzadziej, a z dobrego źródła, niż codziennie tanie mięso. No i nie żałować ziół, wspomagają trawienie.
Jak patrzę na dietę osób spożywających mięso kilka razy w tygodniu, to faktycznie jest ona bardzo monotonna. Poza tym jedząc je codziennie nie dość, ze dostarczamy organizmowi wielu toksyn, antybiotyków i innych dziwnych substancji, którymi te zwierzęta były karmione, to jeszcze zwykle odbywa się to kosztem różnych warzyw, kiszonek i innych produktów będących (mówiąc językiem współczesnych reklam) absolutnym "must have" na Twoim stole.
Kolejne przeciw czestemu jedzeniu mięsa to fakt, ze organizm staje się obciążony. Wszystkie siły zużywa na trawienie, nie ma się siły na myślenie, jedyne co właściwie się chce, to leżeć, bądź spać, choć tak na prawdę organizm nie odpoczywa, a pracuje na pełnych obrotach. Mężczyznom wmawia się, ze prawdziwy facet codziennie je soczystego steka, a tak na prawdę po takim posiłku jest przemęczony, nie potrafi pracować, a i chęci na nic nie ma. A później kolejne wmawianie: weź tabletkę na trawienie i na potencję, a wszystko wróci do normy. I tak się to zapętla. Zamiast wspierać własne zdrowie i życie rodzinne największy zysk idzie do wielkich firm produkujących wieprze i farmaceutyki.
 Podsumowując mój przydługawy  wywód - nie polecam jedzenia mięsa codziennie, ani nawet częściej niż raz w tygodniu. Jakby ktoś pytał, to mój mąż nie narzeka na brak białka, czy innych substancji w diecie. :) 
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: wzuo May 22, 2019, 15:26:14
Wędliny tez kupuję w osiedlowym sklepie.

Niestety wędliny to jedna z bardziej rakotwórczych grup jedzenia, polecam obejrzeć ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=ZtiHwFGGQ4g
Samo mięso w sobie też jest dosyć szkodliwe, aczkolwiek czasami faktycznie wypadałoby coś skonsumować, dobrze by było, gdyby było to mięso zwierzęcia, które nie znajduje się na końcu łańcucha żywieniowego, także małe ryby typu szprotki, śledzie są ok, większe jak tuńczyk, łosoś akumulują toksyny z tych mniejszych. Polecam zadać sobie trud kupienia rybek w puszce w samej wodzie, można ze świecą szukać, większość na syfiatym oleju rzepakowym/sojowym. Podobnie sprawa tyczy się zwierząt lądowych, dlatego lepiej nie spożywać świni, krowy, i tym podobnych, chyba, że od święta i z kontrolowanego pochodzenia (nie z marketów :) )
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Finka Grażynka May 23, 2019, 00:58:20
Uważam, ze ludzie powinni sobie sami hodować mięso i je zabijać, wtedy na pewno mnóstwo osób by zrezygnowało z pomysłu jedzenia zwierząt codziennie. Poza tym jak ktoś hoduje np. kury na jajka, to nie zabija ich z byle powodu. Ludzie zwykle przywiązują się do zwierząt i dbają o nie, zabijają dopiero gdy już inaczej się nie da. Uważam jednak, ze w szczególnych przypadkach nie ma co z mięsa rezygnować (np. rosół przy chorobie), ale właśnie - z dobrego źródła. Mięso od zwierząt karmionych byle czym, trzymane w złych warunkach, bitych, czy marketowe (zwykle nie pierwszej świeżości, myte kilkukrotnie, naświetlane dla przedłużenia magazynowania) jest pomysłem złym i szkodzącym zdrowiu.
Przy częstym jedzeniu danego produktu jest jeszcze jeden problem. Ludzie często myślą, ze jeśli jedzą coś codziennie, to może być byle co, a z dobrego źródła, czy eko to tylko od święta. I tu jest największy błąd - jeśli jemy coś bardzo często (codziennie/kilka razy w tygodniu) to właśnie wtedy powinno nam zależeć na spożywaniu jedzenia z dobrego źródła. Natomiast byle co to można od święta, raz na jakiś czas nie zaszkodzi tak jak jedzone codziennie.
Jeśli ktoś twierdzi, ze nie stać go na dobre jedzenie, to podam kilka argumentów za:
1. Lepsze zdrowie - nie trujemy się chemia, przez co w efekcie...
2. Mamy więcej pieniędzy - oszczędzamy na lekach, które po kilku latach jedzenia "śmieci" musielibyśmy kupić.
3. Więcej ruchu - warto wybrać się na spacer gdzieś np. do lasu, gdzie niejednokrotnie znaleźć możemy wiele produktów jadalnych - jabłka, grusze, grzyby, rosliny (pokrzywa, podagrycznik, szczaw, itp.), nawet jeśli nie ma kolo nas lasu, to na przykład raz w tygodniu przejechać się do najbliższego parku krajobrazowego, na pewno coś ciekawego się znajdzie. :)
4. Lepszy kontakt z własnym ciałem - organizm daje wiele sygnałów gdy coś jest nie tak, gdy ma jakieś niedobory, monotonna dieta zasila ciało, ale ono nie ma nic do gadania. Trzeba słuchać własnych potrzeb, jeść to, na co ma się ochotę (zwykle są to produkty które uzupełnia niedobory w organizmie, czyli to, czego akurat potrzebujemy).
5. Post jest zdrowotny - od czasu do czasu można się trochę przeglodzic. Nie mowie tu o niejedzeniu przez niewiadomo jak długo, ale faktem jest, ze jeśli ciało nie trawi akurat niczego, to myśli szybciej, sprawniej, jaśniej.
6. Jeśli rozmawiamy o nawykach żywieniowych z rodzina, czy angażujemy ich również w proces przygotowania posiłków (wspólne zbieranie grzybów,  gotowanie) to zyskujemy dodatkowo lepsze kontakty z bliskimi. :)
: Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
: Lunanana December 23, 2020, 11:15:52
Trzeba przede wszystkim pamiętać, że zdrowe odżywianie to nie jest chwilowe widzimisię, tylko styl życia.
Sama jestem weganką, ale uważam, że nie każdemu taka dieta będzie służyć. A jeśli już jecie mięso, to nie codziennie, tylko 1-2 razy w tygodniu. Warzywa, owoce w dużej ilości, nabiał ograniczyć i czytać etykiety. To chyba takie podstawy :)

__________________
http://www.majsterdamian.pl/drzwi-porady/montaz-drzwi/